Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Έλλειμμα αξιοπιστίας «γκρεμίζει» τις αποτιμήσεις – Ποιες εισηγμένες έχουν βρεθεί στο επίκεντρο

Έλλειμμα αξιοπιστίας «γκρεμίζει» τις αποτιμήσεις – Ποιες εισηγμένες έχουν βρεθεί στο επίκεντρο
Η επαναδιατύπωση αποτελεσμάτων έχει θορυβήσει τους επενδυτές και ρευστοποιούν ακόμα και μετοχές ομοειδών εταιρειών
Σχετικά Άρθρα
Με την επενδυτική ψυχολογία να μην είναι στα καλύτερά της, με το ιστορικό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να μην είναι και το καλύτερο (ΜLS, Folli Follie), είναι λογικό κάποιες ανακοινώσεις εισηγμένων να πυροδοτούν αθρόες πωλήσεις μετοχών.
Η αξιοπιστία είναι βασικό συστατικό της επιτυχίας στο Χρηματιστήριο και οι εισηγμένοι που πλήττουν με τις κινήσεις τους την αξιοπιστία των εταιρειών τους το «πληρώνουν» ακριβά.
Το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς τα παραδείγματα πληθαίνουν και οι επιπτώσεις δεν περιορίζονται μόνο στις μετοχές που εμπλέκονται, αλλά επηρεάζουν τον κλάδο.
Η μετοχή της Epsilon Net ήρθε να υπενθυμίσει πως καμιά φορά «ξεφεύγουν» από το «άγρυπνο» βλέμμα των ορκωτών ουσιώδεις λεπτομέρειες με αποτέλεσμα να αλλάζουν με καθυστέρηση τα μεγέθη, επηρεάζοντας προφανώς τους δείκτες αποτίμησης.
Όμως λόγω των πρόσφατων σκανδάλων που έλαβαν χώρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, των ελάχιστων ελέγχων και της ατιμωρησίας της ελληνικής δικαιοσύνης, οι επενδυτές είναι πλέον επιφυλακτικοί και μάλλον καλά κάνουν.
Έτσι στις τελευταίες συνεδριάσεις η μετοχή της Epsilon Net πάει από το κακό στο χειρότερο και από τα 12 ευρώ βρέθηκε χθες ακόμα και κάτω από τα 7 ευρώ, αλλά κατάφερε να περιορίσει κάπως τις μεγάλες απώλειες μέχρι το τέλος.
Όμως κάποιοι εντοπίζουν πωλήσεις και σε άλλες μετοχές της πληροφορικής.
Είναι γνωστό ότι οι αποτιμήσεις στον κλάδο ήταν υψηλές λόγω των ισχυρών προοπτικών, αλλά το τελευταίο διάστημα, επαναπροσδιορίζονται.
Το δεύτερο παράδειγμα είναι η μετοχή της Αλουμύλ, όπου τα αποτελέσματα σημείωσαν ελεύθερη πτώση με αποτέλεσμα η μετοχή να βυθιστεί. Από τα υψηλά των 4,26 ευρώ έχει βρεθεί στα 2,2 ευρώ.
Στελέχη της αγοράς αναφέρουν πως ίσως θα έπρεπε να υπήρχε μία προειδοποίηση, λόγω της υποχώρησης των τιμών του αλουμινίου.
Τα αποτελέσματα της Αλουμύλ, θορύβησαν τους επενδυτές οι οποίοι προχώρησαν σε μαζικές πωλήσεις στις μετοχές του ευρύτερου κλάδου, όπως για παράδειγμα την Έλαστρον ή την Κορδέλλου.
Τα αποτελέσματα της ΣΙΔΜΑ μάλλον έδειξαν ότι καλά έκαναν οι επενδυτές, αφού από μεγάλα κέρδη στο περσινό εξάμηνο, φέτος εμφάνισε ζημιές.
Η Έλτον είναι άλλο ένα παράδειγμα, αλλά η πτώση της μετοχής μάλλον αποδίδεται περισσότερο στην επαναδημοσίευση των αποτελεσμάτων του 2022 λόγω της πορείας της οικονομίας της Τουρκίας.
Η εξέλιξη αυτή πάλι θορύβησε τους επενδυτές, οι οποίοι έστειλαν τη μετοχή στο -15%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης