Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Χατζηδάκης (Beta ΑΧΕΠΕΥ): Καύσιμα ανόδου στο χρηματιστήριο – Τι μπορεί να οδηγήσει σε εκτόνωση

Χατζηδάκης (Beta ΑΧΕΠΕΥ): Καύσιμα ανόδου στο χρηματιστήριο – Τι μπορεί να οδηγήσει σε εκτόνωση
Εισερχόμαστε πλέον σε μια άκρως ενδιαφέρουσα περίοδο που μπορεί να εκτονώσει την συσσωρευμένη δυναμική της Αγοράς
Σχετικά Άρθρα
Έξι συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες συμπλήρωσε ο Γενικός Δείκτης ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τα υψηλά 13 ετών.
Η δεκαπενθήμερη αναμονή ενόψει του ποσοστού διάθεσης της Τράπεζας Πειραιώς από το ΤΧΣ δεν στοίχησε σε μονάδες, η Αγορά βρήκε στηρίγματα σε αποτελέσματα και το κυκλικό ενδιαφέρον υποστήριξε καινούργιες ιδέες και από το χώρο των μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων.
Εισερχόμαστε πλέον σε μια άκρως ενδιαφέρουσα περίοδο που μπορεί να εκτονώσει την συσσωρευμένη δυναμική της Αγοράς, εκτός από το κλίμα που φτιάχνουν τα αποτελέσματα και τα μερίσματα υπάρχουν πλέον αποχρώσες ενδείξεις ότι η κινητικότητα στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων θα ενταθεί στο κοντινό διάστημα.
Αν και τα αποτελέσματα ως τώρα είναι υποστηρικτικά των αποτιμήσεων μια συναλλαγή που θα αφορά το 100% μιας εισηγμένης θα τύχει διαφορετικής υποδοχής από την αγορά δίνοντας κίνητρα ευρύτερων αναθεωρήσεων για τις αποτιμήσεις ενός επιμέρους κλάδου ή και της αγοράς.
Αναμφισβήτητα το γεγονός της εβδομάδας που ξεκινάει είναι Δημόσια Προσφορά των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς.
Το εγχείρημα αποεπένδυσης του ΤΧΣ θεωρείται δεδομένο ότι θα στεφθεί με επιτυχία πριν καν ξεκινήσει λόγω της πρόσφατης υπερκάλυψης και μετέπειτα καλής χρηματιστηριακής πορείας των προηγούμενων εγχειρημάτων διάθεσης ποσοστών της Εθνικής Τράπεζας, της Helleniq Energy και του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.
Η ολοκλήρωση της προσφοράς το απόγευμα της ερχόμενης Τετάρτης θα σημάνει και το τέλος της αναμονής για πολλά εγχώρια και αλλοδαπά χαρτοφυλάκια που κινήθηκαν συντηρητικά διακρατώντας δυνάμεις για να επιτύχουν ικανοποιητικό μερίδιο στην κατανομή των προσφερόμενων μετοχών.
Ενδεχομένως σημαντικό μέρος από αυτή την ρευστότητα να τοποθετηθεί εκ νέου σε ελληνικές μετοχές βάζοντας πλάτη σε μια δυνητική διόρθωση. Και πλέον η ρευστότητα αυτή δεν μετριέται σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια αλλά σε δις ευρώ.
Ο συνδυασμός των εταιρικών ανακοινώσεων για τα αποτελέσματα του 2023, των κυοφορούμενων επιχειρηματικών συμφωνιών και της πλεονάζουσας ρευστότητας είναι μια πολύ ισχυρή συνθήκη ανόδου για τις επόμενες 15 ημέρες.
Σε αυτό το διάστημα στο εξωτερικό υπάρχουν μόνο τα στοιχεία της απασχόλησης την ερχόμενη Παρασκευή και ο πληθωρισμός του Φεβρουαρίου στις 12 Μαρτίου τα οποία θα κρίνουν και την ετυμηγορία της FED για τα επιτόκια στις 20 Μαρτίου.
Μέχρι τότε όμως μεσολαβεί άπειρος χρηματιστηριακός χρόνος και το κυριότερο υπάρχει πλέον ένα πολύ ισχυρό μίγμα νέων για να υποστηρίξει μια αυτόνομη άνοδο στην εγχώρια αγορά.

Η τεχνική εικόνα

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης διατήρησε το μοτίβο συσσώρευσης, η εβδομάδα κινήθηκε κινήθηκε σε εύρος διακύμανσης μικρότερο του 2%. Χωρίς να απειληθούν κομβικές τεχνικές ζώνες ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε και κάτω από τις 1.400 μονάδες χωρίς ωστόσο να προβληματίσει αφού οι αγοραστές είχαν σε όλες τις συνεδριάσεις τον τελευταίο λόγο. Το αργό τέμπο της αγοράς έδειξε να αντιστρέφεται την Πέμπτη με ικανοποιητικές συναλλαγές επαναφέροντας το Γενικό Δείκτη στις 1424,77 μονάδες που είναι και το υψηλότερο κλείσιμο του 2024. Οι ταλαντωτές στα ημερήσια διαγράμματα είναι αποφορτισμένοι από τις υπερτιμημένες ζώνες ωστόσο τόσο στα εβδομαδιαία όσο και στα μηνιαία διαγράμματα ο Γενικός Δείκτης δοκιμάζει υπεργορασμένες ζώνες και μάλιστα με διάρκεια. Ο MACD παραμένει πουλημένος από τις 23 Φεβρουαρίου χωρίς ωστόσο να έχει κερδίσει την συγκατάθεση άλλων δεικτών ή κινητών μέσων. Η ανοδική τάση αν και έδειξε σημάδια κόπωσης το προηγούμενο διάστημα φαίνεται ότι επαναφέρει την δυναμική της και το πιθανότερο σενάριο για την ερχόμενη εβδομάδα είναι η ανοδική διαφυγή από τα πρόσφατα υψηλά έτους (1.431).
Η μεσοχρόνια συσσώρευση παρέχει αυτή την περίοδο μια ικανοποιητική βάση στήριξης πέριξ των 1.400 μονάδων και καθώς οι πωλητές δεν κατάφερναν σε μια σχετικά ρηχή συγκυρία συναλλαγών να ωθήσουν τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα σε μονάδες που θα συνιστούσαν βραχυπρόθεσμα αλλαγή στο ανοδικό σκηνικό, τα τεχνικά δεδομένα δίνουν προβάδισμα στους αγοραστές με το αισιόδοξο σενάριο να θέλει η επόμενη διαφυγή να ανοίγει βήμα προς τις 1460 μονάδες
H Elvalhalcor παίρνει την σκυτάλη δημοσίευσης των αποτελεσμάτων το απόγευμα της ερχόμενης Τρίτης. Το πρωί της Τετάρτης η Optima Bank ανακοινώνει τα μεγέθη και μέρισμα για το 2023. Το πρωί της Πέμπτης 7 Μαρτίου η Alpha Bank δημοσιεύει τα ετήσια αποτελέσματα της ενώ το απόγευμα ακολουθούν Eurobank και Autohellas.
Την ίδια ημέρα η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει την πρώτη εκτίμηση για το ΑΕΠ του 2023 ενώ το μεσημέρι θα συνεδριάσει η ΕΚΤ για να αποφασίσει για τα επιτόκια της Ευρωζώνης.
Η εβδομάδα τελειώνει την Παρασκευή με την ετυμηγορία της DBRS η οποία ήδη έχει τοποθετήσει την Ελλάδα σε επενδυτικό αξιόχρεο. Τέλος επισημαίνεται ότι την Τετάρτη ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει στην έκδοση εντόκων γραμματίων ετήσιας διάρκειας.

Μάνος Χατζηδάκης
Υπεύθυνος Ανάλυσης
Beta ΑΧΕΠΕΥ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης