Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Η τεχνητή νοημοσύνη (Αl) στις διαδικτυακές απάτες – Κάλεσμα για μαζική δράση και προστασία των επενδυτών από IOSCO

Η τεχνητή νοημοσύνη (Αl) στις διαδικτυακές απάτες – Κάλεσμα για μαζική δράση και προστασία των επενδυτών από IOSCO
Πόρους και εξουσία ζητά ο Διεθνής Οργανισμός Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες απάτες
Σχετικά Άρθρα
Ακόμα και η τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται πως έχει επιστρατευτεί από τους επιτήδειους που προσπαθούν με διάφορους τρόπους να εξαπατήσουν τους επενδυτές και να αρπάξουν τα χρήματά τους.
Με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να έχει απευθύνει δεκάδες φορές προειδοποιήσεις προς το επενδυτικό κοινό, τώρα το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Οργανισμού Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς (IOSCO) απεύθυνε κάλεσμα σε όλους τους εμπλεκόμενους για μαζική και συντονισμένη δράση προκειμένου να εκλείψει ή να περιοριστεί το φαινόμενο.
Η διαδικτυακή απάτη μπορεί να λάβει πολλές μορφές, σημειώνει ο Οργανισμός περιλαμβάνοντας, για παράδειγμα, την ακατάλληλη διαδικτυακή προώθηση ριψοκίνδυνων επενδύσεων, παραπλανητικές δηλώσεις σε διαφημίσεις ή μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και δόλιες και παράνομες διαδικτυακές δραστηριότητες ή άλλες επενδυτικές απάτες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.
Αν και τα πρότυπα παραπτωμάτων μπορεί να είναι οικεία, η ποικιλία τους και η χωρίς σύνορα φύση του διαδικτυακού περιβάλλοντος παρουσιάζουν νέες και αυξανόμενες προκλήσεις, καθώς αυξάνονται μορφές απάτης με βάση τα κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία ή την τεχνολογία.
Η πολυπλοκότητα στην εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης (AI) σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας έχει τη διπλή δυνατότητα να μεγεθύνει την κλίμακα και τον αντίκτυπο των επιβλαβών δραστηριοτήτων αλλά και να παρέχει νέους και ισχυρούς τρόπους για τις ρυθμιστικές αρχές να εντοπίζουν, να αποτρέπουν και να διακόψους τις δραστηριότητες αυτές.
Στο πλαίσιο των συνεχών προσπαθειών της IOSCO για την προώθηση της προστασίας των επενδυτών και τη διασφάλιση δίκαιων, αποτελεσματικών και διαφανών αγορών, η IOSCO απευθύνει έκκληση προς τις ρυθμιστικές αρχές να ανταποκριθούν ολιστικά και
καινοτόμα στην διαδικτυακή απάτη, μεταξύ άλλων, συνεργαζόμενοι με τους φορείς του ευρύτερου διαδικτύου.
Είναι ζωτικής σημασίας, αναφέρει, όλα τα μέρη να ενωθούν και να συνεργαστούν προληπτικά για να εντοπίσουν και να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα στη ρίζα τους.
Αυτό θα ενισχύσει την προστασία των επενδυτών στην ψηφιακή εποχή, οδηγώντας στην εμπιστοσύνη στις χρηματοπιστωτικές αγορές, η οποία είναι κλειδί για την άνθηση των οικονομιών.
Μεταξύ των θεμάτων φυσικά και η χρηματοδότηση ώστε να υπάρχουν οι αναγκαίοι πόροι για τεχνολογία και προσωπικό, αλλά και να υπάρξει πίεση στις κυβερνήσεις για να δώσουν περισσότερες δικαιοδοσίες στις ρυθμιστικές αρχές για να παρέχουν προστασία στους επενδυτές μέσα σε αυτό το πολύπλοκο διαδικτυακό περιβάλλον.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης