Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Μία ακόμη χρονιά με κέρδη-ρεκόρ για τις εισηγμένες – Τι δείχνουν τα στοιχεία που συνέλεξε το ΒΝ για το 2023

Μία ακόμη χρονιά με κέρδη-ρεκόρ για τις εισηγμένες – Τι δείχνουν τα στοιχεία που συνέλεξε το ΒΝ για το 2023
Ο τραπεζικός κλάδος έχει ίδια αποτελέσματα με το 2022, αφού τη μείωση των κερδών της Ελλάδος και της Eurobank, κάλυψε η επιστροφή της Αττικής στην κερδοφορία και η βελτίωση των κερδών της Alpha Bank
Αν και οι αρχικές εκτιμήσεις έλεγαν πως τα υπερκέρδη του 2022 δεν μπορεί να τα φτάσουν οι εισηγμένες το 2023 και οι αναλυτές περίμεναν μείωση κερδοφορίας, φαίνεται πως και αυτή η χρήση εξελίσσεται σε ιστορικά καλή από πλευράς κερδοφορίας, με τα σημερινά στοιχεία.
Υπενθυμίζεται πως το 2022, τα υπερκέρδη του ενεργειακού κλάδου και του κλάδου διύλισης που έφεραν και έκτακτη φορολογία δεν μπορούσαν να επαναληφθούν και είχαν τότε δώσει καθαρά κέρδη 10 δισ. ευρώ στο σύνολο των εισηγμένων εταιρειών.
Σήμερα και χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η περίοδος δημοσίευσης αποτελεσμάτων χρήσης (λήγει τέλος Απριλίου) τα καθαρά κέρδη των εταιρειών που έχουν ανακοινώσει ανέρχονται σε 9,18 δισ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει από τους ισολογισμούς το Bankingnews.
Τα κέρδη αυτά είναι υψηλότερα των αντίστοιχων μεγεθών του 2022 για τις εισηγμένες, οι οποίες τότε είχαν κέρδη 8,8 δισ. ευρώ, ήτοι αύξηση 4,3%.
Ο τραπεζικός κλάδος έχει ίδια αποτελέσματα, αφού τη μείωση των κερδών της Ελλάδος και της Eurobank, κάλυψε η επιστροφή της Αττικής στην κερδοφορία και η βελτίωση των κερδών της Alpha Bank.
Από την άλλη στις υπόλοιπες εισηγμένες υπάρχει βελτίωση 8% και τη μείωση των κερδών της Motor Oil και της HelleniQ Energy, έχει καλύψει η Coca Cola, η Τιτάν, η Μυτιληναίος, ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ και το γύρισμα σε κέρδη, αν και έκτακτα της MIG.
Ο κλάδος των μετάλλων επίσης λόγω της μείωσης των τιμών των εμπορευμάτων επηρέασε την κερδοφορία και έχει επιβαρύνει την εικόνα.
Αρκετά και τα έκτακτα κέρδη που έχουν επηρεάσει τη συνολική εικόνα.
Για παράδειγμα πάνω από τα μισά δημοσιευμένα κέρδη της ΔΕΗ είναι έκτακτα και από αποτιμήσεις, τα κέρδη της MIG επίσης είναι έκτακτα λόγω πώλησης της Attica Group, η Attica Group έχει έκτακτα από τη συγχώνευση με την ΑΝΕΚ.
Σε σύνολο 48 εταιρειών που έχουν δημοσιεύσει, ο τζίρος εμφανίζεται μειωμένος κατά 11% και στα 69,1 δισ. ευρώ (λόγω του ενεργειακού το 2022), αλλά τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) εμφανίζουν αύξηση 3,6% και ανέρχονται στα 11,6 δισ. ευρώ από 11,2 δισ. ευρώ.
Τη μεγαλύτερη σε απόλυτα νούμερα κερδοφορία, πλην τραπεζών, την έχει η Motor Oil με 806 εκατ. ευρώ από 967 εκατ. ευρώ και ακολουθεί η Coca Cola με 636,5 εκατ. ευρώ από 415 εκατ. ευρώ. Η Μυτιληναίος είχε κέρδη 623 εκατ. ευρώ από 466 εκατ. ευρώ και ο ΟΤΕ 531,7 εκατ. ευρώ από 388,6 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πως η αποτύπωση των αποτελεσμάτων χρήσης, γίνεται σε δημοσιευμένο επίπεδο, το οποίο περιλαμβάνει και την έκτακτη κερδοφορία.
Σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα διαμορφώνονται και τα μερίσματα που δίνουν οι εισηγμένες πλην κάποιων περιπτώσεων που έχουν αποτελέσει και πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ διοικήσεων και αναλυτών στις τηλεδιασκέψεις (ΟΤΕ, ΟΛΠ, ΤΙΤΑΝ).
Εξαιρετικές μερισματικές αποδόσεις προσφέρουν ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, Πετρόπουλος, ενώ για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια δίνει ξανά μέρισμα η ΔΕΗ.
Το ενδιαφέρον πάντως στρέφεται στις τράπεζες καθώς από τη μία οι διοικήσεις έχουν δώσει εκτίμηση για μέρισμα, αλλά από την άλλη αναμένεται η απόφαση του SSM με κάποιες πληροφορίες να αναφέρουν πως λόγω αναβαλλόμενης φορολογίας, ίσως δώσει έγκριση για μικρότερες διανομές.

pinakas_paraskinio.JPG
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης