Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Αεροδρόμια – αερομεταφορείς: Χάος στις πτήσεις χωρίς κατάλληλη προετοιμασία για τα πιστοποιητικά Covid-19

Αεροδρόμια – αερομεταφορείς: Χάος στις πτήσεις χωρίς κατάλληλη προετοιμασία για τα πιστοποιητικά Covid-19
Για τεράστιες ουρές αναμονής προειδοποιούν η ένωση αεροδρομίων ACI και η ΙΑΤΑ

Προειδοποίηση ότι θα υπάρξει χάος και ατελείωτες καθυστερήσεις απηύθυναν ομάδες που εκπροσωπούν τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες και αεροδρόμια της Ευρώπης, εκτός και εάν οι χώρες αναλάβουν με πιο αποτελεσματικό τρόπο το συντονισμό των ψηφιακών πιστοποιητικών για την Covid-19 και διασφαλιστεί ότι θα έχει υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία προτού οι επιβάτες φθάσουν στο αεροδρόμιο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters τη Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021.

Επιστολή

Το ψηφιακό πιστοποιητικό αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στην Ε.Ε. την Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021, ενώ την ίδια ώρα η ένωση αεροδρομίων ACI και εκπρόσωποι ενώσεων αεροπορικών εταιρειών A4E, IATA και ERA προειδοποίησαν με επιστολή τους στους ηγέτες της Ε.Ε. για ανησυχητικές ελλείψεις σε ολόκληρη την :Eνωση.
«Καθώς μάλιστα η επιβατική κίνηση θα αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες, ο κίνδυνος να προκληθεί χάος στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια είναι μεγάλος και πραγματικός», αναφέρουν οι ενώσεις στην επιστολή τους.
Τα ψηφιακά πιστοποιητικά, μέσω κωδικών QR, θα δείχνουν εάν οι επιβάτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι, έχουν αποκτήσει ανοσία ή είχαν αρνητικό τεστ.
Εχουν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιούνται στα ταξίδια σε ολόκληρη την Ε.Ε. απο την 1η Ιουλίου, όμως θα χρειαστούν επιπλέον έλεγχοι και ο σωστός εξοπλισμός για να μπορούν να διαβάζονται οι κωδικοί.

Οι έλεγχοι

Στην επιστολή, οι ενώσεις προτείνουν ότι μοναδικός τρόπος για να αποφευχθούν οι τεράστιες ουρές αναμονής στη διάρκεια της θερινής σεζόν είναι να εφαρμοστεί ένα σύστημα στο πλαίσιο του οποίου τόσο τα έντυπα πιστοποιητικού εμβολιασμού όσο και οι φόρμες που θα πρέπει να συμπληρώνουν οι επιβάτες να έχουν ήδη προετοιμαστεί πριν ο επιβάτης φθάσει στο αεροδρόμιο.
Οι έλεγχοι θα πρέπει να γίνονται μόνο στην χώρα αναχώρησης και όχι στην χώρα άφιξης και οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να είναι αυτές που θα διαχειρίζονται τα στοιχεία για την υγεία των επιβατών και να παρέχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό για τον έλεγχο των κωδικών QR, αναφέρεται επίσης στην επιστολή.

Τριπλάσιος χρόνος αναμονής

Ήδη, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΙΑΤΑ για την περιοχή της Ευρώπης, Rafael Schvartzman., ο χρόνος αναμονής στα αεροδρόμια έχει διπλασιαστεί στις τρεις ώρες από μία έως μιάμιση πριν την πανδημία.
Εάν δε, προκύψουν προβλήματα με την επιβατική κίνηση να αυξάνεται στα προ της πανδημίας επίπεδα, τότε ο αξιωματούχος προειδοποιεί ότι ο χρόνος αναμονής μπορεί να αυξηθεί τραγικά, από πέντε έως οκτώ ώρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης