σύμβολα :
ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
γράφει :
Η διόρθωση είναι φυσιολογική και δεν προκαλεί ανησυχία, αλλά αν έλειπαν ένα-δυο λόγοι θα μπορούσε η εικόνα να είναι καλύτερη
Αρχικά σημειώνουν πως η πορεία των διεθνών αγορών αποτελεί το νούμερο ένα λόγο της υποχώρησης και σχολιάζουν πως αυτά που ακούγονταν πριν καιρό όταν οι αγορές ήταν εξαιρετικές, ότι δηλαδή ακόμα και αν υποχωρούν τα ξένα, εμείς μπορούμε να αυτονομηθούμε, δεν μπορούν να σταθούν και το δείχνει το Χ.Α. στις τελευταίες συνεδριάσεις.
Προφανώς και αν πρέπει να μειώσουν ρίσκο για παράδειγμα στην Ευρώπη, κάποιοι επενδυτές ή μεγάλα funds η Ελλάδα δε θα μείνει εκτός κάδρου, ειδικά όταν αποτελεί μία ρηχή αγορά και πιο δύσκολα μειώνει εδώ κάποιος θέσεις.
Άρα αν τα ξένα υποχωρήσουν εμείς θα ακολουθήσουμε.
Ένας άλλος λόγος είναι το… «after sale service».
«Έκαναν placements και οι πελάτες τους πουλάνε αμέσως, χαλώντας το κλίμα», σημειώνει χρηματιστής στο ΒΝ φωτογραφίζοντας τουλάχιστον δύο περιπτώσεις μετοχών.
Επιπλέον αναρωτιέται, γιατί τώρα δε βάζουν άλλους πελάτες να αγοράσουν;
Πήραν ένα σκασμό λεφτά σε προμήθειες και εξαφανίστηκαν.
Άλλο στέλεχος της αγοράς παρακολουθούσε το ισοζύγιο ανοδικών/πτωτικών και σημείωνε πως στα μικρομεσαία οι επενδυτές έχουν εξαφανιστεί εδώ και μέρες και η εικόνα είναι αποκαρδιωτική.
Χωρίς να έχουν ενισχυθεί μετοχές τους προηγούμενους μήνες βουλιάζουν και δεν υπάρχουν αγοραστές.
Από την άλλη, οι ίδιοι χρηματιστές σημειώνουν πως η διόρθωση είναι φυσιολογική και δεν προκαλεί ανησυχία, αλλά αν έλειπαν ένα-δυο λόγοι θα μπορούσε η εικόνα να είναι καλύτερη.
Επιπλέον εντοπίζουν ευκαιρίες σε βαριά χαρτιά και εκτιμούν ότι από τα τρέχοντα ή και λίγο χαμηλότερα επίπεδα μπορεί να δούμε καλή αντίδραση, γιατί και οι τζίροι βαίνουν μειούμενοι.
Από τα βαριά χαρτιά για παράδειγμα σημειώνουν τις τράπεζες και πιο ειδικά την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία έχει υποχωρήσει σημαντικά και είναι αρκετά κάτω από την τιμή του placement και θα μπορούσε εύκολα να δώσει βραχυπρόθεσμα κέρδη σε όσους τοποθετηθούν με την προϋπόθεση βέβαια το διεθνές κλίμα να μη χαλάσει περαιτέρω.
Η ΔΕΗ επίσης είναι μία μετοχή που πρέπει να δώσει αντίδραση, καθώς έχει υποχωρήσει αρκετά με το στόχο για τα EBITDA να έχει βελτιωθεί.
Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη διόρθωση
Από τη μέρα που ο Γενικός Δείκτης έκλεισε πάνω από τις 1.500 μονάδες (20 Μαΐου) και ξεκίνησε η διορθωτική κίνηση χάνει 5,2%.
Φυσιολογική επομένως η πτώση αφού εξακολουθεί σήμερα να έχει άνοδο 10,17%.
Στις πρώτες θέσεις των μετοχών που υποχωρούν είναι μετοχές της Επιτήρησης με απώλειες έως 18,5%.
Η Οίκος Σπύρου έχει τις μεγαλύτερες και ακολουθεί η Τρία Άλφα με πτώση 15,71%, η Προοδευτική με πτώση 14,29%, η Frigoglass με 11,19%, ενώ εκτός επιτήρησης η Δρομέας υποχωρεί 12,23%, χωρίς να έχει να επιδείξει άνοδο τους προηγούμενους μήνες, η Alpha Bank υποχωρεί 12,05%, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ 10,95%, η Avax 10,61%, η Κυριακούλης 10,04%, η Space Hellas 9,33%, η Aegean 9,05%, η ΕΚΤΕΡ 8,87% και η Autohellas 8,76%.
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankignews.gr
Σχόλια αναγνωστών