Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Σαχίνης (ΕΥΔΑΠ): Επενδύουμε 2,1 δισ. περιμένουμε το ρυθμιστικό πλαίσιο – Τι είπε για μέρισμα και πορεία μετοχής

Σαχίνης (ΕΥΔΑΠ): Επενδύουμε 2,1 δισ. περιμένουμε το ρυθμιστικό πλαίσιο – Τι είπε για μέρισμα και πορεία μετοχής
Το ενεργειακό κόστος, μειώθηκε το 2023 και για το 2024 η διοίκηση έχει προϋπολογίζει μείωση άλλα 10 εκατ. ευρώ, αν οι συνθήκες δεν αλλάξουν
Σχετικά Άρθρα
Στις υψηλές επενδύσεις αλλά και στο νέο ρυθμιστικό πλαίσιο αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών ο Χάρης Σαχίνης, διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ.
Η ΕΥΔΑΠ μέσα στα επόμενα χρόνια και μέχρι το 2033 όπως έχει ξαναπεί η διοίκηση θα επενδύσει 2,1 δισ. ευρώ.
To 2023 το επενδυτικό πρόγραμμα ανήλθε στα 44,2 εκατ. ευρώ και το 2024 θα φτάσει τα 81,6 εκατ. ευρώ.
Για το 2025 ωστόσο αναμένονται επενδύσεις ύψους 204,4 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, μέσω επιδοτήσεων έχει εξασφαλίσει 800 εκατ. ευρώ, λιγότερα από όσα είχε υπολογίσει πριν μερικά χρόνια, επομένως θα χρειαστεί 1,3 δισ. ευρώ δική της συμμετοχή, αν δεν καταφέρει να βρει χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή επιδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η ρευστότητα των 325 εκατ. ευρώ, οι ταμειακές ροές και πιθανότατα δανεισμός θα καλύψουν το ποσό.
Τα έργα αυτά θα αποφέρουν σταδιακά από το 2027 σημαντικά έσοδα είπε η διοίκηση.
Μέσω το επιτρεπόμενου εσόδου αναμένεται να ανακτήσει όλο το κεφάλαιο, ενώ θα έχει και μία ετήσια απόδοση ως όφελος.
Η εταιρεία περιμένει το ρυθμιστικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα διατυπώσει τις απόψεις της για τα τιμολόγια.
Η διοίκηση δέχθηκε αρκετές ερωτήσεις για το ύψος των τιμολογίων και γιατί δε ζητάει αύξηση.
Το ΒΝ ανέφερε στη διοίκηση πως με 1 ευρώ το μήνα αύξηση στο οικιακό τιμολόγιο (όταν ο πληθωρισμός έχει οδηγήσει σε τεράστιες αυξήσεις τα πάντα) θα έφερνε ετήσια έσοδα 25 εκατ. ευρώ και θα ήταν ικανοποιημένοι και οι μέτοχοι που τώρα βλέπουν τη μετοχή να είναι κοντά στα χαμηλά 3 ετών.
Ο κ.Σαχίνης απάντησε πως η μετοχή είναι χαμηλά επειδή δεν έχει δημοσιευτεί το ρυθμιστικό πλαίσιο και πως θέλει να προσφέρει εξαιρετικής ποιότητας νερό σε χαμηλή τιμή.
Σε άλλη ερώτηση του ΒΝ γιατί δεν δίνει υψηλότερο μέρισμα καθώς αθροιστικά οι μέτοχοι θα λάβουν για τις δύο χρήσεις 0,12 ευρώ που δίνει χαμηλή μερισματική απόδοση, είπε πως μένει στα 0,10 ευρώ που ανακοίνωσε για το 2023.
Αναφορικά με το ενεργειακό κόστος, μειώθηκε το 2023 και για το 2024 η διοίκηση έχει προϋπολογίζει μείωση άλλα 10 εκατ. ευρώ, αν οι συνθήκες δεν αλλάξουν.
Το μισθολογικό κόστος υποχώρησε, καθώς συνταξιοδοτήθηκαν εργαζόμενοι με υψηλές αποδοχές και οι νέοι εργαζόμενοι έχουν χαμηλότερες.
Εκτίμησε όμως πως θα χρειαστεί σταδιακά τα επόμενα χρόνια, λόγω των νέων έργων να αυξηθεί κατά 10% το προσωπικό της εταιρείας.
Σημαντικό όφελος θα έχει η ΕΥΔΑΠ από το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς θα δίνει στην εταιρεία τη δυνατότητα να επεκταθεί μέσω επενδύσεων, να συμμετέχει σε συντήρηση και λειτουργία δικτύων εκτός Αττικής, να αποκτά επιχειρήσεις, να έχει ευελιξία στις επενδύσεις σε ΑΠΕ ενώ θα μπορεί να συντηρεί και φρεάτια.
Τα καθαρά κέρδη της ΕΥΔΑΠ το 2023 αυξήθηκαν στα 20,2 εκατ. ευρώ από 5,01 εκατ. ευρώ το 2022, αλλά το 2022 είχαν μειωθεί τα κέρδη από το ενεργειακό κόστος.
Το 2024 με την υπόθεση ότι το ενεργειακό θα μειωθεί κατά 10 εκατ. ευρώ, μόνο από αυτό το όφελος τα κέρδη θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 30 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πως τα ταμειακά διαθέσιμα αντιστοιχούν στο 55% περίπου της αποτίμησης (610 εκατ. ευρώ).

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης