Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Γιατί δεν ικανοποίησε τις προσδοκίες των επενδυτών ο Μιχάλης Τσαμάζ στον ΟΤΕ; – Τι ειπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη

Γιατί δεν ικανοποίησε τις προσδοκίες των επενδυτών ο Μιχάλης Τσαμάζ στον ΟΤΕ; – Τι ειπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη
Στο χαμηλό ημέρας και με σημαντικές απώλειες η μετοχή στη χθεσινή συνεδρίαση
Σχετικά Άρθρα
Αν και το μέρισμα ήταν αυξημένο, ωστόσο δεν αποτέλεσε έκπληξη για την αγορά και ο Μιχάλης Τσαμάζ ως επικεφαλής, ο οποίος αφήνει σε λίγους μήνες τη θέση του στον Κώστα Νεμπή, προτίμησε να διατηρήσει τη συντηρητική πολιτική και όχι να κάνει ένα… δώρο στους μετόχους, την ώρα μάλιστα που η μετοχή το χρειαζόταν.
Αν και οι αναλυτές σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση περίμεναν 0,67 ευρώ και ο ΟΤΕ ανακοίνωσε μέρισμα 0,71 ευρώ ανά μετοχή, η συνολική επιβράβευση για το 2024, ύψους 450 εκατ. ευρώ δεν αποτέλεσε καταλύτη για τη μετοχή.
Έτσι παρά τα καλά αποτελέσματα και τις θετικές προοπτικές, χθες η μετοχή πιέστηκε και μάλιστα έκλεισε στο χαμηλό ημέρας και με απώλειες 2,66%.
Η αίσθηση που υπάρχει στην αγορά είναι πως εύκολα ο ΟΤΕ θα μπορούσε να δώσει μία μεγάλη αμοιβή και να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά της μετοχής, η οποία έχει απογοητεύσει τους επενδυτές με την αδιάφορη πορεία της τα τελευταία χρόνια, την ώρα μάλιστα που καταγράφεται μεγάλο ράλι στην αγορά.
Σύμφωνα με την Piraeus Securities η μετοχή διαπραγματεύεται 4,4 φορές τα εκτιμώμενα EBITDA του 2024, που αντιστοιχεί σε discount 10% έναντι των ομοειδών, προσφέρει μερισματική απόδοση 4,5% έναντι 7% των ομοειδών και έχει καθαρό δανεισμό προς EBITDA μόλις 0,5 φορές έναντι 2,5 των ομοειδών.
Δηλαδή η διοίκηση θα μπορούσε με μία κίνηση να πιάσει τη μέση μερισματική απόδοση των ομοειδών χωρίς να προκαλέσει ιδιαίτερη μόχλευση στον ισολογισμό.
Αυτό ρωτήθηκε και στην τηλεδιάσκεψη από αναλυτή (Eurobank Equities), για να λάβει την απάντηση ότι οι υψηλότερες επενδύσεις μείωσαν λίγο σε σύγκριση με πριν 2 χρόνια τη συνολική επιβράβευση, αλλά στο ερώτημα αν στις επόμενες χρήσεις υπάρχει το ενδεχόμενο να αυξήσει το μέρισμα διανέμοντας πλεονάσματα προηγούμενων ετών μιας και η χαμηλή μόχλευση το επιτρέπει, προτίμησε να μην απαντήσει.
Έτσι το ερώτημα είναι αν ο νέος CEO θα είναι τόσο συντηρητικός όσο ο κ.Τσαμάζ, ο οποίος αξίζει να υπενθυμιστεί πως πρόσφερε μεγάλο έργο στο συμμάζεμα του Οργανισμού και στην ισχυροποίηση του ισολογισμού στη διάρκεια της θητείας του, ή θα είναι πιο γαλαντόμος.
Ο Μιχάλης Τσαμάζ κατά τη διάρκεια του προτελευταίου conference call (θα είναι και στην παρουσίαση του πρώτου τριμήνου 2024) είπε πως δε θα μπορούσε να είναι πιο υπερήφανος για τη δουλειά που έγινε στον Οργανισμό όλα αυτά τα χρόνια.
Είπε πως ο ανταγωνισμός υποχωρεί και ο ΟΤΕ αυξάνει τη δυναμική του εκμεταλλευόμενος τα ανταγωνιστικά του πλεονεκτήματα, τις υποδομές του και τις κινήσεις περιορισμού του κόστους.
Αναφορικά με τη Ρουμανία, επανέλαβε πως όλα είναι ανοικτά ακόμα και η πώληση.
Είναι σε διαπραγματεύσεις με τον Όμιλο Quantum Projects, που ελέγχεται από τον Adrian Tomșa ιδιοκτήτη του μεγάλου ομίλου μέσων ενημέρωσης Clever Media στη Ρουμανία, σχετικά με το ενδιαφέρον του τελευταίου να εξαγοράσει την TKRM.
Τέλος σημειώθηκε πως θα τρέξει νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, αλλά αναφέρθηκε και στο νόμο που θα περάσει η κυβέρνηση για την πειρατεία στη συνδρομητική τηλεόραση και μπορεί να ωθήσει τα έσοδα από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.
Σήμερα λειτουργούν 500.000 παράνομες συνδέσεις και η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό πειρατείας στην Ευρώπη!

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης