Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Επιχείρηση Τουρισμός 2021: Από τη φάση του ονείρου στις last minute κρατήσεις

Επιχείρηση Τουρισμός 2021: Από τη φάση του ονείρου στις last minute κρατήσεις
Η φάση του σχεδιασμού και το πείραμα της Μαγιόρκας
Σχετικά Άρθρα

Τα συν και τα πλην ενός δύσκολου, αλλά αναγκαίου εγχειρήματος συνυπολογίζουν στην κυβέρνηση, όσο πλησιάζουμε προς την ημερομηνία ορόσημο της 14ης Μαΐου. Κοινός παρονομαστής όλου του σχεδιασμού είναι η σεζόν να είναι καλύτερη από του 2020, ακόμα κι αν δεν μοιάζει με τις αμέσως προηγούμενες - ιδιαίτερα με την τουριστική «έκρηξη» του 2019. Όλοι εξάλλου γνωρίζουν ότι ένας θετικός απολογισμός στο τέλος με έσοδα στα 8 ή 9 δις, θα δώσει το «σινιάλο» της ελπίδας για ανάταξη της ελληνικής οικονομίας στην εντός πανδημίας εποχή.

Τα συν

  • Η αξιοσημείωτη τουριστική ζήτηση για τον προορισμό «Ελλάδα» και η μεγάλη ανάγκη για ταξίδια
  • Η σύναψη διμερών συμφωνιών στα πρότυπα αυτής με το Ισραήλ και η αποδοχή όλων των εμβολιαστικών πιστοποιητικών
  • Η υποδειγματική διαχείριση της περσινής σεζόν και η ευλαβική τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων από τα ξενοδοχεία


Τα πλην

  • Τα σκληρά lockdown στην Ευρώπη και η συγκράτηση ταξιδιών εκτός χώρας με στόχο την ενδυνάμωση της εσωτερικής κατανάλωσης
  • Η παρούσα επιδημιολογική εικόνα και ο χαμηλός ρυθμός εμβολιασμού, τόσο στη χώρα μας όσο και συνολικά στην ΕΕ
  • Ο ισχυρός ανταγωνισμός με άλλες χώρες που ανοίγουν φέτος τον τουρισμό τους από νωρίς


Πρώτη η Κρήτη σε αναζητήσεις στο διαδίκτυο


Σε έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς, την Κρήτη, οι επιχειρηματίες τηρούν στάση αναμονής, αναμένοντας πτήσεις και τουρίστες, ώστε «να δουλέψουν στο φουλ οι μηχανές».
Χαρακτηρίζουν «δώρο» το εμβόλιο κατά της covid_19 και ευελπιστούν ότι οι άνθρωποι του τουρισμού θα έχουν προλάβει να «θωρακιστούν» εγκαίρως για να μεταδώσουν παντού το ισχυρό μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι υγειονομικά ασφαλής.
Για αυτούς, οι εμβολιασμοί είναι το κυρίαρχο ζητούμενο φέτος που θα κρίνει το σχεδιασμό διακοπών και βασίζουν την όποια αισιοδοξία τους στην επαναφορά του «πράσινου» χρώματος στα επιδημιολογικά δεδομένα.
«Η Κρήτη είναι πρώτη αυτή τη στιγμή στη «φάση του ονείρου», δηλαδή στις αναζητήσεις στο διαδίκτυο ως πιθανός προορισμός διακοπών. Μέχρι να περάσουμε όμως στη φάση του σχεδιασμού, θα πρέπει να έχουμε «ανοίξει» ξεκάθαρα όλα τα χαρτιά μας, δηλαδή πρωτόκολλα, εμβολιασμούς, ξενοδοχεία covid, τι θα γίνει σε περίπτωση πιθανής νοσηλείας κλπ, ώστε μετά να φτάσουμε σε κρατήσεις και τελικώς να μετρήσουμε αφίξεις. Μόνο τότε θα ανασάνουμε», δηλώνει στο bankingnews.gr ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης κ. Μιχάλης Βλατάκης.
Έχοντας κάνει την «ακτινογραφία» του τουρισμού της Κρήτης από άκρη σε άκρη, ο κ. Βλατάκης επισημαίνει πόσο ρευστή είναι σήμερα η κατάσταση και προσθέτει: «Μάιος και Ιούνιος είναι νεκροί μήνες από άποψη κίνησης», ενώ ο κύριος όγκος των κρατήσεων κατευθύνεται προς τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. «Ένα είναι βέβαιο. Ότι θα δουλέψουμε πολύ με last minute κρατήσεις», σημειώνει.

Το «πείραμα» της Μαγιόρκας και το last minute

Οι επιχειρηματίες εκτιμούν ότι η δυναμική του εσωτερικού τουρισμού δεν μπορεί να στηρίξει τον κλάδο.
Περιορίζεται μόνο κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, ενώ στα νησιά προστίθεται και το σημαντικό κόστος μεταφοράς που κάνει «απαγορευτικές» τις διακοπές για τα οικονομικά δεδομένα της μέσης ελληνικής οικογένειας.
Τα κομμάτια του παζλ της αγοράς άλλαξαν εν καιρώ πανδημίας και πλέον εφαρμόζονται ευέλικτες και ελαστικές πολιτικές στις κρατήσεις, ενώ η αγορά πρέπει να είναι προετοιμασμένη για last minute αποδράσεις, όπως έγινε στη Μαγιόρκα. Χρειάστηκε μόνο η αφαίρεσή της από τη λίστα με τις επικίνδυνες λόγω κορωνοϊού περιοχές, για να κάνει χιλιάδες «σκασμένους» Γερμανούς να μπουν στο πρώτο αεροπλάνο και να επισκεφτούν το ισπανικό νησί για ολιγοήμερες διακοπές, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.
Το αρμόδιο υπουργείο και οι παράγοντες του τουρισμού στη χώρα μας αναμένουν ότι η Ελλάδα θα κινηθεί με last minute κρατήσεις, τόσο σε επίπεδο ατόμων, όσο και σε επίπεδο tour operators. Είναι μια εξέλιξη που επιβάλλει η πανδημία και η τάση αυτή αναμένεται να ενισχυθεί, με τις επιχειρήσεις σε όλη την αλυσίδα του τουρισμού να καλούνται να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Δεν αποκλείουν μάλιστα να δούμε κάτι ανάλογο με το «πείραμα» της Μαγιόρκας και στη χώρα μας και να έχουμε ξαφνικά μαζικές αφίξεις τουριστών.

Το «χαρτί της ασφάλειας» θέλει να παίξει η Ελλάδα

«Όπως και να ανοίξουμε τον τουρισμό μας, είτε λέγεται οδικός, είτε αεροπορικός, είτε ακτοπλοΐα, θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι όλα λειτουργούν με ασφάλεια. Ας χάσουμε και 10 – 15 μέρες, ας πάει πιο πίσω η σεζόν, αρκεί να είμαστε ασφαλείς και να εκπέμψουμε το σωστό μήνυμα στις αγορές, αυτό που θέλουν να δουν για να μας εμπιστευτούν», τονίζει από την πλευρά του ο Τομεάρχης Τουρισμού της ΝΔ κ. Ανδρέας Φιορεντίνος. Μιλώντας στο bankingnews.gr συνιστά «ψυχραιμία και να μην ψάχνουμε ημερομηνίες» και επισημαίνει πως «είναι ανησυχητικό να υπάρχουν ακόμη αρνητές. Η πορεία του εμβολιασμού θα κρίνει το φετινό καλοκαίρι».
Ως εκπρόσωπος της τρίτης γενιάς γνωστής οικογένειας ξενοδόχων η οποία δραστηριοποιείται στη Μύκονο από το 1924, μιλά για τη φετινή πορεία του τουρισμού στο «νησί των Ανέμων». Ο ίδιος, θα ανοίξει το ξενοδοχείο του στα μέσα Μαΐου - όπως και άλλοι επιχειρηματίες του νησιού.
«Η φετινή σεζόν θα εξαρτηθεί από την κατάσταση σε Γερμανία, Γαλλία και άλλες χώρες της ΕΕ και από την ολοκλήρωση διμερών συμφωνιών με τρίτα κράτη, ιδιαίτερα με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η Μύκονος είναι προετοιμασμένη και δέχεται κρατήσεις. Εκτιμούμε όμως ότι η σεζόν θα αρχίσει ουσιαστικά από τον Ιούνιο και θα διαρκέσει μέχρι Οκτώβριο», τονίζει.

Νένα Ουζουνίδου

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης