Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Σε ιστορικά υψηλά η συμμετοχή των ξένων στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, πλέον ελέγχουν το 65,51%

Σε ιστορικά υψηλά η συμμετοχή των ξένων στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, πλέον ελέγχουν το 65,51%
Μετά το placement της Πειραιώς και μετά από εισροές 668 εκατ. ευρώ ελέγχουν το 65,51% της κεφαλαιοποίησης του Χ.Α.
Σε ιστορικά υψηλό επίπεδο εκτοξεύτηκε η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, μετά και τις πρόσφατες πωλήσεις μετοχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Όπως έχει ξαναγράψει το ΒΝ, μετά τις πωλήσεις των μετοχών της Alpha Bank και της Εθνικής Τράπεζας, τα στοιχεία Νοεμβρίου 2023 είχαν δείξει ότι οι ξένοι είχαν φτάσει να ελέγχουν το 64,61% της κεφαλαιοποίησης της αγοράς και τότε ήταν το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό που είχαν στο σύνολο της αγοράς.
Μετά το placement της HelleniQ Energy, πάλι αύξησαν το ποσοστό αλλά μάλλον λόγω άλλων εκροών δεν το ξεπέρασαν το ιστορικό ποσοστό του 64,68% που είχε καταγραφεί τον Ιούλιο του 2020.
Τώρα μετά και το placement της Τράπεζας Πειραιώς, τα στοιχεία Μαρτίου 2024 (Axianumbers) έδειξαν πως οι ξένοι ελέγχουν πλέον το 65,51% της αξίας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.
Τον Μάρτιο λόγω placement οι ξένοι είχαν εισροές 668,6 εκατ. ευρώ, ενώ από την αρχή του έτους έχουν 684 εκατ. ευρώ, άρα αν δεν υπήρχε το placement θα ήταν ελάχιστες οι καθαρές εισροές.
Όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων από τα κεφάλαια που εισέρευσαν στο Ελληνικό Χρηματιστήριο 318 εκατ. ευρώ ήρθαν από Ελβετία, 164 εκατ. ευρώ από Γερμανία και 135 εκατ. ευρώ από Ηνωμένο Βασίλειο.
Μάλιστα τα κεφάλαια από Ελβετία ήρθαν μέσω 6 επενδυτών, έναντι 13 της Γερμανίας και 27 του Ηνωμένου Βασιλείου.
Υπενθυμίζεται πως το ΤΧΣ σχεδιάζει ακόμα την πώληση και του υπόλοιπου ποσοστού που έχει στην Εθνική Τράπεζα, ήτοι 18%, ενώ δεν αποκλείεται μετά τον Ιούνιο να δούμε και νέο placement στην HelleniQ Energy, από το δημόσιο και την πλευρά Λάτση που είναι οι μεγαλύτεροι μέτοχοι.
Προφανώς και αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες και γίνουν αυτές οι διαθέσεις μετοχών, οι ξένοι επενδυτές θα ανεβάσουν ακόμα περισσότερο τη συμμετοχή τους στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Σε χαμηλά επίπεδα οι ενεργές μερίδες

Από την άλλη η συμμετοχή των επενδυτών είναι μάλλον στα γνωστά χαμηλά επίπεδα των τελευταίων μηνών.
Συνολικά οι ενεργές μερίδες για το μήνα Μάρτιο, οι επενδυτές δηλαδή που έκαναν έστω μία πράξη ήταν οριακά πάνω από 23 χιλιάδες άρα 1.280 περίπου επενδυτές ανά συνεδρίαση.
Το νούμερο αυτό είναι φυσικά μεγαλύτερο από κάποιες χρονιές όπως το 2020 τον Αύγουστο που ήταν κάτω από 15.000 ή τον Οκτώβριο του 2022 που ήταν λίγο πάνω από 15.000.
Ωστόσο, έχουμε ζήσει και καλύτερες στιγμές στο Χ.Α. με συνολικές ενεργές μερίδες πάνω από 30.000 στις αρχές του 2022.
Το σίγουρο πάντως είναι πως με 1.200 επενδυτές ανά συνεδρίαση, η προσπάθεια της ΕΧΑΕ θα πρέπει να εστιαστεί στο πως να φέρει περισσότερους επενδυτές και όχι στο πως θα διώξει εταιρείες.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης