Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Ψάχνει κατεύθυνση με το βλέμμα στις ξένες αγορές – Που εστιάζουν οι επενδυτές

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Ψάχνει κατεύθυνση με το βλέμμα στις ξένες αγορές – Που εστιάζουν οι επενδυτές
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Αρκετά τα μηνύματα που λάβαμε, λόγω των σχολίων που καταθέσαμε στο κλείσιμο της Παρασκευής. Σας ευχαριστούμε και θα κάνουμε ένα σχόλιο για να εξηγήσουμε περαιτέρω: Όσοι παρακολουθούν για χρόνια το Χρηματιστήριο, όσοι έχουμε δεκαετίες στην πλάτη μας, όλο αυτό που βλέπουμε όχι μόνο μας χαροποιεί, αλλά μας κάνει να τρίβουμε τα μάτια μας. Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια, από τότε που οι αποτιμήσεις διαλύονταν, η μία κρίση ερχόταν μετά την άλλη και όσους παρακολουθούσαν μετοχές και πορεία αγοράς τους θεωρούσαν για να το πούμε κομψά «χαμένους». Σήμερα έχουν αλλάξει τα πράγματα. Οι προοπτικές είναι τεράστιες, οι αποτιμήσεις δείχνουν πως έχουν ακόμα περιθώρια, αλλά και οι επενδυτές αγοράζουν πλέον εύκολα Ελλάδα. Αναφερόμαστε κυρίως στους ξένους.

Σταθεροποιητικά προς ήπια πτωτικά ξεκίνησαν οι αγορές της Ευρώπης και η εγχώρια αγορά ακολουθεί. Χαμηλότερα άνοιξαν οι περισσότερες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, χωρίς όμως μεγάλους όγκους. Πιέζεται λίγο η Viohalco, η ΔΕΗ, η Alpha bank και η Πειραιώς. Με μικρή άνοδο ΕΛΠΕ και Ελλάκτωρ.

ΣΤΗΛΗ: Μη μας ρωτάτε τι να κάνετε με τη μία μετοχή ή την άλλη. Δεν είμαστε εδώ για να σας λέμε τι να αγοράσετε και τι να πουλήσετε. Η στήλη παρακολουθεί τη συνεδρίαση, καταγράφει το ρεπορτάζ και προσπαθεί να σας δώσει τροφή για σκέψη. Ούτε τι θα κάνει το Χ.Α. ξέρουμε, ούτε τι θα κάνουν οι μετοχές. Μία γνώμη από αυτά που βλέπουμε την έχουμε και την καταθέτουμε καθημερινά. Δεν είναι ο ρόλος μας όμως να σας λέμε πουλήστε ή αγοράστε. Άλλωστε δεν επιτρέπεται. Αυτό θα το κάνετε σε συνεργασία με τη χρηματιστηριακή σας που σας ξέρει, ξέρει το προφίλ σας και τον κίνδυνο που είστε διατεθειμένοι να αναλάβετε. Έχουμε κάποιες επιλογές, μετοχές που ξεχωρίζουμε με βάση τα θεμελιώδη, αλλά και αυτές είναι στο πλαίσιο της ανάλυσης και της διάθεσης να έχουμε μία κουβέντα πάνω σε αυτά, να σας δείξουμε ότι μας ενδιαφέρουν τα θεμελιώδη και όχι οι πληροφορίες, τα ΘΑ και άλλα. Φυσικά και είμαστε στη διάθεσή σας για μία γνώμη, για μία σκέψη ή για αν κάτι ξέρουμε από το ρεπορτάζ.

ΜΕΤΟΧΕΣ: Το μεγάλο ερώτημα είναι που θα πάνε; Είναι ακριβές, φθηνές, δίκαιες; Η στήλη έχει καταθέσει την άποψή της με διαγράμματα και έχει γράψει αυτό που πιστεύει ότι μπορούμε να δούμε. Θα σας μεταφέρουμε και κάτι άλλο. Δείτε πολλαπλασιαστές στη Νέα Υόρκη. Δεν υπάρχει σύγκριση. Καλές εταιρείες που έχουν αγοραστές παίζουν με p/e 200 και ΕV/EBITDA 50 φορές. Στο 1/4 να πάμε εμείς έχουμε τεράστιο δρόμο μπροστά μας. Όμως δεν αρέσει στη στήλη αυτού του είδους η σύγκριση.

ΟΠΑΠ: Η S&P υποβάθμισε το outlook σε αρνητικό από σταθερό λόγω της αντίστοιχης υποβάθμισης της μητρικής Allwyn International. Όπως αναφέρει ο δείκτης χρέους προς EBITDA της μητρικής έχει αυξηθεί σημαντικά, παράλληλα με τις λειτουργικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο όμιλος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΔΕΗ: Μάλλον η αγορά είχε προεξοφλήσει τα καλά νέα και η μετοχή υποχωρεί το τελευταίο διάστημα ή παίρνει ανάσες. Γιατί νομίζουμε πως οι αναλυτές θα σπρώξουν υψηλότερα τις τιμές στόχους μετά την παρουσίαση που έκανε η διοίκηση στο Λονδίνο.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Μας χρωστάει κάτι η διοίκηση και τώρα που έχει ολοκληρωθεί και η πώληση του Άκτωρα και σε λίγο ολοκληρώνεται και η πώληση του 25% της Άνεμος, μάλλον θα πρέπει να μας πει πόσα θα δώσει πίσω στους μετόχους.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Η καλή συμπεριφορά της μετοχής συνεχίζεται και λίγο μετά το άνοιγμα καταγράφει μικρή άνοδο και είναι στα 2,31 ευρώ. Ίσως θα πρέπει να δούμε κίνηση και από τις άλλες εταιρείες του κλάδου που οι περισσότερες ανήκουν στη μικρή κεφαλαιοποίηση, γιατί προφανώς η κίνηση έχει να κάνει με τις προοπτικές.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Το είδαμε και αυτό. Με το άνοιγμα έφυγε μεγάλη εντολή αγοράς και μάζεψε μέχρι το +2,45% 60 χιλ. τεμάχια. Στα 4,5950 ευρώ που είναι και υψηλό 4 μηνών.

ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ: Χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,06 ευρώ ανά μετοχή σήμερα στο ταμπλό. Καλή η απόδοση της τάξης του 4,8% περίπου.

ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ-ΛΑΠΠΑΣ: Στο +3,09% και στα 1,67 ευρώ στο ξεκίνημα με χαμηλό όγκο.

LAVIPHARM: Έγραψε 0,90 ευρώ με το άνοιγμα της αγοράς!

INTRALOT: Παρά το τεράστιο ράλι η μετοχή έχει κορυφαία συμπεριφορά και κοιτάζει προς τα 1,30 ευρώ. Στα 1,2320 ευρώ στο άνοιγμα με άνοδο 0,98% και υψηλό όγκο 130 χιλ. τεμάχια.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης