Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

«Κύμα» αισιοδοξίας για μέρες του 2019 στον τουρισμό της Κρήτης

«Κύμα» αισιοδοξίας για μέρες του 2019 στον τουρισμό της Κρήτης
Αντίθετα, το 4ο κύμα της πανδημίας διατηρεί «συγκρατημένες» τις προβλέψεις μέχρι τέλους της σεζόν
Σχετικά Άρθρα

Με το «δεξί» κυριολεκτικά έκανε ποδαρικό ο Αύγουστος στην Κρήτη, η οποία παρά το «κόκκινο» στον επιδημιολογικό χάρτη εξακολουθεί να... κλέβει την παράσταση στις προτιμήσεις Ευρωπαίων για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
Ωστόσο, τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα για τους επιχειρηματίες, οι οποίοι βλέπουν μεν μια σημαντική αύξηση της κίνησης μέχρι και τον Σεπτέμβριο, ανησυχούν παράλληλα δε, για τον καθημερινό αριθμό εκατοντάδων νέων κρουσμάτων που ανακοινώνονται και έτσι, δεν αφήνουν την αισιοδοξία τους να εκφραστεί ελεύθερα.
«Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας ακόμα για να κρίνουμε τη σεζόν και ειδικά για να την συγκρίνουμε με αυτή του 2019» υποστηρίζουν, διατηρώντας τις επιφυλάξεις τους «διότι η κατάσταση είναι εύθραυστη».
Έτσι, παρά τις συγκρατημένες προβλέψεις που επικρατούν στο νησί, η ψυχολογία της τοπικής αγοράς «περνά ίσως την πιο αισιόδοξη φάση της για φέτος, μετά από ένα κακό ξεκίνημα μέχρι τις αρχές Ιουλίου και με τη βρετανική αγορά σχεδόν «καθηλωμένη» για ολόκληρο τον προηγούμενο μήνα.
Τώρα έχει αρχίσει να δείχνει μια δυναμική, όμως μέχρι σήμερα δεν είναι αυτή που περιμέναμε.
Αντίθετα, οι Γερμανοί μας έχουν εκπλήξει γιατί είναι μεγάλη η ζήτηση που παρουσιάζει ο προορισμός μας στη συγκεκριμένη top δεξαμενή τουριστών», λέει επιχειρηματίας από τη Χερσόνησο.

Ηράκλειο: 15 χιλιάδες αφίξεις τις καθημερινές – 25 χιλιάδες τα ΣΚ

Πρωταγωνιστής στο.. σανίδι της φετινής σεζόν στην Κρήτη είναι το Ηράκλειο, όπου ο πρόεδρος των ξενοδόχων κ. Νίκος Χαλκιαδάκης εκφράζει αντιρρήσεις σχετικά με τον τρόπο που συγκατελέγεται η Κρήτη στις πιο επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές της χώρας.
Παρόλο που όπως λέει, η «ναυαρχίδα» του ελληνικού τουρισμού συγκεντρώνει καθημερινά χιλιάδες Ευρωπαίους τουρίστες, οι οποίοι δείχνουν να μην πτοούνται για την ώρα από μέτρα που έχουν αρχίσει να επιβάλλουν οι χώρες τους για όσους επιστρέφουν από κόκκινες περιοχές του εξωτερικού.
«Στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου καταφθάνουν καθημερινά 15 χιλιάδες άτομα και ο αριθμός αυτός αυξάνεται στις 25 χιλιάδες τα Σαββατοκύριακα.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο Αύγουστος βρήκε το νομό μας να κινείται σήμερα σχεδόν σε ρυθμούς του 2019, αν και ένα θέμα που μας ανησυχεί όλους είναι το «κοκκίνισμα» της Κρήτης.
Φοβόμαστε μήπως οι βασικές αγορές μας προχωρήσουν σε επιβολή καραντίνας κατά την επιστροφή, αν και μέχρι στιγμής οι Γερμανοί τουρίστες δεν δείχνουν να ανησυχούν ιδιαίτερα για το υποχρεωτικό τεστ που τους έχει επιβληθεί και συνεχίζουν κανονικά τις διακοπές τους.
Είναι λάθος όμως να συγκρίνουμε 250 – 300 κρούσματα καθημερινά με τον συνήθη πληθυσμό του νησιού, διότι τους καλοκαιρινούς μήνες είναι πολύ αυξημένος έτσι κι αλλιώς, εξαιτίας χιλιάδων εργαζομένων σε τουριστικές επιχειρήσεις» τονίζει, «αλλά και παραθεριστικών κατοικιών και της Αirbnb».

Πληρότητες που ξεπερνούν το 80%

Στο Ηράκλειο οι πληρότητες φθάνουν μέχρι και στο 100% σε αρκετά ξενοδοχεία, ενώ σε γενικές γραμμές ξεπερνούν το 80% σε όλα τα καταλύματα που έχουν ανοίξει φέτος.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην Παλαιοχώρα Χανίων, όπου υπάρχει καλή κινητικότητα που φτάνει μέχρι τους δύο πρώτους μήνες του Φθινοπώρου.
«Αν και κρατάμε μικρό καλάθι διότι δεν γνωρίζουμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση με την πανδημία, ωστόσο οι πληρότητες είναι πολύ καλές, αν όχι οι απόλυτες.
Είμαστε ικανοποιημένοι και από τις τιμές, διότι διατηρήθηκαν σε ένα καλό επίπεδο.
Ακόμη και οι ελάχιστες ακυρώσεις, καλύπτονται αμέσως διότι υπάρχει λίστα με εν δυνάμει πελάτες που περιμένουν στην ουρά», τονίζει ο επικεφαλής των ξενοδόχων Παλαιοχώρας κ. Αριστείδης Λιατάκης.
Μοναδική εξαίρεση είναι ίσως το Λασίθι και συγκεκριμένα οι επιχειρήσεις που βασίστηκαν περισσότερο στη βρετανική αγορά, η οποία μόλις τώρα κάνει το δικό της come back.
Εκεί οι πληρότητες παρουσιάζουν διακυμάνσεις από 50 ώς και 70%, ενώ είναι χαρακτηριστικά τα όσα δηλώνει στο BN ξενοδόχος της περιοχής:
«Στο μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού, τα πράγματα ήταν καχεκτικά. Αύριο το πρωί μπορεί να μας κλείσουν, λόγω πανδημίας.
Όποιος σήμερα κάνει προφητείες, δεν είναι σοβαρός, διότι είμαστε ήδη στο κόκκινο και φοβόμαστε».

«Αλώβητη» η Κρήτη, αλλά προσεκτική

Οι επιχειρηματίες αναμένουν ότι ο Φθινόπωρο να κινηθεί σε καλά για τα δεδομένα της πανδημίας, ενώ ήδη γίνονται συζητήσεις με tour operator’s ώστε να παραταθούν οι τουριστικές ροές μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου.
«Για να συμβεί αυτό, δεν θα πρέπει να μας επιβληθεί lockdown.
Το προφίλ του τουρίστα που επισκέπτεται την Κρήτη και των εργαζομένων στις τουριστικές μας επιχειρήσεις δεν έχει καμία σχέση με το αντίστοιχο π.χ. στη Μύκονο ή στην Ίο.
Γίνονται συνέχεια τεστ, προσπαθούμε να διατηρήσουμε τη σεζόν σε ένα καλό επίπεδο και είναι κρίμα να χαλάσει η χρονιά», δηλώνει επιχειρηματίας από το Ρέθυμνο.
Την ίδια ώρα, παρά την τεράστια κινητοποίηση των φορέων του νησιού για να αυξηθούν τα επίπεδα εμβολιασμού, υπολογίζεται ότι περίπου ένα 25% των εργαζομένων δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον, παρά την επιχείρηση πειθούς, ενώ οι ξενοδόχοι εκτιμούν ότι η πληρότητα στα δύο ξενοδοχεία καραντίνας στη Χερσόνησο, φτάνει στο 60%.
«Μας ανησυχούν οι ασυμπτωματικοί», σημειώνει ιδιοκτήτης τουριστικού καλύματος στη Γεωργιούπολη που βλέπει τις πληρότητές του να κυμαίνονται μεταξύ 70 και 80%.

Στην πρώτη θέση της λίστας KAYAK

Μια από τις πιο γνωστές μηχανές αναζήτησης ταξιδιών στον κόσμο, η KAYAK, έχει στην κορυφή των ιδανικών νησιωτικών προορισμών την Κρήτη για τις ζεστές θερμοκρασίες, τις αμμουδερές παραλίες της και τις λογικές τιμές σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, φαγητό και μετακινήσεις.
Με δισεκατομμύρια αναζητήσεις στις πλατφόρμες, η KAYAK βοηθά τους χρήστες να βρίσκουν την ιδανική πτήση, διαμονή, ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο, κρουαζιέρα ή πακέτο διακοπών και η εξέλιξη αυτή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την τοπική οικονομία.
Η Γερμανία είναι η πρώτη δεξαμενή άντλησης εισερχόμενου τουρισμού και φέτος για την Κρήτη, ενώ σταθερά στις πρώτες θέσεις διατηρούνται η Αυστρία, οι Σκανδιναβικές χώρες, το Βέλγιο, η Πολωνία, η Γαλλία και η Ιταλία.
H Κρήτη είναι ένας αγαπημένος προορισμός και για τους Έλληνες, ενώ η νότια πλευρά του νησιού συγκεντρώνει τον Αύγουστο και αρκετούς ντόπιους για long weekends, μια τάση που πρωτοεμφανίστηκε πέρυσι με την έναρξη της πανδημίας για λόγους ασφάλειας και συνεχίζεται και φέτος.
Οι επιχειρηματίες την αποδίδουν στα οικονομικά προβλήματα που πολλοί αντιμετωπίζουν, ώστε να μην θέλουν ή να μην μπορούν να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης