Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Τι λέει ο οδηγός της ETC για την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη προορισμών

tags :
Τι λέει ο οδηγός της ETC για την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη προορισμών
Σε κρίσιμο σημείο το παραδοσιακό μοντέλο τουρισμού
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών (ETC) δημοσίευσε ένα πλαίσιο και μια εργαλειοθήκη για προορισμούς. Στόχος είναι να βοηθήσει στην ανάπτυξη τους για βιώσιμο τουρισμό.
Η ομάδα, η οποία εκπροσωπεί 32 εθνικούς τουριστικούς οργανισμούς στην Ευρώπη, ετοίμασε το εγχειρίδιο «Βιώσιμος Τουρισμός Εφαρμογή: Πλαίσιο και Εργαλειοθήκη».

Τα επτά βήματα

Εκεί παρουσιάζει ένα πλαίσιο επτά βημάτων με πρακτική καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο προώθησης της αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης σε ευρωπαϊκούς προορισμούς, «ανεξάρτητα από το πόσο έχουν προχωρήσει στην πορεία τους προς την αειφορία».
Το εγχειρίδιο περιγράφει τις πιθανές επιβαρύνσεις της τουριστικής ανάπτυξης σε κοινότητες, οικοσυστήματα και το κλίμα. Καθώς και τα οφέλη από την υιοθέτηση βιώσιμων τουριστικών πρακτικών σε εθνικό επίπεδο.
«Οι προορισμοί μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του περιβάλλοντος και να διατηρήσουν τα φυσικά και πολιτιστικά περιουσιακά στοιχεία, δήλωσε η ETC.
Μπορούν επίσης να αυξήσουν τα οφέλη του τουρισμού για τους κατοίκους. Ενισχύοντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα παρέχοντας ένα καινοτόμο προϊόν που έχει μεγάλη ζήτηση στους ταξιδιώτες».
Κάθε ένα από τα επτά βήματα αναλύεται σε δραστηριότητες που λειτουργούν ως πρακτική οδηγία «πώς να» προς έναν πιο βιώσιμο τουρισμό.
Και περιλαμβάνει βέλτιστες πρακτικές, κορυφαίες συμβουλές, χρήσιμους συνδέσμους, λίστες ελέγχου, πρότυπα και γεγονότα.

Σε κρίσιμο σημείο το παραδοσιακό μοντέλο τουρισμού

«Το παραδοσιακό μοντέλο τουρισμού -ο τρόπος με τον οποίο ο τομέας έχει αναπτυχθεί στην Ευρώπη τα τελευταία 50 χρόνια- βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, υπογραμμίζει ο Λουίζ Αραούζο πρόεδρος της ETC.
Όσον αφορά στην διαχείριση του τουρισμού, είναι επιτακτική ανάγκη να ενσωματωθεί η αειφορία στις εθνικές στρατηγικές. Καθώς και να διασφαλιστεί ότι αυτό ξεπερνά το νόημα, για να κάνει μια πραγματική και απτή διαφορά σε όλα τα επίπεδα.
Οι ευρωπαϊκοί προορισμοί έχουν δεσμευτεί να αναπτύξουν πιο βιώσιμες μορφές τουρισμού. Και κατανοούν τις δυνατότητες των προγραμμάτων βιωσιμότητας να ενισχύσουν τη φήμη, την ελκυστικότητα και τις εμπειρίες των επισκεπτών της Ευρώπης».
Το εργαλείο δημιουργήθηκε από μια κοινοπραξία οργανισμών Good Place Slovenia, Green Case Consulting και το Travel Foundation. Με καθοδήγηση από την ETC και τα μέλη της.
Η εργαλειοθήκη ανταποκρίνεται σε ευρήματα από την προηγούμενη έκθεση της ETC σχετικά με τα Ευρωπαϊκά Σχέδια Αειφορίας. Τα οποία εντόπισαν ένα κενό γνώσης και την ανάγκη παροχής πιο πρακτικής καθοδήγησης σε αυτόν τον τομέα.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης