Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Οι πρώτες αφίξεις, οι… πολεμικές ακυρώσεις και οι αγορές που δείχνουν «άνοδο» για τον τουρισμό

Οι πρώτες αφίξεις, οι… πολεμικές ακυρώσεις και οι αγορές που δείχνουν «άνοδο» για τον τουρισμό

Από τον ρεαλισμό στην κρυφή αισιοδοξία

Σχετικά Άρθρα
Το προφίλ του ασφαλούς προορισμού του brand της Ελλάδας είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας στην εξίσωση για την επιτυχία της φετινής τουριστικής σεζόν, η οποία κινείται ανάμεσα στον ρεαλισμό και τη συγκρατημένη αισιοδοξία.

Ο τουρισμός «άνοιξε πανιά» με ελάχιστες κρατήσεις, όμως οι αρχικές αφίξεις του πρώτου Σαββατοκύριακου χωρίς lockdown είναι ήδη εδώ και… προσγειώνονται στην Κρήτη από Γερμανία, Πολωνία, Τσεχία, Ελβετία, Γαλλία, Βέλγιο, Σκανδιναβία, όπως και στο νότιο Αιγαίο και συγκεκριμένα στη Ρόδο, την Κω, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, αλλά και σε άλλα αεροδρόμια.
Την ίδια ώρα, οι επιχειρηματίες ανησυχούν για απρόβλεπτες επιδημιολογικές εξελίξεις που μπορεί να ενεργοποιήσουν ένα πισωγύρισμα, βλέποντας πόσο «εύκολα» 6 νησιά βρέθηκαν στο «κόκκινο» (Κέρκυρα, Σκιάθος, Ικαρία, Πάτμος, Νάξος και Κάρπαθος) επειδή πλήρωσαν την «απροσεξία» του Πάσχα.
Στο ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου, παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για μονοψήφιο αριθμό κρατήσεων πανελλαδικά, αλλά και για απουσία «δεσμευτικών συμφωνιών που διαμορφώνουν δυστυχώς μια σεζόν last second», ενώ υποστηρίζουν ότι μια μονάδα για να μην καταγράψει ζημιές, έχει ανάγκη από μέση «μίνιμουμ» πληρότητα της τάξης του 40% για το διάστημα της λειτουργίας της.

Αγωνία VS Ενθουσιασμός

Με έναν χαμένο τουριστικά Μάιο και έναν απρόβλεπτο Ιούνιο, το βάρος πέφτει στον Ιούλιο, αλλά και στο ερχόμενο Φθινόπωρο για να πιάσουμε το ρεαλιστικό στόχο του 40% του 2019.
«Μας ενδιαφέρει να έχουμε μια καλύτερη χρονιά σε σχέση με το 2020 και να μη συγκρίνουμε τα δεδομένα με αυτά του 2019, καθώς η κατάσταση είναι ρευστή και οι όποιες προβλέψεις είναι παρακινδυνευμένες», τονίζουν οι επαγγελματίες του κλάδου, αν και κάποιοι εκφράζουν ενδόμυχα την ελπίδα ότι «με ένα καλό τετράμηνο Ιουλίου – Οκτωβρίου» ίσως και να φτάσουμε στο 50% της προ πανδημίας.
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, περιγράφοντας την κατάσταση: «Υπάρχει μεγάλη αγωνία και κρυφός ενθουσιασμός στον χώρο του τουρισμού ότι τα πράγματα θα πάνε καλά.
Οι εκτιμήσεις στον κλάδο ήταν πάντα παρακινδυνευμένες και σε αυτή τη συγκυρία ακόμη περισσότερο.
Ωστόσο, είμαι αισιόδοξος ότι θα πετύχουμε τον στόχο να ανακτήσουμε μέρος των εσόδων σε σχέση με το 2019. Νομίζω ότι μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχουμε μία καλύτερη εικόνα.
Ο κόσμος έχει κουραστεί και θα προγραμματίσει ταξίδια».
Με την αγωνία «αγκαλιά» οι επιχειρήσεις αναμένεται να τεθούν σε πλήρη ανάπτυξη προς τα τέλη Ιουνίου οπότε η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει «για το που βαδίζουμε και τι να περιμένουμε».
Μια δεύτερη χρονιά επιβίωσης όμως είναι πολύ καθοριστική για επιχειρήσεις που φλερτάρουν ακόμη και με το «φάσμα του λουκέτου», γιατί αν δεν καταφέρουν να αντέξουν φέτος δεν θα έχουν μέλλον.
Και δεν είναι μόνο οι άμεσα τουριστικές, καθώς τα έσοδα από τη φιλοξενία λειτουργούν πολλαπλασιαστικά και σε άλλους κλάδους και στην κυβέρνηση γνωρίζουν καλά, ότι όσο περισσότερες πληγές της πανδημίας επουλωθούν, τόσο πιο κοντά θα έρθει η οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη.

Τα «αγκάθια»

Οι πρώτες ακυρώσεις από το Ισραήλ – μια αγορά που κατέγραφε κινητικότητα λόγω της διμερούς συμφωνίας - είναι γεγονός και έγιναν με αφορμή τις πρόσφατες συρράξεις.
Στη Θεσσαλονίκη οι ακυρώσεις είναι λίγες προς το παρόν και οι επιχειρηματίες ελπίζουν να είναι παροδικές. Ισραηλινοί που ήταν να επισκεφτούν τα Ζαγοροχώρια και τα Τζουμέρκα ακύρωσαν τις διακοπές τους, ενώ κάποιοι που είχαν προλάβει να φτάσουν στην Ήπειρο ειδοποιήθηκαν να επιστρέψουν στη χώρα τους εξαιτίας της κατάστασης.
Το γεωπολιτικό παιχνίδι Ευρώπης – Ρωσίας δεν έχει αποσαφηνίσει για την ώρα το τοπίο όσον αφορά τα ταξίδια των Ρώσων προς την Ελλάδα, παρόλο που το timing ευνοεί τη χώρα μας.
Η Μόσχα ανέστειλε τις πτήσεις τσάρτερ προς την Τουρκία, όμως το πρόγραμμα επανέναρξης πτήσεων παραμένει ακόμα «στον αέρα», αν και η χώρα μας ποντάρει πως και πως στην επιστροφή της μεγάλης τουριστικής αγοράς και έχει μάλιστα αποδεχτεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού με το ρωσικό εμβόλιο για να διευκολύνει τις μετακινήσεις.

Ανοίγει η Νυμφαία με παρέμβαση Μαξίμου

Με ανακούφιση υποδέχτηκε η Βόρεια Ελλάδα, το άνοιγμα του συνοριακού σταθμού των Ευζώνων και ήδη οι πρώτοι Σέρβοι τουρίστες έφτασαν στην περιοχή.
Η χαρά τους όμως κράτησε λίγο, καθώς… έκλεισε ξανά ο σταθμός της Νυμφαίας (εξυπηρετεί διελεύσεις Βούλγαρων και Ρουμάνων) και χρειάστηκε πρωθυπουργική παρέμβαση για να λυθεί το θέμα, μετά από κινητοποίηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου και των «γαλάζιων» βουλευτών Καβάλας κ. Μακάριου Λαζαρίδη και Ροδόπης κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη.
«Η Νυμφαία θα ανοίξει για τον τουρισμό μας είτε το θέλουν, είτε όχι κάποιοι.
Με την επιμονή μας θα νικήσουμε την αναποτελεσματικότητα κάποιων τοπικών παραγόντων που αδράνησαν και κάποιων κεντρικών παραγόντων που αδιαφόρησαν.
Ευχαριστώ από καρδιάς για τη συμπαράσταση και την ανταπόκριση τους τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και τον Διευθυντή του Γρηγόρη Δημητριάδη καθώς και τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου που στήριξαν την προσπάθεια μας να ανοίξει για τον Τουρισμό της Αν. Μακεδονίας και Θράκης ο Συνοριακός Σταθμός της Νυμφαίας με τους κατάλληλους υγειονομικούς ελέγχους», έγραψε σε ανάρτησή του ο πρώην υπουργός κ. Στυλιανίδης.
Αιτία της αναστολής ήταν η έλλειψη χώρου για τη διενέργεια rapid test για τους εισερχόμενους στον κάθετο άξονα, καθώς υπήρξε άρνηση να γίνεται επί βουλγαρικού εδάφους όπου είναι εγκατεστημένος και ο συνοριακός σταθμός, με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκει νέα αφορμή για να ασκήσει σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «επιτελικό φιάσκο» και ζητώντας εξηγήσεις.

Από που αναμένουμε «σοβαρές ροές»

Βασικές αγορές που δείχνουν διαχρονική προτίμηση προς την Ελλάδα και μια ανερχόμενη που όμως εξελίσσεται σε υπολογίσιμη δύναμη, συνθέτουν το παζλ των φετινών αναμενόμενων τουριστικών ροών. Θετικό είναι το κλίμα από:

  • ΗΠΑ: Περιμένουμε επτά πτήσεις καθημερινά στην Αθήνα, ενώ ανακοινώθηκε και ένα ακόμα δρομολόγιο της Delta Air Lines από τη Νέα Υόρκη, το οποίο θα διατηρηθεί και το χειμώνα.
  • Γαλλία: Η Ελλάδα είναι πρώτη σε κρατήσεις, ενώ επίκειται επίσκεψη του υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη στο Παρίσι προκειμένου να προωθηθεί ο προορισμός και να δοθούν οι απαραίτητες «εγγυήσεις» για το θέμα της υγειονομικής ασφάλειας, αλλά και να συζητηθούν οι διαδικασίες εισόδου – επανόδου.
  • Γερμανία - ιδιαίτερα μετά τη θετική εξέλιξη να μην ισχύσει καραντίνα κατά την επιστροφή - αλλά και Ηνωμένο Βασίλειο προχωρούν ήδη σε κρατήσεις, με τον κ. Θεοχάρη να εκτιμά ότι σημειώθηκε πρόοδος στη διαδικασία απελευθέρωσης των ταξιδιών κατά το πρόσφατο ταξίδι του στο Λονδίνο. Μάλιστα η TUI θεωρεί τη χώρα μας και την Ισπανία «κερδισμένες της χρονιάς».
  • Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία αναμένεται να είναι από τους πρωταγωνιστές των οδικών αφίξεων στις παραλίες του Βορρά και φέτος.
  • Πολωνία: Η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων και πλέον η Πολωνία συγκαταλέγεται στις πιο ανερχόμενες τουριστικές αγορές, μιας και οδήγησε στην Ελλάδα πάνω από ένα εκατ. επισκέπτες.

«Γαλάζια ελευθερία» σε 19 νησιά

Το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson επιστράτευσε η κυβέρνηση για τον καθολικό εμβολιασμό 19 νησιών, προκειμένου η επανεκκίνηση του τουρισμού να συμβαδίσει με την υγειονομική θωράκιση δημοφιλών προορισμών.
Η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Λέσβος, η Χίος, η Ζάκυνθος, η Σαλαμίνα, η Κεφαλονιά, η Κως, η Σάμος, η Λευκάδα, η Σύρος, η Νάξος, η Σαντορίνη, η Λήμνος, η Κάλυμνος, η Θάσος, η Μύκονος, η Πάρος και η Αίγινα εντάχθηκαν στην επιχείρηση «γαλάζια ελευθερία» και μέχρι τέλος Ιουνίου αναμένεται να εμβολιαστούν όλοι οι κάτοικοι άνω των 18 ετών, δηλαδή πάνω από 700.000 πολίτες.
«Ορθώς επισπεύδεται η διαδικασία στα νησιά, όμως την ανάγκη για μονοδοσικό εμβόλιο έχουν και οι άνθρωποι του τουρισμού της ηπειρωτικής Ελλάδας», είναι το σχόλιο του προέδρου της ΠΟΞ κ. Γρηγόρη Τάσιου.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί οι κάτοικοι 32 νησιών, ενώ σε άλλα 32 ο εμβολιασμός αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του μήνα.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης