Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Αποστολίδου (BriQ Properties): Η σχέση ανταλλαγής με ICI πρέπει να πιστοποιηθεί από εκτιμητή – Τα οφέλη της συγχώνευσης

Αποστολίδου (BriQ Properties): Η σχέση ανταλλαγής με ICI πρέπει να πιστοποιηθεί από εκτιμητή – Τα οφέλη της συγχώνευσης
Θέλει απομόχλευση ισολογισμού και θα το κάνει με κάποιες πωλήσεις ακινήτων που δε θεωρούνται στρατηγικά
Σχετικά Άρθρα
Το γεγονός ότι η διαδικασία συγχώνευσης με την Intercontinental International (ICI) κράτησε χρονικά περισσότερο από όσο είχε υπολογιστεί, φέρνει σύμφωνα με όσα είπε η CEO της BriQ Properties, Άννα Αποστολίδου, πιθανές αλλαγές στα στάδια 2 και 3 της συμφωνίας.
Η θέληση των δύο εταιρειών να δώσουν μερίσμα αποτελεί μία βασική αλλαγή, αφού στην αρχική συμφωνία δεν αναμενόταν ότι η διαδικασία θα έπαιρνε τόσο χρόνο και είχε συμφωνηθεί να μη δοθούν άλλα μερίσματα.
Έτσι υπολογίζεται στο επόμενο διάστημα να συμφωνηθούν από τα εμπλεκόμενα μέρη οι λεπτομέρειες και να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.
Η κα. Αποστολίδου απαντώντας σε ερώτημα του ΒΝ για το αν μπορεί να αλλάξει η συμφωνία στο στάδιο 2 και 3 δηλαδή να δοθούν άλλα χρήματα στο βασικό μέτοχο της ICI (η συμφωνία προέβλεπε 10,2 εκατ. ευρώ για το 25,92% των μετοχών που έχει η Ajolico) και για κάθε 1 ICI θα λάβουν 1,41787 μετοχές BriQ, η κα. Αποστολίδου είπε πως δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί η σχέση ανταλλαγής, χωρίς ωστόσο να κάνει σχόλιο για το ποσό που θα λάβει η Ajolico.
Υπενθυμίζεται πως η BriQ έχει ανακοινώσει μέρισμα 0,1045 ευρώ ανά μετοχή.

Τι αλλάζει με τη συμφωνία για τη BriQ

Η αξία του χαρτοφυλακίου πριν την εξαγορά των ακινήτων της ICI ανερχόταν στα 149 εκατ. ευρώ με το 51% να είναι logistics, 26% γραφεία και 20% ξενοδοχεία.
Μετά την εξαγορά των ακινήτων, η οποία χρηματοδοτήθηκε από δανεισμό έχει αξία 208 εκατ. ευρώ με το 36% να είναι logistics, 23% γραφεία και 14% ξενοδοχεία, ενώ τα καταστήματα από 2% πλέον είναι στο 19%.
Με τα νέα ακίνητα ο τζίρος της BriQ αυξάνεται κατά 65%.
Τα περισσότερα ακίνητα της ICI είναι νοικιασμένα στην Alpha Bank και μάλιστα με υψηλό ενοίκιο, λόγω μίας συμφωνίας που έρχεται από την εποχή της Εμπορικής Τράπεζας.
Η κα.Αποστολίδου είπε πως έχει δικαίωμα το 2027 να καταγγείλει τη συμφωνία η Alpha Bank και εκτιμά πως για κάποια θα το κάνει, αλλά δεν επηρεάζει και μία λίγο χαμηλότερη απόδοση.
Από την άλλη, μετά την εξαγορά των ακινήτων επιθυμεί η διοίκηση να απομοχλεύσει τον ισολογισμό (LTV 46%) και αυτό θα το κάνει με κάποιες πωλήσεις ακινήτων που δε θεωρούνται στρατηγικά.
Επίσης εξετάζει και άλλες μορφές όπως ένα ομολογιακό δάνειο διαπραγματεύσιμο στο χρηματιστήριο, αλλά όχι στην παρούσα φάση και με αυτά τα επιτόκια.
Στον Ασπρόπυργο μένει ακόμα επένδυση ύψους 6 εκατ. ευρώ για το δεύτερο κτήριο, ενώ το πρώτο δόθηκε ήδη τον Ιανουάριο και αποφέρει έσοδα.
Το 2023 έγιναν επενδύσεις 5,5 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 4,6 εκατ. ευρώ ήταν στα logistics.
Μετά την ολοκλήρωση και παράδοση και του δεύτερου κτηρίου (Σεπτέμβριος 2024) αναμένονται έσοδα 2,7 εκατ. ευρώ το χρόνο, ενώ μένει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης για 3.800 τ.μ. για το μέλλον.
Ολοκληρώνεται επίσης η επένδυση για το ξενοδοχείο στην Πάρο και τονίστηκε πως έχει δύο οικόπεδα, αλλά το ένα το κρατάει για parking.
Σε ερώτηση του ΒΝ αν συμφέρει να κρατάει οικόπεδο για θέσεις στάθμευσης αντί να φτιάξει μία ακόμα μονάδα, απάντησε πως όντως δε συμφέρει, αλλά το κόστος κατασκευής υπογείου parking είναι υψηλό και μόνο αν βρει άλλη έκταση για θέσεις στάθμευσης θα το αξιοποιήσει.
Τέλος, η διοίκηση ερωτώμενη για το discount της μετοχής έναντι άλλων εταιρειών του κλάδου και ειδικά της ICI, ανέφερε πως η BriQ κάνει περισσότερες συναλλαγές, έχει υψηλότερο free float έναντι πολλών του κλάδου και είναι λογικό να έχει μεγαλύτερο discount.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης