Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Mόνο το 5% των ξενοδοχείων θα ανοίξει ενόψει του Πάσχα

tags :
Mόνο το 5% των ξενοδοχείων θα ανοίξει ενόψει του Πάσχα
του Χάρη Ντιγριντάκη
Επί ξηρού ακμής βρίσκονται οι περισσότεροι παραδοσιακοί πασχαλινοί προορισμοί της χώρας.
Τα αμφίσημα μηνύματα της πολιτείας αναφορικά με τη δυνατότητα πραγματοποίησης ταξιδιών εκτός νομού στις γιορτές έχουν καταστήσει σχεδόν ανύπαρκτη τη ζήτηση για διαμονές σε κάποιο ξενοδοχείο ή σε άλλου τύπου καταλύματα.
Οι επιχειρηματίες όλα δείχνουν ότι δεν πρόκειται να δουν ανάσταση πριν τα μέσα Ιουλίου. Μολονότι το υπουργείο Τουρισμού επιχειρεί μέσω διακρατικών συμφωνιών αφενός να ανοίξει ισχυρούς πόλους άντλησης τουριστών από τα μέσα Μαΐου -χρονική στιγμή που ταυτίζεται και με το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού- και αφετέρου να τρέξει γρηγορότερα τις διαδικασίες των πρωτοκόλλων ξεκαθαρίζοντας από νωρίς τους όρους του παιχνιδιού.
Κοινός τόπος είναι ότι η τουριστική ζήτηση για τις ημέρες του Πάσχα είναι προς το παρόν ισχνή.
Με τους ξενοδόχους να τηρούν στάση αναμονής ενόψει των αποφάσεων που θα λάβει η κυβέρνηση σχετικά με την άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Mόνο το 5% των ξενοδοχείων θα ανοίξει ενόψει του Πάσχα

Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο το 5% των ξενοδοχείων σε πανελλαδικό επίπεδο εκτιμάται ότι θα ανοίξει ενόψει του Πάσχα, δεδομένης της υποτονικής κινητικότητας Ελλήνων και ξένων ταξιδιωτών.
Οι επιχειρηματίες, πάντως, κάνουν λόγο για ακόμη ένα χαμένο Πάσχα. Επισημαίνοντας ότι η ζήτηση θα κρίνει τελικά τη λειτουργία των καταλυμάτων τους.
Ενθαρρυντικά, πάντως, δύναται να λειτουργήσει, έστω και την τελευταία στιγμή, το πιλοτικό άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού. Ξεκινά από αύριο, Δευτέρα όπου αίρεται η καραντίνα για τις χώρες της ΕΕ καθώς και 5 άλλες αγορές.

Χαλκιδική

Στην κατεύθυνση αυτή, καταγράφεται ήδη μικρή κινητικότητα στα ξενοδοχεία της βόρειας Ελλάδας. Με αιχμή τη Χαλκιδική.
«Υπάρχει μια σχετική ζήτηση τις τελευταίες ημέρες. Κάτι φαίνεται ότι μπορεί να κινηθεί το Πάσχα. Ανοίγει η χώρα σταδιακά και η τουριστική διπλωματία βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση», επισημαίνει o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος.
Άλλωστε, μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο ενδιαφέρον διαπιστώνεται από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Μικρή κινητικότητα παρατηρείται και από τη Σερβία, με το Πάσχα να φαίνεται ότι θα αποτελέσει την πρόβα τζενεράλε για όσους επιχειρηματίες ρισκάρουν και λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία τους ενόψει της επίσημης επανεκκίνησης της 14ης Μαΐου.

Κέρκυρα

Μπορεί άλλες χρονιές τα καντούνια της Κέρκυρας, η οποία φημίζεται για τον εορτασμό του Πάσχα, να πλημμύριζαν από ταξιδιώτες, Έλληνες και ξένους, ωστόσο, φέτος ελάχιστα εκτιμάται ότι θα είναι τα ξενοδοχεία που θα ανοίξουν για να υποδεχτούν τουρίστες.
«Και το φετινό Πάσχα έχει χαθεί. Οι εκδηλώσεις που προγραμματίζονται κάθε χρόνο, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ανάστασης, έχουν ακυρωθεί, κάτι που είναι λογικό δεδομένων των υγειονομικών συνθηκών», τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας, Μπάμπης Βούλγαρης.
«Κατά 99% δεν θα λειτουργήσει τελικά το ποσοστό των ξενοδοχείων εκείνων που παραδοσιακά θα άνοιγαν για το Πάσχα.
Στην πόλη ενδεχομένως κάποια θα είναι ανοιχτά για να υποδεχτούν κυρίως όσους θέλουν να γυρίσουν στα σπίτια τους για να γιορτάσουν.
Προς το παρόν, ωστόσο, δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση, δεδομένων και των περιορισμών που βρίσκονται σε ισχύ σχετικά με τις μετακινήσεις», συμπληρώνει.
Όπως επισημαίνει οι επιχειρηματίες αναμένεται να λάβουν τις αποφάσεις τους την τελευταία στιγμή. Ανάλογα με τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση.
«Υπό κανονικές συνθήκες το 60%-70% των ξενοδοχείων, κυρίως πέριξ της πόλης, θα άνοιγε για το Πάσχα και θα είχε πληρότητα που θα προσέγγιζε το 100%».

Λεωνίδιο

Έντονο είναι το ενδιαφέρον που καταγράφουν οι επιχειρηματίες της Αρκαδίας, με αιχμή το Λεωνίδιο. Κάθε χρόνο παραδοσιακά μονοπωλεί το ενδιαφέρον των Ελλήνων κυρίως ταξιδιωτών τις ημέρες του Πάσχα.
«Η πραγματικότητα είναι ότι για το Λεωνίδιο, το οποίο είναι παραδοσιακά ένας δημοφιλής προορισμός για το Πάσχα, υπάρχει πολύ έντονο ενδιαφέρον από Έλληνες, οι οποίοι κάνουν έρευνα αγοράς και επικοινωνούν με τους επιχειρηματίες.
Ωστόσο, το Λεωνίδιο είναι η εξαίρεση αυτή τη στιγμή. Ενδιαφέρον υπάρχει αλλά είναι νωρίς ώστε να έχουμε σχηματίσει κάποια εικόνα για τις κρατήσεις. Κι αυτό γιατί δεν γνωρίζουμε αν και πόσοι θα μπορέσουν τελικά να ταξιδέψουν για το Πάσχα.
Η κατάσταση τώρα είναι επισφαλής», υπογραμμίζει ο Κωνσταντίνος Μαρινάκος, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αρκαδίας.

Κρήτη

Υποτονική είναι την ίδια στιγμή η ζήτηση για τις ημέρες του Πάσχα στην Κρήτη. Η ανασφάλεια κυριαρχεί στη μεγαλόνησο, όπως εξηγούν παράγοντες του τουρισμού. Επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τα ξενοδοχεία που τελικά θα λειτουργήσουν ενόψει του Πάσχα.
«Δεν έχουμε αυτή τη στιγμή ξεκάθαρη εικόνα ούτε για το καλοκαίρι. Οι κρατήσεις είναι παγωμένες από όλες τις αγορές.
Η πληρότητα στα καταλύματα του νησιού βρίσκεται κατά μέσο όρο στο 15%. Αυτή την περίοδο το διεθνές περιβάλλον είναι ρευστό», επισημαίνει ο Κυριάκος Κώτσογλου, εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος στον τομέα Τουρισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Κρήτης.

Ποντάρουν στον εσωτερικό τουρισμό

Στον εσωτερικό τουρισμό κυρίως ποντάρουν την ίδια στιγμή μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τα μεγάλα αστικά κέντρα.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ξενοδοχειακού ομίλου Ν. Δασκαλαντωνάκη-Grecotel.
Ο όμιλος θα ανοίξει δύο από τα ξενοδοχειακά του συγκροτήματα. Το Cape Sounio στην Αττική και το Olympia Oasis στην Κυλλήνη και ήδη καταγράφει ζήτηση.
Ανοιχτό θα είναι και το The Met Hotel στη Θεσσαλονίκη. Ευελπιστώντας να προσελκύσει Έλληνες και ξένους ταξιδιώτες.
Η πλειονότητα, πάντως, των επιχειρηματιών θα λάβει τις τελικές αποφάσεις συναρτήσει της άρσης ή μη των περιορισμών στις μετακινήσεις και της ζήτησης.

Πιλοτικό άνοιγμα

Από αύριο Δευτέρα 19 Απριλίου, ξεκινά το πιλοτικό άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού. Με σταδιακή άρση των περιορισμών για τους ταξιδιώτες που έρχονται από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σερβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και το Ισραήλ.
Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με νέα NOTAM της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, η Ελλάδα ήρε την υποχρεωτική 7ήμερη καραντίνα για τους Ισραηλινούς ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί και φέρουν αρνητική διάγνωση κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου για τη νόσο COVID-19 με τη μέθοδο PCR.

Οι πύλες εισόδου

Για το διάστημα μέχρι την επίσημη επανεκκίνηση του τουρισμού, οπότε και θα επιτρέπονται οι πτήσεις προς όλα τα διεθνή αεροδρόμια της χώρας.
Οι ταξιδιώτες από τις συγκεκριμένες χώρες θα μπορούν να προσγειώνονται μόνο σε 9 αεροδρόμια και συγκεκριμένα σε:
* Αθήνα.
* Θεσσαλονίκη.
* Χανιά
* Ηράκλειο.
* Ρόδο
* Κω.
* Σαντορίνη.
* Μύκονο.
* Κέρκυρα.
Αντίστοιχα, για τις οδικές αφίξεις, σε πρώτη φάση θα επιτρέπεται η είσοδος των ταξιδιωτών μόνο από τα χερσαία σύνορα με τη Βουλγαρία και συγκεκριμένα από τους σταθμούς του Προμαχώνα και της Νυμφαίας.

Οι προϋποθέσεις

Η είσοδος των τουριστών από τις συγκεκριμένες αγορές στην Ελλάδα από τις 19 Απριλίου θα επιτρέπεται μόνο με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, το οποίο θα έχει εκδοθεί από τον αρμόδιο φορέα της χώρας προέλευσης του κάθε ταξιδιώτη, ή με την επίδειξη αρνητικού τεστ PCR που πραγματοποιήθηκε έως και 72 ώρες πριν από την άφιξή τους.
Μάλιστα, κάθε ταξιδιώτης, όπως πέρυσι, θα πρέπει πριν από την αναχώρησή του από τη χώρα του να έχει συμπληρώσει την ειδική ηλεκτρονική φόρμα PLF, ενώ ενδέχεται να υποβληθεί σε έλεγχο σύμφωνα με τον αλγόριθμο EVA που έχει αναπτυχθεί με στόχο το ασφαλές άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης