Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

REDS: Το επενδυτικό πλάνο των 350 εκατ. ευρώ και η εισήγηση στον Ολλανδό να πουλήσει και τις άλλες συμμετοχές

REDS: Το επενδυτικό πλάνο των 350 εκατ. ευρώ και η εισήγηση στον Ολλανδό να πουλήσει και τις άλλες συμμετοχές
Η πώληση και της Γυαλού από τη REDS στη θυγατρική της Fourlis, δείχνει πως η ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων είναι μάλλον προτεραιότητα για τον Ολλανδό
Σχετικά Άρθρα
Μπορεί η επικείμενη έκτακτη γενική συνέλευση της REDS στις 31 Οκτωβρίου να δώσει το πράσινο φως στην πώληση του Smart Park στην Trade Estates και να αναλυθεί στους μετόχους το επενδυτικό πλάνο των 350 εκατ. ευρώ, πληροφορίες όμως του ΒΝ αναφέρουν πως η Reggeborgh έχει δεχθεί εισήγηση να συνεχίσει τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.
Άλλωστε οι μέχρι σήμερα κινήσεις του βασικού μετόχου της Ελλάκτωρ και REDS, δείχνουν ότι η διάθεση για ανάπτυξη εργασιών μέσω επενδύσεων δεν είναι προτεραιότητα.
Μέχρι σήμερα έχουν κάνει σημαντικές πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων όπως τη δραστηριότητα στις ΑΠΕ στη Motor Oil, ή της Άκτωρ στην Intrakat, για την οποία αναμένεται η θετική εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή.
Η πώληση της Γυαλού από τη REDS στη θυγατρική της Fourlis, δείχνει πως η ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων είναι μάλλον προτεραιότητα για τον Ολλανδό.
Έτσι ενώ στο πληροφοριακό σημείωμα αναλύονται τα επόμενα σχέδια ανάπτυξης, μάλλον η αγορά περιμένει την επόμενη πώληση.
Θα είναι πάλι περιουσιακό στοιχείο από τη REDS ή από την Ελλάκτωρ;

Τι θα ειπωθεί στη γενική συνέλευση της REDS

Με την πώληση, η REDS κλείνει τον κύκλο της στρατηγικής ανάπτυξης και διαχείρισης του εμπορικού πάρκου Smart Park, πετυχαίνοντας να κεφαλαιοποιήσει την επιτυχημένη πορεία του προκειμένου να αυξήσει τη ρευστότητά της ώστε να φέρει εις πέρας το απαιτητικό επενδυτικό της σχέδιο, αναφέρει το ενημερωτικό σημείωμα.
Αλλάζοντας τη στρατηγική της στόχευση, ώστε στα επόμενα χρόνια να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη έργων, που αναμένεται να αποτελέσουν πόλους τουριστικής και επιχειρησιακής ανάπτυξης και να προσδώσουν σημαντικά οφέλη στην τοπική κοινωνία, αλλά και, ευρύτερα στην ελληνική οικονομία, η εταιρεία έχει εκπονήσει ένα επενδυτικό πλάνο που εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 350 εκατ. ευρώ, με κύριους στρατηγικούς πυλώνες την ανάπτυξη του κτήματος Καμπά και της έκτασης στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης.
Πιο συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο του 2023, η εταιρεία απέκτησε το ακίνητο της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης, ενισχύοντας το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της.
Πρόκειται για μια παραθαλάσσια έκταση 345.567 τ.μ., η οποία βρίσκεται 13 χλμ. από το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» και 16 χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου.
Στο πλαίσιο της αξιοποίησης του ακινήτου, η REDS αναμένεται να υλοποιήσει επενδύσεις για την ανάπτυξη, μεταξύ άλλων, πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας, κατοικιών και εμπορικού κέντρου.
Στο ακίνητο προβλέπεται, επίσης, η δυνατότητα ανάπτυξης καζίνο.

Κτήμα Καμπά

Όσον αφορά στο Κτήμα Καμπά , πρόκειται για την αξιοποίηση του πρώην οινοποιείου του Κτήματος Καμπά στην περιοχή Κάντζα Αττικής, το οποίο εκτείνεται σε επιφάνεια 315.000 τ.μ. και αποτελεί μέρος του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Εταιρείας.
H REDS επικαιροποίησε πρόσφατα το Επιχειρηματικό Πλάνο (Βusiness Plan) και το Βασικό Πλάνο Ανάπτυξης (Master Plan) του έργου και πλέον βρίσκεται στο στάδιο της έκδοσης των απαραίτητων οικοδομικών αδειών της ανάπτυξης, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων γραφεία, καταστήματα, χώρους εστίασης, αλλά και χώρους πολιτισμού (μουσείο), με στόχο να αναβιώσει η εικόνα του παλιού κτήματος Καμπά.
Η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του επόμενου έτους και να έχει ολοκληρωθεί τα επόμενα 3 έτη.

Από που θα βρει έσοδα η Reds

Ο τζίρος μέχρι σήμερα της REDS ήταν από το Smark Park και μετά την πώληση θα έχει μηδενικό τζίρο.
Η εταιρεία πρόκειται να εξασφαλίσει άμεσα έσοδα από την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης και ανάπτυξης των ακινήτων του χαρτοφυλακίου του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ και την διαχείριση, ανάπτυξη και λειτουργία της Μαρίνας Αλίμου και ιδιαίτερα των ακινήτων που θα αναπτυχθούν εντός της μαρίνας με σκοπό την δημιουργία ενός οργανωμένου
ανοιχτού εμπορικού χώρου ψυχαγωγίας, συνάθροισης κοινού και εξυπηρέτησης τουριστών. Επιπλέον η REDS βρίσκεται στην φάση έκδοσης της άδειας κατασκευής οικιστικού συγκροτήματος στην περιοχή της Κάντζας, εντός του οικοπέδου της Βίλας Καμπά, πλησίον του κτήματος Καμπά, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 24 μήνες και να πωληθεί σε
ιδιώτες.

Βελτίωση ρευστότητας κατά 50 εκατ. ευρώ.

Η επίδραση του τιμήματος της πώλησης της θυγατρικής Γυαλού Εμπορική στα οικονομικά στοιχεία του Ομίλου REDS, θα προσδιοριστεί με την ολοκλήρωση της Συναλλαγής και θα αποτυπωθεί στα Αποτελέσματα Χρήσης, ενώ η ρευστότητα του Ομίλου αναμένεται να ενισχυθεί συνολικά κατά 50 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης