Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Πτωτικό άνοιγμα με πιέσεις σε ΔΕΗ και επιλεγμένα βαριά χαρτιά

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Πτωτικό άνοιγμα με πιέσεις σε ΔΕΗ και επιλεγμένα βαριά χαρτιά
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Πάνω από τις 40.000 μονάδες έχει σκαρφαλώσει ο Dow Jones λόγω της προοπτικής μείωσης των επιτοκίων. Οι ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν με απώλειες, όχι όμως σημαντικές. Εμείς εδώ έχουμε στραμμένο το βλέμμα στο εξωτερικό αλλά κυρίως στις εξελίξεις στην ενέργεια και στις πληροφορίες για έκτακτη φορολογία, οι οποίες κυκλοφόρησαν από χθες στα χρηματιστηριακά γραφεία. Με απώλειες ξεκίνησε ο Γενικός Δείκτης. Πίεση για ΑΛΦΑ και ΔΕΗ.

ΦΟΡΟΙ: Οι έκτακτοι φόροι δεν είναι θετική εξέλιξη. Οι επιχειρηματίες και ειδικά οι ξένοι επενδυτές θέλουν να ξέρουν τι θα πληρώνουν κάθε χρόνο. Δεν τους νοιάζει τόσο το ύψος του φόρου, προφανώς και θέλουν χαμηλή φορολογία, τους ενδιαφέρει όμως περισσότερο να μην υπάρχουν εκπλήξεις. Αυτές οι εκπλήξεις χαλάνε το χρηματιστηριακό κλίμα. Η κυβέρνηση θα επιβάλει έκτακτη φορολογία στις εταιρείες ενέργειας; Μετά ποιός θα έχει σειρά; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Δεν ελέγχεις έτσι την ακρίβεια.

ΔΕΗ: Πάνω της πέφτουν τα βλέμματα, λόγω των φημών για έκτακτη φορολογία, αλλά δεν είναι η μόνη… Χθες έκλεισε με απώλειες αλλά όχι σημαντικές, γιατί η φήμη δεν είχε φτάσει παντού. Σήμερα άνοιξε με πτώση 2,32% και στα 11,35 ευρώ. Δεν μπορούμε να πούμε, κάνει ό,τι μπορεί η Κυβέρνηση για να ρίξει την αγορά το τελευταίο διάστημα. Έλεος…

AEGEAN: Άνοιξε με όγκο άνω των 10 χιλ. τεμαχίων και με απώλειες 1,66%. Ο τουρισμός πηγαίνει καλά, αν και ακούμε παράπονα κυρίως από καταστηματάρχες στον κλάδο της διασκέδασης, ένδυσης και υπόδησης κ.α. Αεροπορικά εισιτήρια, διαμονή και εστίαση πηγαίνουν εξαιρετικά. Κάποιες γκρίνιες ακούμε και από εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων. Στα 11,83 ευρώ και στο -1,58%.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Οι θετικές εκθέσεις συνεχίζονται και οι αναλυτές εντοπίζουν περαιτέρω περιθώριο ανόδου. Πειραιώς και Alpha Bank είναι οι φθηνότερες του κλάδου πάντως, όπως είχαμε δει σε πρόσφατες εκθέσεις, ενώ είναι και φθηνότερες και έναντι των ομοειδών του ευρωπαϊκού νότου. Πιέζονται λίγο στο ξεκίνημα, αλλά όχι με αξιόλογους όγκους. Η ΑΛΦΑ χάνει 1% και λίγο μικρότερες είναι οι απώλειες των άλλων συστημικών.

AUSTRIACARD: Διαπραγματεύεται σήμερα χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,10 ευρώ ανά μετοχή. Με απώλειες 1,36% και χαμηλό όγκο ξεκίνησε η μετοχή. Στα 5,79 ευρώ η τιμή.

ΙΚΤΙΝΟΣ: Ξεκίνησε με καλό όγκο και δείχνει διάθεση να ξεπεράσει τα 0,40 ευρώ. Έχει πιεστεί αρκετά, αλλά ίσως όχι άδικα, αφού τα οικονομικά αποτελέσματα δεν είναι καλά και ο δανεισμός είναι μεγάλος. Προσπαθεί η διοίκηση να ρυθμίσει τα δάνεια και με κάποιες τράπεζες το έχει καταφέρει.

ΕΥΑΘ: Χθες ήταν μεταξύ των πρωταγωνιστών. Αστεία πραγματικά η αποτίμηση, αλλά και μία αύξηση στα τιμολόγια δεν έχει δοθεί. Τώρα πως μπορεί η κυβέρνηση να δέχεται τέτοιες κινήσεις στο ρεύμα και να θέλει χαμηλά τα τιμολόγια νερού, όπου οι λογαριασμοί είναι αστείοι συγκριτικά δεν το καταλαβαίνουμε. Έχουμε ξαναγράψει πως ένα ευρώ αύξηση το μήνα να δινόταν θα άλλαζε τα μεγέθη και των δύο του κλάδου. Εδώ στην κινητή και τη σταθερή τηλεφωνία οι πολίτες πληρώνουν περισσότερα. Δεν έχει ανοίξει ακόμα η μετοχή πάντως, αλλά δε βλέπουμε σημαντικές εντολές πώλησης.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Κάπως αστεία και η δική της αποτίμηση. Η εξαιρετική κίνηση να επενδύσει στα πλοία όταν οι τιμές ήταν στα Τάρταρα, έφερε μεγάλη βελτίωση στον ισολογισμό. Ωστόσο η μετοχή δεν ακολουθεί. Κανονικά θα έπρεπε να ήταν πάνω από τα 3 ευρώ και είναι στα 2,50 ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης