Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Πού μπαίνει τώρα ο πήχης στις αποτιμήσεις του κλάδου της Πληροφορικής μετά το deal της Entersoft

Πού μπαίνει τώρα ο πήχης στις αποτιμήσεις του κλάδου της Πληροφορικής μετά το deal της Entersoft
Η Entersoft εξαγοράστηκε με p/e 34 φορές ή 19 φορές τα EBITDA και 6,3 φορές τις πωλήσεις
Δεν έχει γίνει και λίγη χρηματιστηριακή κουβέντα για τις αποτιμήσεις του κλάδου της πληροφορικής και το νέο deal που ανακοινώθηκε ανεβάζει σημαντικά τον πήχη.
Οι εταιρείες διαπραγματεύονται με υψηλό p/e λόγω του growth που έχουν και των μεγάλων προσδοκιών που έχουν δημιουργηθεί από τα έργα που αναμένονται.
Η Ελλάδα μετά από μία μεγάλη περίοδο οικονομικής κρίσης, έχει μείνει πίσω στις επενδύσεις σε πληροφοριακά συστήματα, ενώ και οι κινήσεις της κυβέρνησης για ψηφιοποίηση του κράτους βάζει ακόμα πιο ψηλά τον πήχη.
Προφανώς και το τίμημα των 8 ευρώ ανά μετοχή της Entersoft που δίνει ο όμιλος του Πάνου Γερμανού ανεβάζει ακόμα πιο ψηλά τις προσδοκίες για τις άλλες εισηγμένες.
Το τίμημα δίνει αποτίμηση 240 εκατ. ευρώ.
Στη χθεσινή συνεδρίαση και μετά την ανακοίνωση του deal της Entersoft, κινήθηκε σε υψηλότερα επίπεδα και νέα ιστορικά υψηλά η Real Cons, η Profile, η Epsilon Net αλλά και μικρότερες όπως Ίλυδα και Q&R.
Η Entersoft έχει δώσει ενημέρωση για τα αποτελέσματα αλλά όχι μέχρι τελική γραμμή.
Τα κέρδη προ φόρων είπε πως ανήλθαν στα 8,8 εκατ. ευρώ και τα EBITDA στα 12,7 εκατ. ευρώ για το 2023, μετά από πωλήσεις 37,8 εκατ. ευρώ.
Υπολογίζεται, σε συνδυασμό και με την εκτίμηση της Eurobank Equities πως τα καθαρά κέρδη θα είναι στα 7 εκατ. ευρώ από 6 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Το growth των EBITDA είναι πάνω από 30%

Η εταιρεία επομένως εξαγοράστηκε με p/e 34 φορές ή 19 φορές τα EBITDA και 6,3 φορές τις πωλήσεις.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις μεταξύ των φθηνότερων θεωρείται η Real Consulting, για την οποία η διοίκηση έχει δώσει εκτίμηση για αύξηση το 2023 30% στις πωλήσεις και 40% στα EBITDA, δηλαδή τζίρο 31,1 εκατ. ευρώ και EBITDA 5,05 εκατ. ευρώ. Κάποιες πληροφορίες λένε πως θα ξεπεραστεί η εκτίμηση για τα EBITDA.
Με βάση όμως αυτήν την εκτίμηση διαπραγματεύεται στην αποτίμηση των 76,7 εκατ. ευρώ 15,2 φορές τα EBITDA και 2,4 φορές τις πωλήσεις, άρα σε σημαντικό discount έναντι της Entersoft.
Μεταξύ των φθηνότερων και ίσως η πιο φθηνή είναι η Performance Technologies.
Το 2022 είχε τζίρο 41,9 εκατ. ευρώ, EBITDA 5,2 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 3,8 εκατ. ευρώ.

Στο πρώτο εξάμηνο 2023 είχε αύξηση τζίρου 40% και EBITDA οριακά υψηλότερα όπως και τα καθαρά κέρδη.
Είχε ωστόσο επισημάνει η διοίκηση πως στο εννεάμηνο είχε σημαντική αύξηση EBITDA και περίμενε και για το υπόλοιπο του έτους.
Αν δούμε όμως τους δείκτες αποτίμησης με τα μεγέθη του 2022 βλέπουμε ότι στην αποτίμηση των 76 εκατ. ευρώ παίζει με p/e 20 φορές και θα είναι προφανώς χαμηλότερο για το 2023, διαπραγματεύεται τα EBITDA 14,6 φορές και 1,8 φορές τις πωλήσεις.
Αυτό μας δείχνει πως ακόμα και τα ίδια μεγέθη με το 2022 να παρουσιάσει για το 2023, είναι η φθηνότερη έναντι των 3.
Υπενθυμίζεται πως η Optima Bank τον περασμένο Ιανουάριο, είχε αναλύσει τις εισηγμένες του κλάδου τεχνολογίας, χωρίς να δίνει εκτιμήσεις για μεγέθη.
Στην έκθεση ανέφερε πως μέσω αυτής ήθελε να μοιραστεί την ανάλυση που έκανε και να δώσει πληροφορίες για την επόμενη περίοδο αναδεικνύοντας σημαντικές εξελίξεις για τους μεγάλους του κλάδου.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης