Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Μετά το κλείσιμο του Χ.Α. – Αυξήθηκε λόγω πληθωρισμού η μεταβλητότητα – Οι μετοχές που ξεχώρισαν

Μετά το κλείσιμο του Χ.Α. – Αυξήθηκε λόγω πληθωρισμού η μεταβλητότητα – Οι μετοχές που ξεχώρισαν
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Τρομερή η «βουτιά» των αγορών μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό Μαρτίου στις ΗΠΑ, που ήταν λίγο χειρότερος των εκτιμήσεων. Δεν είναι το θέμα πόσο χειρότερος ήταν, αλλά μάλλον ότι πάει ακόμα πιο πίσω η μείωση των επιτοκίων, αφού επιμένει ο πληθωρισμός να παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Ίσως οι αγορές να βιάστηκαν να προεξοφλήσουν άμεσα μειώσεις επιτοκίων, αφού φαίνεται ότι δυσκολεύεται να μειωθεί περαιτέρω ο πληθωρισμός. Τρομερό ράλι στις αποδόσεις των ομολόγων ειδικά των αμερικανικών. «Βουτήξαμε» και εμείς που δεν είχαμε κάνει ανάλογο πάρτι. Στο τέλος όμως καταφέραμε και αντιδράσαμε και έστω και κατά 0,18% καταφέραμε να κλείσουμε με άνοδο.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ: Για bull market να έχουν «σκάσει» τόσες χρηματιστηριακές και να διαβάζουμε για τέτοιες ιστορίες δεν το λες και επιτυχία.

ΟΤΕ: Η συγκεκριμένη ξεχώρισε σήμερα, αλλά παραμένει σε συσσώρευση. Άντε να δούμε πότε θα έρθει η σειρά της. Στα 14,33 ευρώ και στο +2,95%.

ΔΕΗ: Η στήλη που δεν κοιτάζει EBITDA και net debt/EBITDA, αλλά p/e και άλλους δείκτες αποτίμησης, βλέπει για μία ακόμη φορά πολλά έκτακτα και καθαρή κερδοφορία που παραπέμπει σε p/e 22 φορές. Βλέπουμε επίσης πως για να βγάλει καθαρά κέρδη ο όμιλος χρειάζεται EBITDA πάνω από 1,2 δισ. ευρώ και πάλι πάει σε πενιχρή κερδοφορία. Το καλό είναι ότι δίνει και πάλι μέρισμα μετά από χρόνια, αλλά υπάρχουν μετοχές με χαμηλότερη τιμή που δίνουν υψηλότερο μέρισμα και καλύτερη μερισματική απόδοση. Στα 12 ευρώ και στο +0,76%.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Συνεχίζεται η άνοδος της Optima Bank, ενώ ανακοινώνονται πωλήσεις μετοχών από στελέχη. Λογικό να θέλουν και κάποιοι να πάρουν τα κέρδη τους. Στα 9,68 ευρώ και στο +0,52%. Με άνοδο μόνο η ΕΤΕ από τις συστημικές, αμετάβλητη η ΠΕΙΡ και με απώλειες οι άλλες δύο.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Δεν μπορούμε να πούμε ότι μείναμε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα. Τα ΙΚΕΑ προσπαθούν, αλλά πάλι δεν έχουν τέτοια απόδοση που να φέρνουν καλή κερδοφορία στον όμιλο. Πολλά τα έκτακτα και εδώ από αναπροσαρμογή ακινήτων και από τα 19,2 εκατ. ευρώ πρέπει να αφαιρέσουμε αρκετά. Άρα το p/e δεν είναι χαμηλό. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που η μετοχή δε λέει να ξεκολλήσει. Η διοίκηση πριν λίγο πάντως εμφανίστηκε αισιόδοξοι και βλέπει τζίρο 750 εκατ. ευρώ το 2026 με περιθώριο EBIT 8%. Απώλειες 0,24% για τον τίτλο.

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Το καθαρό μέρισμα που εγκρίθηκε από τη γενική συνέλευση, καθώς υπολογίστηκαν και οι ίδιες μετοχές, ανέρχεται στα 0,82125 ευρώ ανά μετοχή περίπου. Στις 15 Απριλίου θα διαπραγματεύονται οι μετοχές χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα. Εξαιρετική η μερισματική απόδοση. Τρομερός και σήμερα ο όγκος συναλλαγών. Που θα πάει, θα τελειώσει ο πωλητής. Τόσο καιρό ταλαιπωρεί τη μετοχή. Αμετάβλητος στα 9,50 ευρώ με όγκο 108 χιλ. τεμάχια.

ΑΛΟΥΜΥΛ: Καλή κίνηση από τη μετοχή σήμερα. Περιμένουμε τα αποτελέσματα και τα νέα από τις συζητήσεις με τις τράπεζες. Θέλει και άλλη ρύθμιση δανείων η διοίκηση.

CENTRIC: Εκεί που είχε μία όμορφη συμπεριφορά το τελευταίο διάστημα και είδαμε όπως γράψαμε και χθες και θεσμικό πλέον να έχει πολλές μετοχές, σήμερα είδαμε μία τεράστια πτώση με επιθετικές πωλήσεις. Κάποιοι δηλαδή βιάστηκαν να φύγουν και πουλούσαν χωρίς όριο τις μετοχές τους. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρχε ένας μέτοχος με περίπου 3 εκατ. μετοχές και είναι αυτός ο πωλητής. Ο θεσμικός που γράφαμε χθες είχε αγοράσει μετοχές στο πρώτο τρίμηνο. Ο όγκος πήγε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα (3,3 εκατ. τεμάχια) και η μετοχή βρέθηκε στα 0,3770 ευρώ ή στο -15,85% για να κλείσει τελικά στα 0,4070 ευρώ και στο -9,15%.

ALPHA TRUST ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ: Καλές επενδύσεις έχει συνολικά η εισηγμένη, πλην ελαχίστων περιπτώσεων. Για παράδειγμα στο τέλος του πρώτου τριμήνου είχε σχεδόν 200 χιλ. τεμάχια Κέκροψ, μία επένδυση που δε θα λέγαμε πως ταιριάζει σε μία τέτοια εταιρεία, αφού δε στηρίζεται κάπως από θεμελιώδη. Είναι βέβαια λίγο μειωμένη η θέση έναντι της θέσης που είχε στο τέλος του 2023

ΕΚΤΕΡ: Νέο έργο ανακοίνωσε, αλλά υποχώρησε πάλι κάτω από τα 4 ευρώ η μετοχή.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης