Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Ήπιες απώλειες με χαμηλό τζίρο και λίγους πρωταγωνιστές

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Ήπιες απώλειες με χαμηλό τζίρο και λίγους πρωταγωνιστές
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Με ήπια υποχώρηση το άνοιγμα των αγορών στην Ευρώπη, καθώς κάποιες δηλώσεις αξιωματούχων της FED κάνουν τους επενδυτές να εκτιμούν ότι ίσως δε δούμε μείωση επιτοκίων τον Μάρτιο. Ακολουθεί και η εγχώρια αγορά με ήπια πτώση και κάποιες επιλεκτικές κινήσεις, λόγω των απωλειών που είχαν κάποιες μετοχές από το rebalancing της περασμένης Παρασκευής. Ξεχωρίζει η ΕΥΔΑΠ, η Τράστορ και η Alpha Αστικά Ακίνητα. Νέο υψηλό από Intrakat. Ο τζίρος χαμηλός και μάλλον έτσι θα κινηθούμε μέχρι το τέλος του έτους.

ΕΥΔΑΠ: Στη συνεδρίαση της Παρασκευής λόγω του rebalancing έκλεισε με σημαντικές απώλειες και σήμερα ενισχύεται 1,5%.

HELLENIQ ENERGY: Διαβάζουμε για απεργιακές κινητοποιήσεις από τους εργαζομένους, οι οποίοι αντιδρούν στην πώληση του ποσοστού του δημοσίου και στην απώλεια θέσης στο Δ.Σ. Μας φαίνεται κάπως παράξενο να θέλει να αποφασίζει ο εργαζόμενος το τι θα κάνει ο βασικός μέτοχος. Και μπορεί να είναι το δημόσιο, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν ανήκει το ποσοστό στον εργαζόμενο. Σε όλους μας ανήκει και μπορεί και κάποιοι να συμφωνούν. Οριακή άνοδο καταγράφει η μετοχή.

BETA ΑΧΕΠΕΥ: Μερισματική απόδοση 4,2% περιμένει από τις μετοχές του FTSE 25 η Beta AXΕΠΕΥ για τη χρήση 2023. Οι τράπεζες θα ξεκινήσουν μετά από χρόνια τις διανομές, ενώ μέρισμα αναμένεται και από τη ΔΕΗ. Πιο αναλυτικά οι αναλυτές της χρηματιστηριακής περιμένουν μέρισμα 0,06 ευρώ ανά μετοχή από την Πειραιώς, 0,08 ευρώ από την Alpha Bank, 0,31 ευρώ από την Εθνική και 0,07 ευρώ από τη Eurobank. Με βάση τις παραπάνω εκτιμήσεις την καλύτερη μερισματική απόδοση της έχει η Alpha Bank με 5,4% και ακολουθεί η Εθνική με 5%. Από τη ΔΕΗ περιμένει μέρισμα 0,05 ευρώ ανά μετοχή. Η Aegean μετά την εξαγορά των warrants, που αποφασίστηκε από τη γενική συνέλευση την προηγούμενη εβδομάδα θα δώσει 0,50 ευρώ ανά μετοχή, σύμφωνα με την εκτίμηση των αναλυτών της Beta.

Την υψηλότερη μερισματική απόδοση εκτιμάται ότι θα έχει ο ΟΠΑΠ με 10,3% και συνολική διανομή 1,50 ευρώ ανά μετοχή και μετά η HelleniQ Energy με 9,9% και συνολική διανομή 0,70 ευρώ ανά μετοχή. Στο 6,4% ή στα 1,60 ευρώ ανά μετοχή θα είναι η διανομή της Motor Oil και στο 5,8% της Jumbo. Συνολικά η εκτίμηση για τις διανομές από τις εισηγμένες είναι για 3 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως η χρηματιστηριακή στην έκθεσή της έχει στις κορυφαίες της επιλογές για το 2024 τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και τις μετοχές των ΕΧΑΕ, Κρι-Κρι, ΔΕΗ και Autohellas.

ΙΛΥΔΑ: Δεν είναι και λίγες οι μετοχές που θα εκδοθούν λόγω άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης (stock option). Οι 410 χιλ. μετοχές αντιστοιχούν περίπου στο 5% του συνόλου των μετοχών. Με τιμή διάθεσης 0,45 ευρώ είναι και το κλείσιμο της μετοχής ήταν 1,3450 ευρώ την περασμένη Παρασκευή. Η αποτίμηση στα 11 εκατ. ευρώ, τα ίδια κεφάλαια στα 6,9 εκατ. ευρώ και η κερδοφορία στο εξάμηνο στις 643 χιλ. ευρώ με τζίρο 2 εκατ. ευρώ.

ALPHA ΑΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ: Η ανακοίνωση του μεγάλου μερίσματος ύψους 2,2 ευρώ ανά μετοχή έδωσε ώθηση την Παρασκευή στη μετοχή και συνεχίζει και σήμερα ανοδικά, αφού η απόδοση είναι τεράστια. Αναμενόμενη πάντως, αφού η διοίκηση έχει πει πως δεν χρειάζεται τόσα μετρητά. Ήταν απλά θέμα χρόνου. Στα 8,42 ευρώ και στο +6%.

ΤΡΑΣΤΟΡ: Συνεχίζεται η άνοδος επειδή η αύξηση κεφαλαίου είναι σε υψηλότερη τιμή. Είναι και ελάχιστη η διασπορά, άρα δεν είναι δύσκολο. Στα 1,28 ευρώ και στο +9,40%.

MOTOR OIL: Από τα βαριά χαρτιά έχει τη μεγαλύτερη υποχώρηση, λόγω του προμερίσματος. Στα 24,60 ευρώ και στο -1,84%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης