Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Καλπάζουν οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα – Αδικαιολόγητο πλέον το μεγάλο discount στις ΑΕΕΑΠ

Καλπάζουν οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα – Αδικαιολόγητο πλέον το μεγάλο discount στις ΑΕΕΑΠ
To discount κάποιων εταιρειών είναι μεγάλο και θα πρέπει να δούμε μία κίνηση μείωσης αυτής της μεγάλης έκπτωσης
Σχετικά Άρθρα
Την αίσθηση ότι θα πρέπει να δούμε ένα re-rating στις τιμές των εταιρειών ακινήτων (ΑΕΕΑΠ) στο Χρηματιστήριο Αθηνών εκφράζουν ολοένα και περισσότεροι παράγοντες της αγοράς.
To discount κάποιων εταιρειών είναι μεγάλο και θα πρέπει να δούμε μία κίνηση μείωσης αυτής της μεγάλης έκπτωσης.
Μετά και τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έδειξαν ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στις αποδόσεις και στον ρυθμό αύξησης των τιμών των κατοικιών σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, ίσως η έκπτωση με την οποία διαπραγματεύονται οι μετοχές των ΑΕΕΑΠ να πρέπει να επαναπροσδιοριστεί.
Η πολιτική σταθερότητα, το αυξανόμενο ενδιαφέρον των ξένων για τα ελληνικά ακίνητα, ο τουρισμός, τα κίνητρα της χρυσής βίζας, αλλά και πιθανότατα η χαμηλή βάση λόγω της οικονομικής κρίσης είναι μεταξύ των λόγων που αυξάνονται οι τιμές στην Ελλάδα την ώρα που στην Ευρώπη έχει αρχίσει να φαίνεται η πίεση μετά και την αύξηση των επιτοκίων.

Ο ελληνικός κλάδος real estate

Οι εισηγμένες έχουν επενδύσει πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία χρόνια και οι περισσότερες ΑΕΕΑΠ διαθέτουν ποιοτικά ακίνητα.
Επιπλέον με την είσοδο της Trade Estates, αλλά και το επόμενο διάστημα της Orilina έχει ενισχυθεί περαιτέρω.
Σημειώνεται πως αναμένεται και η εισαγωγή της Noval του ομίλου Βιοχάλκο τους επόμενους μήνες.
Η εισαγωγή της Trade Estates δεν πήγε καλά και η τιμή διάθεσης πήγε στο κάτω μέρος του εύρους ενώ τώρα διαπραγματεύεται ακόμα χαμηλότερα και με ένα discount πέριξ του 25%.
Κοντά στο 20% είναι περίπου το discount που υπολογίζεται ότι θα έχει η Orilina με το εύρος να διαμορφώνονται μεταξύ 0,91 ευρώ και 0,95 ευρώ.
Οι υπόλοιπες AEEAΠ που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο έχουν επίσης σημαντική έκπτωση έναντι της εσωτερικής αξίας ανά μετοχή.
Η Premia έχει εσωτερική αξία ανά μετοχή (NAV) 1,70 ευρώ, σύμφωνα με την ενημέρωση εννεαμήνου, με τη μετοχή να είναι στα 1,17 ευρώ, άρα για να κλείσει το discount πρέπει να καταγράψει άνοδο η μετοχή της τάξης του 45%.
Τα προσαρμοσμένα EBITDA ανήλθαν στα 7,7 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο.
Η BriQ Properties είχε στο εννεάμηνο εσωτερική αξία 2,82 ευρώ και η τιμή στο ταμπλό ήταν στα 1,92 ευρώ.
Επομένως, για να μηδενιστεί το discount θα πρέπει η μετοχή να ενισχυθεί κατά 47%.
Τα προσαρμοσμένα EBITDA ανήλθαν στα 5,2 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο.
Η εταιρεία έχει ανακοινώσει πως θα συγχωνευτεί με την Intercontinental International αφού πρώτα γίνουν μεταβιβάσεις ακινήτων και λάβουν το έκτακτο μέρισμα οι μέτοχοι.
Η Trastor, ετοιμάζεται για αύξηση κεφαλαίου και στο τέλος του πρώτου εξαμήνου είχε εσωτερική αξία 1,548 ευρώ ανά μετοχή ή 1,427 ευρώ αν ληφθεί συμπεριληφθεί και η μετατροπή του ομολογιακού.
Με την τιμή στα 1,07 ευρώ χρειάζεται άνοδο 33% για να πιάσει την τιμή μετά τη μετατροπή του ομολογιακού και 44,5% την τιμή προ dilution λόγω ομολογιακού.
H Prodea και η Μπλε Κέδρος διαπραγματεύονται με premium έναντι της εσωτερικής αξίας της μετοχής.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης