Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Η εισηγμένη που τη θυμούνται μόνο όταν δημοσιεύει κέρδη – Προοπτικές περαιτέρω αύξησης του μερίσματος

Η εισηγμένη που τη θυμούνται μόνο όταν δημοσιεύει κέρδη – Προοπτικές περαιτέρω αύξησης του μερίσματος
Χθες η μετοχή κατέγραψε ισχυρή άνοδο, κάτι που έχουμε δει και στο παρελθόν, όπως για παράδειγμα όταν ανακοίνωσε τα αποτελέσματα εξαμήνου όπου είχε μία μικρή άνοδο, ή την ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος
Σχετικά Άρθρα
Δεν είναι η πρώτη φορά, ούτε πλέον προκαλεί εντύπωση πως υπάρχουν εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών με εξαιρετικά θεμελιώδη που όμως οι επενδυτές τις αγνοούν και τις θυμούνται μόνο όταν δημοσιεύουν τα κέρδη τους.
Μία επιβεβαίωση αυτής της εκτίμησης, είδαμε χθες στο χρηματιστηριακό ταμπλό με τη μετοχή του ΟΛΠ.
Αν και τα τελευταία τρίμηνα δημοσιεύει εξαιρετικά αποτελέσματα και παρέχει καλή μερισματική απόδοση, χρηματιστηριακά δεν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί πως η αποτίμηση είναι δίκαιη.
Αντιθέτως, η γενικότερη εκτίμηση είναι πως η μετοχή είναι εξαιρετικά φθηνή.
Χθες, οι επενδυτές τη θυμήθηκαν εξαιτίας του ισχυρού εννεαμήνου, το οποίο θέτει τις βάσεις για μία ετήσια κερδοφορία που και μονοψήφιο p/e θα δώσει στη μετοχή και δυνατότητα περαιτέρω αύξησης του μερίσματος παρέχει.
Πιο αναλυτικά ο ΟΛΠ δημοσίευσε καθαρά κέρδη 65,8 εκατ. ευρώ από 47,1 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο, αυξημένα κατά 40%, μετά από αύξηση εσόδων 13% (164,7 εκατ. ευρώ από 145,7 εκατ. ευρώ.
Εξαιρετική η επίδοση της κρουαζιέρας με 588 πλοία από 511 πέρυσι, της ακτοπλοΐας, ενώ η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων είχε μία σημαντική υστέρηση.
Ισχυρή είναι η χρηματοοικονομική θέση με ταμειακά διαθέσιμα 173 εκατ. ευρώ περίπου και συνολικό δανεισμό 98 εκατ. ευρώ, μαζί με τις μισθώσεις.
Τα κέρδη του εννεαμήνου είναι ήδη υψηλότερα από τα κέρδη της χρήσης 2022, αλλά αξίζει να επισημανθεί πως η περσινή χρήση είχε καθαρά κέρδη 52,8 εκατ. ευρώ αλλά είχε και σημαντικά έκτακτα έξοδα που επηρέασαν και μάλιστα ήταν ύψους 17 εκατ. ευρώ.
Επομένως θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί πως τα κέρδη θα ήταν χωρίς τα έκτακτα στα 70 εκατ. ευρώ, άρα το πιθανότερο είναι να δούμε κέρδη το 2023 αρκετά υψηλότερα.
Όμως ήδη η αποτίμηση είναι στα 519 εκατ. ευρώ που σημαίνει πως το p/e θα είναι μονοψήφιο, άρα η τιμή της μετοχής έχει σημαντικό περιθώριο ανόδου.
Επιπλέον είχε δοθεί για τη χρήση 2022 μέρισμα 1,04 ευρώ ή 0,988 ευρώ καθαρό που αντιστοιχεί περίπου στο 50% των καθαρών κερδών.
Αν το ποσοστό διανομής διατηρηθεί και φέτος θα μπορούσε το μέρισμα να πλησιάσει τα 1,50 ευρώ.
Χθες η μετοχή κατέγραψε ισχυρή άνοδο, κάτι που έχουμε δει και στο παρελθόν, όπως για παράδειγμα όταν ανακοίνωσε τα αποτελέσματα εξαμήνου όπου είχε μία μικρή άνοδο, ή την ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος.
Σε κάθε περίπτωση η μετοχή συγκαταλέγεται εύκολα μεταξύ των φθηνότερων του Χ.Α. και χωρίς κάποιος να συγκρίνει τις πρόσφατες πωλήσεις λιμανιών της χώρας σε ιδιώτες.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης