Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Τελικά πόσα ήταν τα κέρδη της Άβαξ το 2022; - Η σύγκριση της φετινής με την περσινή ανακοίνωση

Τελικά πόσα ήταν τα κέρδη της Άβαξ το 2022; - Η σύγκριση της φετινής με την περσινή ανακοίνωση
Μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του 2022 η μετοχή σε τρεις μήνες είχε άνοδο 104%
Σχετικά Άρθρα
Κέρδη εξαφανίζονται, έκτακτα κέρδη εμφανίζονται ένα χρόνο μετά και αναλύονται και γενικά παρατηρείται μία εικόνα, όπου οι εισηγμένες παρουσιάζουν, στα δελτία τύπου που δημοσιεύουν στο επίσημο site της οργανωμένης αγοράς, τα αποτελέσματα όπως θέλουν κάθε φορά.
Είναι λογικό οι εταιρείες να θέλουν κάθε φορά να προβάλουν τα θετικά, αλλά θα πρέπει να υπάρχει μία συνέπεια.
Προφανώς και το θεσμικό πλαίσιο μάλλον δεν είναι ξεκάθαρο, αν και στο παρελθόν είχαν γίνει συστάσεις, αλλά οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει μάλλον να ξεκαθαρίσουν τους κανόνες προκειμένου οι επενδυτές να πληροφορούνται σωστά.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Άβαξ, η οποία μας ενημέρωσε στις 25 Απριλίου 2024 πως τα κέρδη μετά φόρων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν στα 10 εκατ. ευρώ από 12,9 εκατ. ευρώ το 2022 εκ των οποίων 9,4 εκατ. ευρώ ήταν έκτακτα!
Κατά την περσινή χρονιά (26 Απριλίου 2023) όμως όταν ανακοίνωνε τα αποτελέσματα του 2022 ανέφερε πως τα κέρδη μετά φόρων ήταν 39,9 εκατ. ευρώ!
Σε εκείνη την ανακοίνωση (μπορείτε να δείτε στη φωτογραφία και τις δύο ανακοινώσεις) και ενώ ανέφερε πόσες ήταν οι πωλήσεις και πόσα τα EBITDA από συνεχιζόμενες και διακοπείσες δραστηριότητες για τα καθαρά κέρδη δεν έκανε αναφορά, είχε μόνο το ποσό των 39,9 εκατ. ευρώ.
 
ΑΒΑΞ.jpg
Αν κάποιος όμως ανέτρεχε στο δημοσιευμένο ισολογισμό του 2022 θα έβλεπε πως το μικτό κέρδος ήταν 20,8 εκατ. ευρώ, άρα μετά την αφαίρεση εξόδων διοίκησης, διάθεσης, τόκων, φόρων και αποσβέσεων αποκλείεται να έμεναν καθαρά σχεδόν 40 εκατ. ευρώ.
Θα έβλεπε πως υπήρχαν άλλα έσοδα 11,5 εκατ. ευρώ και 35,38 εκατ. ευρώ από διακοπείσες δραστηριότητες, δηλαδή σύνολο σχεδόν 47 εκατ. ευρώ.
Έτσι, όντως θα έβλεπε πως το κέρδος των 12,9 εκατ. ευρώ από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ήταν σε μεγάλο βαθμό έκτακτο, αλλά θα έβλεπε και το κέρδος από την πώληση περιουσιακών στοιχείων που ήταν στις διακοπείσες δραστηριότητες.

Τι συνέβη με τη μετοχή

Αν κάποιος δει το διάγραμμα θα δει πως στις 26 Απριλίου του 2023 όταν δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα του 2022 η τιμή της μετοχής ήταν στα 0,8470 ευρώ.
Από την επόμενη μέρα ξεκίνησε ράλι ανόδου και στις 19 Ιούλιου έφτασε στα 1,7320 ευρώ, ήτοι άνοδος 104% σε λίγους μήνες.
Μάλιστα για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια έδωσε τότε μέρισμα 0,07 ευρώ ανά μετοχή.
Για τη χρήση 2023 θα δώσει 0,03 ευρώ δηλαδή λιγότερο από το μισό που έδωσε πέρυσι.
To ΒN με αφορμή την άνοδο της μετοχής στις 27 Απριλίου 2023 είχε δώσει την εικόνα του ισολογισμού και είχε αναλύσει από που προήλθαν τα κέρδη.
Δείτε εδώ το σχετικό θέμα. 
ΑΒΑΞ_2.jpg

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης