Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Χρηματιστήριο: Τάση από τις αγορές του εξωτερικού – το 7Χ7 δικαιολογεί κινήσεις profit taking

Χρηματιστήριο: Τάση από τις αγορές του εξωτερικού – το 7Χ7 δικαιολογεί κινήσεις profit taking
Ανοδικό άνοιγμα δείχνουν τα ευρωπαϊκά παράγωγα και το καλό κλίμα στο εξωτερικό θα μπορούσε να στηρίξει την εγχώρια αγορά
Η πορεία των διεθνών αγορών θα συνεχίσει να επηρεάζει την εγχώρια αγορά, η οποία κινείται σε επίπεδα υψηλών δεκαετίας.
Επιπλέον ο γενικός δείκτης έχει συμπληρώσει επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και δικαιολογεί κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.
Ωστόσο, τα ευρωπαϊκά παράγωγα παραπέμπουν σε ανοδικό άνοιγμα, επομένως οι όποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών θα μπορούσαν να αντισταθμιστούν από το καλό κλίμα του εξωτερικού.
Από το εσωτερικό η είσοδος του Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος στο Χρηματιστήριο, πιθανότατα τον Φεβρουάριο, θα αποτελέσει την πρώτη μεγάλη εισαγωγή εταιρείας στο Χ.Α. μετά από πολλά χρόνια.
Από την άλλη παρουσιάσεις ελληνικών εταιρειών στο εξωτερικό αναμένεται να στηρίξουν τις αποτιμήσεις με σημαντικότερη την παρουσίαση της ΔΕΗ, η οποία θα δώσει λεπτομέρειες για το νέο επιχειρηματικό της πλάνο.
Σημειώνεται πως σήμερα, εισάγονται προς διαπραγμάτευση 4.000.000 νέες μετοχές της Avax, που προέκυψαν από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου λόγω κεφαλαιοποίησης αποθεματικού για δωρεάν διάθεση μετοχών σε στελέχη της εταιρίας. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρίας ανέρχεται σε 148.321.516 μετοχές.

Eurobank Equities
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της Ε.Ε. δείχνουν θετικό άνοιγμα σήμερα, καθώς οι επενδυτές υιοθετούν μία διάθεσης ανάληψης ρίσκου, καθώς συνεχίζουν να εκτιμούν την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας και να αξιολογούν την πορεία χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Piraeus Securities
Θα περιμέναμε ότι η αγορά θα διατηρήσει τη θετική της δυναμική σε ένα μάλλον υποστηρικτικό ξένο περιβάλλον στο ξεκίνημα της εβδομάδας, παρά τους διάφορους γεωπολιτικούς κινδύνους, με τις τράπεζες να παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Optima Bank
Περιμένουμε πως το θετικό momentum θα συνεχιστεί σήμερα, με τη στήριξη των διεθνών αγορών.

Beta
Οι αμερικανικές αγορές είναι κλειστές λόγω της αργίας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Οι επενδυτές ενδέχεται να διατηρήσουν την επιλεκτική τους στάση χωνεύοντας σημαντικά βραχυπρόθεσμα κέρδη και διατηρώντας τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Depolas
Με θετικό πρόσημο τελείωσε την εβδομάδα ο ΓΔΧΑ καθώς και οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί μετοχικοί δείκτες ανέβηκαν. Από την άλλη, περισσότερο σταθεροποιητικά κινήθηκαν οι μετοχές στις ΗΠΑ παρόλο που ευνοήθηκαν από τις οριακά χαμηλότερες των εκτιμήσεων μετρήσεις των τιμών παραγωγού. Η συνολική εικόνα δεν έχει διαφοροποιηθεί ουσιαστικά κα με την αγορά των ΗΠΑ να είναι σήμερα κλειστή ενδεχομένως ο όγκος συναλλαγών να κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παράλληλα, η σημερινή ατζέντα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις εκτιμήσεις του ΑΕΠ Γερμανίας για το 2023 και το Δ΄ τρίμηνο καθώς και την βιομηχανική παραγωγή Ευρωζώνης και Ελλάδας για τους ημεδαπούς επενδυτές. Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι σήμερα συνεδριάζει και το Eurogroup. Εντός εβδομάδας, τα κρισιμότερα στοιχεία είναι ο πληθωρισμός Δεκεμβρίου στην Ευρωζώνη, το ΑΕΠ της Κίνας για το Δ΄ τρίμηνο και οι λιανικές πωλήσεις Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ. Αυτά όλα ανακοινώνονται την Τετάρτη. Για το ΧΑ, δεν προχωρούμε ακόμα σε κάποια αλλαγή του εκτιμώμενου εύρους τιμών.

Κύκλος
Έχοντας καταρρίψει τα υψηλά του 2023, που ήταν και η κορυφή εννέα ετών, το Χρηματιστήριο Αθηνών οδεύει στο να κατακτήσει νέα ρεκόρ και να εδραιώσει "άνετα" τα υψηλά 13 ετών και ένα επίπεδο πάνω από τις 1.400 μονάδες.

Γ.Κ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης