Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Αυτή η μάχη θα είναι συναρπαστική στο χρηματιστήριο – Οι μεγάλες αλλαγές στην υψηλή κεφαλαιοποίηση και οι αλλαγές

Αυτή η μάχη θα είναι συναρπαστική στο χρηματιστήριο – Οι μεγάλες αλλαγές στην υψηλή κεφαλαιοποίηση και οι αλλαγές
Ο ΟΛΠ έχει αποτίμηση πάνω από την Autohellas, αλλά κάτω από την Intralot για μόλις 15 εκατ. ευρώ
Σχετικά Άρθρα
Μία ίσως από τις πιο σημαντικές αναδιαρθρώσεις δεικτών FTSE θα είναι η επόμενη, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε και τον Απρίλιο να περάσει, για να βγουν τα τελικά συμπεράσματα.
Όμως, για περισσότερο από ένα μήνα τα βλέμματα των επενδυτών έχουν εστιαστεί στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και σε αυτές που θέλουν να διεκδικήσουν την παραμονή τους.
Ίσως έχουμε πάρα πολλά χρόνια να δούμε ανάλογη μάχη και γι’ αυτό έχει τραβήξει τόσα βλέμματα, αφού από πλευράς ροών κεφαλαίων δεν μπορεί η αναδιάρθρωση του FTSE 25 για παράδειγμα να συγκριθεί με του MSCI ή με τον παγκόσμιων δεικτών FTSE Russell.
Επειδή όμως πολλές μετοχές έχουν ενισχυθεί και έχουν αυξήσει αποτίμηση τα βλέμματα πέφτουν πάνω στα βαριά χαρτιά.
Πριν από ένα μήνα το ΒΝ φωτογράφισε τις εξελίξεις και έκανε μία υπόθεση για τις αλλαγές με τα δεδομένα εκείνης της ημέρας (δείτε εδώ https://www.bankingnews.gr/to-paraskinio-tis-agoras/articles/721967/entono-paraskinio-oi-sklires-maxes-pou-allaksan-tin-katataksi-ston-ftse-25-kai-oi-metoxes-pou-kindyneyoun-me-eksodo).
Σήμερα, επανερχόμαστε στο θέμα καθώς γίνεται αρκετή κουβέντα στην αγορά και πολλοί επενδυτές παρακολουθούν αυτή τη μάχη.

Τι έχει αλλάξει ένα μήνα μετά

Η βασικότερη αλλαγή είναι η σημαντική ενίσχυση της αποτίμησης της Σαράντης η οποία όχι μόνο άφησε πίσω και την Autohellas και σήμερα είναι η τέταρτη μικρότερη εταιρεία του FTSE 25, πάνω από την ΕΥΔΑΠ που είναι στην τελευταία θέση, την Quest που είναι στην προτελευταία και την Autohellas που είναι τρίτη από το τέλος, αλλά διεκδικεί και μία θέση πιο πάνω.
Ουσιαστικά σε σύγκριση με την αποτίμηση της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ η διαφορά είναι κάτω από 1 εκατ. ευρώ.
Η παρουσίαση του business plan της Σαράντης έδωσε ώθηση στη μετοχή και αύξησε την αποτίμηση πάνω από τα 728 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται επίσης η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των βασικών μετόχων το προηγούμενο διάστημα και η αποχώρηση της Goldman Sachs.
Κάτω από 650 εκατ. ευρώ είναι η αποτίμηση της Autohellas και της Quest και στα 729 εκατ. ευρώ η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.
Έτσι με τα σημερινά δεδομένα θα έλεγε κάποιος ότι μπορεί να «κινδυνεύει» και η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ αν και θα χρειαστεί να αυξήσουν περαιτέρω κάποιες εταιρείες εκτός FTSE 25 την αποτίμησή τους.

Ποιες θα εισαχθούν;

Όπως έχουμε ξαναγράψει, υποψηφιότητα έχει βάλει από την ημέρα της εισαγωγής του το Αεροδρόμιο Αθηνών αφού έχει αποτίμηση 2,58 δισ. ευρώ.
Η Intrakat έχει αποτίμηση 865 εκατ. ευρώ και η Intralot 700 εκατ. ευρώ.
Αυτές οι τρεις όπως έχουν οι αποτιμήσεις σήμερα μπορούν να στείλουν εκτός FTSE 25 τις ΕΥΔAΠ, Quest και Αutohellas.
Σημειώνεται πως και ο ΟΛΠ έχει αποτίμηση πάνω από την Autohellas, αλλά κάτω από την Intralot για μόλις 8 εκατ. ευρώ.
Επομένως, μία μάχη που επίσης έχει ενδιαφέρον είναι και αυτή μεταξύ Intralot και ΟΛΠ, εκτός και αν αυξήσουν και οι δύο την αποτίμησή τους πάνω από τη Σαράντης.
O ΟΛΠ παρά τα προβλήματα που προκαλεί η ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα και αναμένεται να έχει μειωμένα έσοδα από την πτώση της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων στους προβλήτες 2 και 3, η μετοχή βρίσκεται σε πολυετή υψηλά.
Αξίζει να σημειωθεί πως έχει γίνει μία σημαντική αλλαγή και η επόμενη αναθεώρηση θα γίνει με το βάση τη μέση συνολική κεφαλαιοποίηση του τελευταίου μήνα, δηλαδή του Απριλίου και όχι με τη συνολική κεφαλαιοποίηση της τελευταίας εργάσιμης που ίσχυε μέχρι τώρα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης