Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Τα οφέλη για τον ΑΔΜΗΕ από τη διάθεση του 20% της Αριάδνη – Η συνεισφορά του έργου με έσοδα άνω των 200 εκατ

Τα οφέλη για τον ΑΔΜΗΕ από τη διάθεση του 20% της Αριάδνη – Η συνεισφορά του έργου με έσοδα άνω των 200 εκατ
Η ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση (RAB) θα μπορούσε να ενισχυθεί κατά 700 εκατ. ευρώ το 2025 όπου αναμένεται να λειτουργήσει η διασύνδεση
Σχετικά Άρθρα
Κάλεσμα στα τέσσερα σχήματα που είχαν προκριθεί στην πρώτη φάση της διεκδίκησης του 20% της Αριάδνη, απευθύνει ο ΑΔΜΗΕ καθώς ξεκινάει η δεύτερη φάση του διαγωνισμού.
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κοινοπραξία Macquarie-Phaethon Holdings (συμφερόντων Κοπελούζου), TΕΡΝΑ (διαχειριστής του ιταλικού συστήματος μεταφοράς) και State Grid (στρατηγικός επενδυτής στην ΑΔΜΗΕ) θα αποκτήσουν πρόσβαση στο Virtual Data Room και θα μπορούν να δουν τα τεχνικά και οικονομικά στοιχεία της εταιρείας ώστε να καταθέσουν δεσμευτική προσφορά.
Οι υποψήφιοι θα μπορούν να υποβάλλουν τις προσφορές τους μέχρι το τέλος Απριλίου, ενώ στη συνέχεια θα ξεκινήσει η διαδικασία της αξιολόγησης από πλευράς ΑΔΜΗΕ Α.Ε. η οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του 2ου τριμήνου 2024.
Το έργο της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής που υλοποιείται από την Αριάδνη Interconnection, αποτελεί επί του παρόντος τη μεγαλύτερη επένδυση για την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας που γίνεται στην Ελλάδα με στόχο τον τερματισμό της «ηλεκτρικής απομόνωσης» της Κρήτης από το ηλεκτρικό δίκτυο της ηπειρωτικής Ελλάδας και την κάλυψη των αυξημένων μελλοντικών αναγκών του νησιού.

Η οικονομική προσφορά

Πρόκειται για μία επένδυση άνω του 1 δισ. ευρώ και οι πρώτες εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς αναφέρουν πως ο ΑΔΜΗΕ θα μπορούσε να αποκομίσει ένα ποσό σημαντικά υψηλότερο από τα 200 εκατ. ευρώ που θα μπορούσε κάποιος να υπολογίσει με βάση την επένδυση.
Να δοθεί δηλαδή ένα σημαντικό premium καθώς έχει προχωρήσει σημαντικά η επένδυση.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν κάποιες πηγές είναι ακόμα νωρίς για να δοθεί μία πιο ακριβής εκτίμηση για το ύψος του εσόδου, αλλά τονίζουν ότι μέσα από διαθέσεις ποσοστών σε διασυνδέσεις, ο ΑΔΜΗΕ θα μπορέσει να υλοποιήσει πιο εύκολα το επενδυτικό πλάνο ύψους 5 δισ. ευρώ.
Αναλυτές επίσης αναφέρουν πως όταν θα ξεκινήσει η μείωση των επιτοκίων θα αναδειχθεί και η αξία της εισηγμένης, η οποία ήδη έχει μετά τη βελτίωση του WACC σημαντική βελτίωση μεγεθών.
Η ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση (RAB) σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Eurobank Equities με την ολοκλήρωση της διασύνδεσης θα μπορούσε να ενισχυθεί κατά 700 εκατ. ευρώ το 2025 όπου αναμένεται να λειτουργήσει η διασύνδεση.
Τα έσοδα θα μπορούσαν να ενισχυθούν κατά 50 εκατ. ευρώ και τα EBITDA να ξεπεράσουν τα 300 εκατ. ευρώ το 2025 και να φτάσουν τα 390 εκατ. ευρώ το 2026 συνολικά για τον ΑΔΜΗΕ.

Οι λεπτομέρειες του έργου

Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής περιλαμβάνεται στην κορυφαία πεντάδα των πιο καινοτόμων έργων διασύνδεσης συνεχούς ρεύματος πανευρωπαϊκά.
Περιλαμβάνει δύο υποβρύχια καλώδια μήκους 335 χλμ., τάσης 500 kV και συνολικής μεταφορικής ισχύος 1.000 MW που ποντίζονται σε βάθος ρεκόρ έως 1.200 μέτρων στον πυθμένα του Αιγαίου.
Στα δύο άκρα της διασύνδεσης, την Αττική και το Ηράκλειο, κατασκευάζονται δύο υπερσύγχρονα κέντρα υπερυψηλής τάσης-ο σταθμός μετατροπής Κουμουνδούρου και ο σταθμός μετατροπής Δαμάστας- καθώς και ένας υποσταθμός GIS 150 kV.
Το έργο συμβασιοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2020 στο Ηράκλειο Κρήτης ανάμεσα στην Ariadne Interconnection και τις ανάδοχες εταιρείες Prysmian, Nexans, ΝΚΤ-Hellenic Cables και Siemens-ΤΕΡΝΑ. Ορίζοντας ολοκλήρωσης όλων των τμημάτων της ηλεκτρικής διασύνδεσης είναι το 2024.
Την άνοιξη του 2021, οι ανάδοχες εταιρείες ολοκλήρωσαν τις έρευνες βυθού.
Αποτέλεσμα της σύνθετης τεχνικά διαδικασίας είναι να καθοριστεί η βέλτιστη όδευση των υποβρύχιων καλωδίων με βάση τις ιδιαιτερότητες στη μορφολογία του θαλάσσιου πυθμένα και την ελάχιστη περιβαλλοντική όχληση.
Η καλωδιακή διασύνδεση Κρήτης-Αττικής χρησιμοποιεί τάση συνεχούς ρεύματος 500 kV, αξιοποιώντας την πλέον σύγχρονη τεχνολογία Voltage Source Converter (VSC), που την καθιστά την πρώτη διασύνδεση αυτού του είδους στη Μεσόγειο.
Με μεταφορική ικανότητα 1.000 MW, αποτελεί τη νησιωτική διασύνδεση με τη μεγαλύτερη ισχύ στον κόσμο, μαζί με τη Σαρδηνία.
Η πόντιση των καλωδίων σε βάθη που φτάνουν έως τα 1.200 μέτρα, κατατάσσουν τη διασύνδεση στην πρώτη τριάδα των βαθύτερων διασυνδέσεων διεθνώς.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης