Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Γεμίζουν τα νησιά παρά τον κίνδυνο lockdown - «Πονοκέφαλος» το ανεξέλεγκτο clubbing

Γεμίζουν τα νησιά παρά τον κίνδυνο lockdown -  «Πονοκέφαλος» το ανεξέλεγκτο clubbing

«Χαμόγελα» για τις πληρότητες - «πονοκέφαλος» για το ανεξέλεγκτο clubbing

Σχετικά Άρθρα
Στο αποκορύφωμά του βρίσκεται το ελληνικό καλοκαίρι στην πιο «διπολική» σεζόν covid, όπως χαρακτηρίζουν το 2021 επιχειρηματίες που ελπίζουν και αγωνιούν ταυτόχρονα για τις επιδόσεις των... ταμείων τους.

«Κάθε μέρα περιμένουμε τις ανακοινώσεις για την επιδημιολογική κατάσταση στον τόπο μας, ενώ οι κρατήσεις μας αυξάνονται και δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι θα τις έχουμε και τον επόμενο μήνα», λέει επιχειρηματίας από την Κρήτη που βλέπει τη βαριά σκιά της μετάλλαξης να απειλεί την ομαλοποίηση της τουριστικής περιόδου.

Υπερδιπλάσιες οι πληρότητες σε σχέση με το 2020

Η Μύκονος πέρασε πρώτη το crash test του μίνι lockdown - αποδείχθηκε ότι διαθέτει αντοχές και ότι τα μέτρα αποδίδουν στη σταθεροποίηση των κρουσμάτων – και επανήλθε το ίδιο.. αθόρυβα και πάλι στις επάλξεις.
Παρά την πλήρη απαγόρευση της μουσικής – αδιανόητο για το νησί των Ανέμων, λένε οι επιχειρηματίες – και της κυκλοφορίας τη νύχτα μετά τη 1 μετά τα μεσάνυχτα, οι πληρότητες παρέμειναν στο.. ύψος τους, θυμίζοντας μέρες του 2019.
«Αυτό δεν σημαίνει πως αν επαναληφθούν σκληρά περιοριστικά μέτρα, δεν υπάρχει κίνδυνος μαζικών ακυρώσεων», τονίζει ξενοδόχος, ο οποίος υποδέχθηκε και αυτός, μαζί με τους συναδέλφους του και ειδικά τους επιχειρηματίες της εστίασης, την «ελευθερία», χωρίς να αποκλείει βέβαια πως ένα και μόνο... στραβοπάτημα αρκεί για να γυρίσει το χρόνο πίσω στην αρχή του σοκ για το κοσμοπολίτικο νησί που η φήμη του εξαπλώνεται έξω τα ελληνικά σύνορα με τεράστια ευκολία.
Βλέποντας τις πληρότητες να αγγίζουν το 90% στις Κυκλάδες – και δεν έχουμε ακόμη Αύγουστο – κυβερνητικά χείλη σπεύδουν να εκφραστούν αισιόδοξα ότι ο στόχος – «θαύμα;» του 50% της προπέρσινης χρονιάς ρεκόρ (2019) θα μπορούσε να επιτευχθεί στο νήμα της σεζόν «αρκεί να μην υπάρξει ανατροπή στο θέμα της μετάλλαξης Δέλτα».
Αφίξεις και κρατήσεις κινούνται ανοδικά από εβδομάδα σε εβδομάδα και αυξάνουν το ποσοστό στο 60% της χρονιάς ορόσημο (2019) έως τώρα.
Αλλά και ο Πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γρηγόρης Τάσιος, σε μια ρεαλιστική εκτίμηση - ακόμη και αν συγκρίνει τη σεζόν με τα δεδομένα του 2020 - υπολογίζει τον μέσο όρο της ξενοδοχειακής πληρότητας, πανελλαδικά έως 75% από 30% που ήταν πέρυσι.
Και αν λάβει κανείς υπόψη ότι σήμερα - μετά και την απελευθέρωση των ταξιδιών από τη Βρετανία - έχουν ανοίξει όλα τα ξενοδοχεία ενώ πέρυσι είχαν «ανεβάσει ρολά» σχεδόν τα μισά, «αντιλαμβάνεται πως έχουμε υπερδιπλάσιες πληρότητες σε σχέση με το 2020».

Ξενοδόχοι: «Η ανεξέλεγκτη βραχυχρόνια μίσθωση προκαλεί ζημιά»

Με τα «κορωνοπάρτι» όμως σε πολλές περιπτώσεις να... «οργιάζουν σε βίλες και κότερα, δεν μπορούμε να είμαστε ποτέ σίγουροι.
Έχουμε ζητήσει να αυξηθούν οι νυχτερινές περιπολίες γιατί πρέπει να περιφρουρήσουμε τον τουρισμό μας, από αυτόν ζούμε», λέει επιχειρηματίας της Πάρου.
«Η ανεξέλεγκτη βραχυχρόνια μίσθωση προκαλεί ζημιά στην εικόνα της χώρας και κυρίως στα νησιά» επισημαίνουν ξενοδόχοι που βλέπουν τον «αθέμιτο ανταγωνιστή» τους πίσω από τη μη τήρηση των μέτρων και των κανόνων να απειλεί να «γκρεμίσει το όνειρο πετυχημένης σεζόν», όπως ισχυρίζονται.
Με τη Μύκονο να βρίσκεται υπό διαρκή επιτήρηση για ανεξέλεγκτες καταστάσεις που μπορεί να την οδηγήσουν ακόμη και σε... εκτροχιασμό, «τα πάρτι δεν σταματούν ποτέ, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχουν «τρύπες» στον αυστηρό έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές.
Ελπίζουμε αυτή η αδυναμία να μη μας κοστίσει το φετινό καλοκαίρι», καταγγέλλει επιχειρηματίας.
Το ίδιο SOS εκπέμπουν επαγγελματίες στην Κρήτη, τη Ρόδο, την Κέρκυρα, την Πάρο, τη Σαντορίνη, τη Ζάκυνθο και τα άλλα δημοφιλή νησιά.
Μάλιστα οι ξενοδόχοι υπερηφανεύονται για την αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων και τα ελάχιστα τα κρούσματα μεταξύ των επισκεπτών τους, οι οποίοι όπως λένε, απομονώνονται με μεγάλη ασφάλεια σε δωμάτιο και συνεχίζουν να απολαμβάνουν υπηρεσίες που έχουν πληρώσει, χωρίς να έρχονται σε επαφή με το προσωπικό και με τους άλλους πελάτες.

«Πορτοκαλί plus» και «κόκκινες κάρτες»

Με τις επόμενες ανακοινώσεις της Βρετανίας να αναμένονται περί τις 2 Αυγούστου, δημοσιεύματα του Ηνωμένου Βασιλείου βλέπουν έως 6 εκατ. εμβολιασμένους κατοίκους του να χάνουν τελικά τις διακοπές τους σε Ελλάδα και Ισπανία, εξαιτίας ενδεχόμενης επιβολής καραντίνας κατά την επιστροφή.
Η νέα προσθήκη στο φωτεινό σηματοδότη για τα ταξίδια στο εξωτερικό που θεσπίστηκε από τους ειδικούς σε συνεργασία με την κυβέρνηση Τζόνσον, «διχάζει» ακόμη και τον βρετανικό τύπο.
Η μια πλευρά «θέλει» τις δύο χώρες του νότου να βρίσκονται ένα βήμα πριν την «πορτοκαλί plus» λίστα, καθώς τα κρούσματα βρίσκονται σε άνοδο, ενώ Times και Daily Mail σημειώνουν ότι φαίνεται πως το Λονδίνο κάνει πίσω, εξαιτίας πολιτικής πίεσης εντός της χώρας για να μην καταστραφούν οι διακοπές εκατομμυρίων πολιτών.
Την ίδια ώρα η Κρήτη μετρά ένα ακόμα «χτύπημα», αυτή τη φορά από τη νορβηγική αγορά που την ενέταξε στο «βαθύ κόκκινο», πράγμα που σημαίνει ότι όσοι Νορβηγοί επιστρέφουν μετά από διακοπές θα πρέπει να παραμένουν σε ξενοδοχείο καραντίνας.
Στην ίδια κατηγορία με την Κρήτη εντάχθηκαν και οι Βαλεαρίδες Νήσοι, το Βόρειο Αιγαίο στο «πορτοκαλί», το Ιόνιο και το Νότιο Αιγαίο στο «κόκκινο».
Μάλιστα θα ισχύει ακόμα και για όσους ταξιδεύουν από μια «πράσινη» χώρα, αλλά κάνουν ενδιάμεση στάση σε μια χώρα με απαιτήσεις καραντίνας.
Ενώ, άλλη μια δυσάρεστη εξέλιξη είναι το ότι για την Τσεχία, η Ελλάδα περνά στην «κόκκινη» ζώνη όπου το επίπεδο μόλυνσης είναι υψηλό – στην ίδια θέση κατατάσσονται η Ιρλανδία και το Μονακό - γεγονός που συνεπάγεται καραντίνα 5 ημερών και 2 test, αντιγόνου και PCR για τους μη εμβολιασμένους ή για όσους δεν έχουν νοσήσει.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης