Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Η Quest δέχεται προτάσεις εξαγοράς για ACS αλλά ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία – Τι περιμένει για το 2024

tags :
Η Quest δέχεται προτάσεις εξαγοράς για ACS αλλά ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία – Τι περιμένει για το 2024
Η διοίκηση επανεξετάζει τη στάση της στις επενδύσεις στον κλάδο των ΑΠΕ, καθώς παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στη διασύνδεση των φωτοβολταϊκών πάρκων
Εξακολουθεί να έχει προτάσεις εξαγοράς για την ACS η Quest Συμμετοχών, αλλά δεν υπάρχει κάποια συμφωνία πώλησης, ανέφερε η διοίκηση του ομίλου στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αναλυτών.
Το τελευταίο τρίμηνο του 2023 ήταν σημαντικά ανώτερο των προηγούμενων τριών βελτιώνοντας τα συνολικά μεγέθη της Quest Συμμετοχών και διαμορφώνοντας άλλη μία χρονιά με ιστορικά υψηλά EBITDA και κέρδη προ φόρων και τόκων.
Τόσο λόγω εποχικότητας, όσο και της διάθεσης των καταναλωτών το τρίμηνο πήγε σημαντικά καλύτερα από τις εκτιμήσεις, ανέφερε η διοίκηση.
Η πορεία της εμπορικής δραστηριότητας ήταν σημαντικά ανώτερη της δραστηριότητας υπηρεσιών οδηγώντας το τζίρο στα 1,2 δισ. ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα η εμπορική δραστηριότητα αύξησε το τζίρο της 17% και τα 822,8 εκατ.
Τα χρηματοοικονομικά κόστη και οι αποσβέσεις πάντως επηρέασαν την τελική κερδοφορία.
Λόγω επενδύσεων αυξήθηκε και ο καθαρός δανεισμός.
Το 2024 η κερδοφορία της εμπορικής δραστηριότητας θα επηρεαστεί ξανά από τα επιτόκια αλλά και τον πληθωρισμό, ο οποίος μειώνει το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών. Μέσω της Ρουμανίας περιμένει να μετριαστούν οι απώλειες, σύμφωνα με όσα είπε η διοίκηση.
Στον κλάδο του κλιματισμού λόγω και της ολοκλήρωσης των κρατικών επιδοτήσεων αναμένεται να υποχωρήσει η ζήτηση η οποία το 2023 είχε αυξηθεί σημαντικά. Από την άλλη βλέπει πως οι καταναλωτές αναζητούν προϊόντα χαμηλότερης κατανάλωσης, ενώ σταδιακά υπάρχει στροφή στις αντλίες θερμότητας.
Για τα επόμενα χρόνια πάντως η διοίκηση εμφανίστηκε αισιόδοξη και βλέπει βελτίωση ενώ και τα περιθώρια είναι καλύτερα.
Ο τεχνολογικός κλάδος έχει ανεκτέλεστο 550 εκατ. ευρώ και ο τζίρος αυξήθηκε το 2023 22%. Η ανάπτυξη αναμένεται να συνεχιστεί και το 2024, ενώ υπάρχουν προσδοκίες από έργα άνω των 2 δισ. ευρώ για ψηφιακό μετασχηματισμό του δημόσιου τομέα που αναμένονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Παράλληλα υπάρχει και ζήτηση από τον ιδιωτικό τομέα που θα φέρει ανάπτυξη με διψήφια ποσοστά για τα επόμενα χρόνια.
Σημαντικά επίσης είναι και τα έσοδα που έχει η Unisystems από το εξωτερικό.
Η διοίκηση ανέφερε πως η ανάπτυξη στον κλάδο εξαρτάται και από τη δυναμικότητα αλλά και από το προσωπικό, για το οποίο όπως έχει ξαναπεί υπάρχει έλλειψη.
Οι ταχυδρομικές υπηρεσίες βελτίωσαν επίσης οριακά τα κέρδη τους και αναμένεται να έχουν αύξηση πωλήσεων και κερδών σε υψηλότερα ποσοστά λόγω και της ανάπτυξης των διαδικτυακών πωλήσεων.
Επιπλέον, η ACS επενδύει σε «κουτιά» (παράδοση δεμάτων σε συγκεκριμένα σημεία) και έχει ήδη κάνει 5 εκατ. ευρώ επενδύσεις, ενώ ο σχεδιασμός είναι να αυξήσει σε 1.000 τα σημεία μέχρι τέλος του έτους και να τα διπλασιάσει ή και τριπλασιάσει τα επόμενα χρόνια. Η διάθεση είναι να επενδύσεις σημαντικά κεφάλαια, αλλά εξαρτάται και από την αποδοχή των καταναλωτών, τόνισε η διοίκηση.
Τέλος, οι νέες επενδύσεις στις ΑΠΕ αναμένεται να βελτιώσουν το 2024 τα αποτελέσματα του κλάδου.
Πάντως η διοίκηση επανεξετάζει τη στάση της στις επενδύσεις στον κλάδο, καθώς παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στη διασύνδεση των φωτοβολταϊκών πάρκων.
Οι επενδύσεις το 2023 ήταν στα 27 εκατ. ευρώ περίπου και για το 2024 εκτιμάται ότι θα επενδύσει 40 εκατ. ευρώ, το 70% θα κατευθυνθεί σε θυγατρικές και το 30% στη μητρική για να αναζητήσει ευκαιρίες εξαγοράς.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης