Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Austriacard: Ανάπτυξη μέσω ΗΠΑ, Ελλάδας και Ρουμανίας το 2024 – Τι είπε η διοίκηση για placement και επενδύσεις

Austriacard: Ανάπτυξη μέσω ΗΠΑ, Ελλάδας και Ρουμανίας το 2024 – Τι είπε η διοίκηση για placement και επενδύσεις
Σήμερα το 77% των μετοχών κατέχει ο Νικόλαος Λύκος, το 2% η διοίκηση και το 21% είναι σε ελεύθερη διασπορά
Σχετικά Άρθρα
Καλύτερη πορεία από τις ΗΠΑ, αλλά και από την Ελλάδα περιμένει για το 2024 η διοίκηση της Austiracard, σύμφωνα με όσα ανέφερε κατά τη διάρκεια παρουσίασης των αποτελεσμάτων χρήσης 2023 στους αναλυτές.
Η χρήση 2023 για τις ΗΠΑ δεν έφερε ανάπτυξη λόγω και των θεμάτων που είχαν οι περιφερειακές τράπεζες, αλλά ήδη η ζήτηση έχει αυξηθεί τόσο από τις παραδοσιακές τράπεζες όσο και από τις λεγόμενες “challenger banks” ή ψηφιακές τράπεζες όπως είναι περισσότερο γνωστές και έτσι περιμένει καλύτερη πορεία. Ανάλογη θα είναι και η πορεία στην Ελλάδα, ενώ και στη Ρουμανία περιμένει βελτίωση.
Για την Ελλάδα ανέφερε πως έχει εξασφαλίσει συμβόλαια αλλά συνεχίζονται οι διαγωνισμοί επομένως έχει να περιμένει και άλλα έργα. Κυρίως θα είναι έργα ψυφιακών λύσεων και όχι παραδοσιακής τραπεζικής όπου ήδη είναι τοποθετημένη.
Αναφορικά με τη βελτίωση της διασποράς η διοίκηση είπε πως είναι θέμα του βασικού μετόχου, αλλά ως διοίκηση θεωρεί θετική για τη μετοχή και για τους μετόχους μία αύξηση της διασποράς.
Σήμερα το 77% των μετοχών κατέχει ο Νικόλαος Λύκος, το 2% η διοίκηση και το 21% είναι σε ελεύθερη διασπορά.
Σημειώνεται πως στο παρελθόν είχε διατυπωθεί η πρόθεση αύξησης της διασποράς από τον βασικό μέτοχο, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάποιο placement.
Στα ατού της εταιρείας όπως τα παρουσίασε η διοίκηση απαντώντας στο ερώτημα «γιατί να επενδύσει κάποιος στην Austriacard» είπε πως η μετοχή διαπραγματεύεται με δείκτη EV/EBITDA 6,6 φορές ενώ το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας είναι η τεχνολογία, έχει καλό ιστορικό ισχυρής ανάπτυξης εσόδων σε συνδυασμό με αύξηση του περιθωρίου κέρδους, δραστηριοποιείται σε αναπτυσσόμενες αγορές με συστήματα πληρωμών τα οποία έχουν επιθετική εξάπλωση και έχει επιθετική παρουσία στον ψηφιακό μετασχηματισμό με τεχνολογίες αιχμής.
Απαντώντας σε ερωτήσεις αναλυτών, η διοίκηση εκτίμησε πως οι επενδυτικές δαπάνες θα είναι φέτος στο 4% των πωλήσεων, ενώ εκτίμησε επίσης πως ο δείκτης net debt/EBITDA θα διατηρηθεί στα ίδια περίπου επίπεδα με αυτά του 2023 ήτοι 1,9 φορές.
Να σημειωθεί πως τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 17 εκατ. ευρώ από 5 εκατ. ευρώ το 2022, αλλά το 2022 τα κέρδη είχαν επηρεαστεί από το πρόγραμμα διάθεσης μετοχών και από την επίδραση του υπερπληθωρισμού σε κάποιες χώρες που δραστηριοποιείται. Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη το 2022 ήταν στα 17,1 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης