Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Με τράπεζες σε νέα υψηλά 13 ετών – Εντυπωσίασε το IPO του Ελ.Βενιζέλος

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Με τράπεζες σε νέα υψηλά 13 ετών – Εντυπωσίασε το IPO του Ελ.Βενιζέλος
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Εντυπωσιακή χθες η Wall Street με τον τεχνολογικό κλάδο να κάνει ράλι, λόγω ισχυρών αποτελεσμάτων. Η Ευρώπη ακολουθεί και ο DAX κοιτάζει τις 17.000 μονάδες. Υποχωρούν σημαντικά οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων, με το ελληνικό δεκαετές να είναι πέριξ του 3,20%. Ρεκόρ συμμετοχής ξένων στο Greek Investment Day της Πειραιώς ΑΕΠΕΥ που έγινε και φέτος στο Παρίσι. Η ρευστότητα είναι στα ύψη στο παγκόσμιο σύστημα και η Ελλάδα πλέον είναι στο κάδρο και μάλιστα ξεχωρίζει.

Πάνω από τις 1.380 μονάδες ξεκίνησε η αγορά, ξεπερνώντας την τιμή αυτή που την είχε γράψει το Μάρτιο του 2014. Είναι σε υψηλά σχεδόν 13 ετών. Ενισχύεται άνω του 1% και είναι στις 1.392 μονάδες μετά τα πρώτα λεπτά με Viohalco, τράπεζες και λίγο η Lamda να ξεχωρίζουν. Καλή εικόνα από ΕΛΠΕ και Jumbo.

ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε και κατά την τελευταία μέρα της δημόσιας προσφορά φαίνεται πήγε την τιμή εισαγωγής στην υψηλή τιμή του εύρους που δόθηκε, δηλαδή στα 8,20 ευρώ. Πραγματικά εντυπωσιακή η ζήτηση αφού ξεπέρασε τα 8 δισ. ευρώ και όλοι έχουν μείνει με το στόμα ανοικτό. Ήταν βέβαια από την αρχή μία εμβληματική εισαγωγή την οποία χρειαζόταν το Χ.Α. και όπως έχουμε ξαναγράψει απογειώνει το κύρος και βελτιώνει τις επενδυτικές επιλογές. Κάποιοι παλιοί χρηματιστές φωνάζουν εδώ και χρόνια πως έπρεπε να γίνονταν οι ιδιωτικοποιήσεις μέσω του Χ.Α.

Η συνολική ζήτηση, που εκδηλώθηκε από διεθνείς και Έλληνες επενδυτές στην Τιμή Διάθεσης, ξεπέρασε τα 8 δισ. ευρώ, σημειώνοντας υπερκάλυψη περίπου 12 φορές για το σύνολο της Συνδυασμένης Προσφοράς (συμπεριλαμβανομένων των cornerstone επενδυτών), με περισσότερες από 20.000 αιτήσεις επενδυτών στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά. Σημειώστε πως η AviAlliance θα αγοράσει με 9,758 ευρώ ανά μετοχή τις επιπλέον μετοχές.

Σημειώνουμε το σχόλιο της Piraeus Sec. πως η αύξηση του ενδιαφέροντος για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία όπως αποτυπώθηκε στη δυνατή ζήτηση για τη δημόσια πρόσφορά του αεροδρομίου αλλά και στην πρόσφατη έκδοση του δεκαετούς ομολόγου, δείχνουν το χαμηλότερο προφίλ ρίσκου πλέον της χώρας και μπορεί να συμβάλει στη συνέχιση της υπεραπόδοσης του Χ.Α.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Νωρίτερα θα δημοσιεύσει αποτελέσματα χρήσης έναντι του αρχικού προγραμματικού και συγκεκριμένα στις 14 Φεβρουαρίου αντί για τις 23 του ίδιου μήνα.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Συνεχίζουν υψηλότερα. Η Alpha Bank, επιτέλους ακολουθεί. Έχουμε και ξεχωριστό θέμα για την Κυρία στη στήλη. Δυνατή κίνηση και από Εθνική και Πειραιώς. Η Εθνική είναι πάνω από τα 7,20 ευρώ. Ακολουθούμε την τάση, και έχουμε ως στοπ profit τα
7 ευρώ, σημείο στο οποίο έχουμε γράψει πως μας ικανοποιεί η απόδοση που μας έχει δώσει.

ΔΕΗ: Συνεχίζονται οι τοποθετήσεις. Οι πρώτες αναλύσεις που δημοσιεύτηκαν δείχνουν ότι οι αναλυτές δεν περίμεναν τις εκτιμήσεις αυτές που έδωσε η διοίκηση και εντοπίζουν σημαντικό περιθώριο.

ΕΧΑΕ: Θα κερδίσει από το αυξημένο ενδιαφέρον που υπάρχει για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία. Θα έχει έσοδα από το αεροδρόμιο, αλλά αναμένονται και άλλες εισαγωγές. Μικρότερες βέβαια, αλλά θα έρθουν. Η κεφαλαιοποίηση θα πάει στα 100 δισ. ευρώ. Χθες ήταν 92,6 δισ. ευρώ και με το αεροδρόμιο πάει στα 95 δισ. ευρώ εύκολα. Με άνοδο 2% στο ξεκίνημα.

ΕΛΑΣΤΡΟΝ: Στις τελευταίες συνεδριάσεις έδειχναν οι αγοραστές περισσότερη δύναμη. Σήμερα μπήκαν ακόμα πιο ορεξάτοι και την πήγαν στο +6% και στα 2,75 ευρώ. Είναι μακράν η φθηνότερη στον κλάδο.

ΚΛ.ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ: Έχει βελτιώσει την εικόνα της από την ημέρα που ανέλαβε την ειδική διαπραγμάτευση η Optima Bank, αλλά θέλουμε να δούμε διάρκεια.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης