Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Τι συμβαίνει με τις πωλήσεις των βασικών μετόχων; – Γιατί χρειάζεται περισσότερη προσοχή η ανάγνωση των ανακοινώσεων

Τι συμβαίνει με τις πωλήσεις των βασικών μετόχων; – Γιατί χρειάζεται περισσότερη προσοχή η ανάγνωση των ανακοινώσεων
Κάποιες πωλήσεις που γίνονται έχουν ως αιτία τη χαμηλή εμπορευσιμότητα για αρκετές περιπτώσεις
Η βασική ανησυχία των επενδυτών σε ένα bull market, είναι πότε θα αρχίσουν να πουλάνε οι βασικοί μέτοχοι, οι λεγόμενοι insiders.
Μία τέτοια κίνηση θα δείξει πιθανότατα ότι οι αποτιμήσεις είναι ακριβές και ίσως θα πρέπει και αυτοί να ακολουθήσουν.
Το τελευταίο διάστημα υπάρχουν αρκετές ανακοινώσεις πωλήσεων από πρόσωπα που έχουν υποχρέωση να ανακοινώνουν τις κινήσεις τους, γιατί έχουν διευθυντικές θέσεις και άρα εσωτερική πληροφόρηση.
Προφανώς και κάποιες μικροπωλήσεις μετοχών της τάξης των 5-10 χιλ. τεμαχίων δε θα πρέπει να ανησυχούν τους επενδυτές, ειδικά όταν πρόκειται για μικρές εταιρείες με περιορισμένη διασπορά και άρα πενιχρό επενδυτικό ενδιαφέρον.
Από την άλλη και τα λεγόμενα placements βοηθούν τις μικρές εταιρείες να μεγαλώσουν και τις μεσαίες να γίνουν ακόμα μεγαλύτερες.
Μάλιστα πολλοί ξένοι επενδυτές ζητάνε βελτίωση της διασποράς προκειμένου να τοποθετηθούν.
Άλλωστε είναι η διασπορά και προαπαιτούμενο για όλη την αγορά προκειμένου να αναβαθμιστεί και η διοίκηση του Χ.Α. με κινήσεις προσπαθεί να κάνει τους επιχειρηματίες να διαθέσουν κάποια ποσοστά.
Για παράδειγμα το placement στην Εθνική έφερε τεράστια άνοδο στη μετοχή.
Στην Intralot οι επενδυτές, οι μεγάλοι, ζήτησαν από τους βασικούς μετόχους να μην ασκήσουν πλήρως τα δικαιώματά τους στην αύξηση κεφαλαίου ώστε να επιτευχθεί καλή διασπορά και η πορεία της μετοχής έδειξε πως είχαν δίκιο.
Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η πλήρης ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς θα είναι θετική εξέλιξη και είναι κάτι που ζητούν οι ξένοι επενδυτές.
Στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως ακόμα δεν έχουν φτάσει οι αποτιμήσεις σε τέτοιο επίπεδο, όπου οι βασικοί μέτοχοι θα ήθελαν να πουλήσουν πιο επιθετικά.
Αντιθέτως, κάποιες πωλήσεις που γίνονται έχουν ως αιτία τη χαμηλή εμπορευσιμότητα για αρκετές περιπτώσεις.
Στη Βιοκαρπέτ βλέπουμε πως πάνω από τα 2,80 ευρώ οι βασικοί μέτοχοι και στελέχη δίνουν κάποιες μετοχές.
Πριν λίγες μέρες έδωσαν 70 χιλ. τεμάχια με μέση τιμή 2,85 ευρώ, ενώ είχαν γίνει και τον Ιανουάριο πωλήσεις 200 χιλ. τεμαχίων στα 3 ευρώ.
Σημειώνεται πάντως πως η μετοχή έχει κάνει μεγάλη κίνηση τα τελευταία χρόνια και από τα 0,70 ευρώ έφτασε ακόμα και πάνω από τα 3 ευρώ.
Στη Δομική Κρήτης βγήκαν μικρές πωλήσεις από την πλευρά Συνατσάκη και μάλλον είναι δικαιολογημένες από το ράλι της μετοχής. Η αποτίμηση έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα.
Στη Ρεβόιλ, ο αντιπρόεδρος πούλησε πριν λίγες μέρες 50 χιλ. μετοχές με 1,86 ευρώ ανά μετοχή, αλλά η αποτίμηση θεωρείται ακόμα εξαιρετικά χαμηλή.
Μία σημαντική διάθεση μετοχών που αντιστοιχούσε στο 4% του συνόλου των μετοχών έγινε στην Κυριακούλης και σε χαμηλή τιμή, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως υπάρχει διάθεση για να πουληθεί όλο το ποσοστό που κατέχει ο συγκεκριμένος βασικός μέτοχος.
Συνολικά θα έλεγε κάποιος πως ακόμα δεν έχουν παρουσιαστεί πωλήσεις σε εταιρείες που έχουν υψηλή αποτίμηση.
Αντιθέτως, και με δεδομένη τη συνέχιση των αγορών ιδίων μετοχών από πολλές εταιρείες, μάλλον δεν είναι ακόμα τα επίπεδα των αποτιμήσεων, τέτοια που θα θέλει κάποιος βασικός μέτοχος να συρρικνώσει το ποσοστό του.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης