Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Τι συζήτησαν στην πρώτη τους συνάντηση Κικίλιας - ΣΕΤΕ

Τι συζήτησαν στην πρώτη τους συνάντηση Κικίλιας - ΣΕΤΕ
Όπως τόνισε ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας “ο τουρισμός είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας

“Επί τάπητος” έθεσαν τα θέματα του τουρισμού στην πρώτη τους συνάντηση εργασίας σήμερα ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, το Προεδρείο του ΣΕΤΕ και οι εκπρόσωποι των πανελλήνιων κλαδικών ενώσεων – Μελών του Συνδέσμου. Ορισμένα από τα βασικά θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση, ήταν:

  • Οι πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν για τη συνέχιση της τουριστικής δραστηριότητας κατά τη φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο.
  • Οι δράσεις για την προετοιμασία της επόμενης θερινής σεζόν.
  • Η μεσομακροπρόθεσμη στρατηγική για την ενίσχυση του τουριστικού τομέα.

Βασίλης Κικίλιας: “Είμαστε εδώ για να εργαστούμε ομαδικά”

Όπως τόνισε ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας “ο τουρισμός είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας.
Πράγματι, η πανδημία δημιούργησε πολλά προβλήματα παγκοσμίως, και σε εμάς, στον τουρισμό.
Όμως, είμαστε εδώ να συνεργαστούμε με τον κοινωνικό μας εταίρο, θεσμικό φορέα, τον ΣΕΤΕ και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς έτσι ώστε να ξαναβάλουμε αυτή την τεράστια και ισχυρή μηχανή στις ράγες.
Όταν όλοι οι Έλληνες συνεργάστηκαν, γνωρίζετε πολύ καλά ποια υπήρξαν τα αποτελέσματα ιστορικά.
Είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση σε ένα ακόμα ασταθές παγκόσμια τοπίο λόγω της πανδημίας.
Όμως είμαστε εδώ για να εργαστούμε ομαδικά, συνολικά και νομίζω ότι, αν και εφόσον αυτό γίνει, θα έρθουν και τα αναμενόμενα αποτελέσματα”.

https://www.tourismtoday.gr/wp-content/uploads

Γ. Ρέτσος: “Πολλές μικρές επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές από το Μάρτιο του 2020 λόγω της πανδημίας”

Στις προκλήσεις του μέλλοντος αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, επισημαίνοντας παράλληλα πως “πολλές μικρές επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές από το Μάρτιο του 2020 λόγω της πανδημίας”.
“Πρώτη συνάντηση σήμερα του Προεδρείου του ΣΕΤΕ και των εκπροσώπων των 14 πανελληνίων οργανώσεων-μελών του με τον Υπουργό Βασίλη Κικίλια.
Να συζητήσουμε καταρχάς για το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα, μια δεύτερη πάρα πολύ δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό και για τις άμεσες προκλήσεις που έχουμε για το αμέσως επόμενο διάστημα, που θέλουμε και νομίζω ότι μπορούμε με τους κατάλληλους χειρισμούς να συνεχίσει η τουριστική δραστηριότητα όχι μόνο το φθινόπωρο, αλλά και το χειμώνα, είπε ο κ.Ρέτσος.
Να θυμίσω ότι πολλές μικρές επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές από το Μάρτιο του 2020 λόγω της πανδημίας.
Από εκεί και πέρα, να δούμε και τις προκλήσεις του μέλλοντος, διότι η πανδημία κάποια στιγμή θα περάσει και θα γυρίσουμε στα προβλήματα που είχαμε εντοπίσει ήδη από το 2019 για τον τουρισμό.
Πρέπει, λοιπόν, να συζητήσουμε θέματα στρατηγικής μακροπρόθεσμα, για το πώς πρέπει να διαμορφωθεί το προϊόν μας, αλλά και το τι κινήσεις πρέπει να γίνουν στην ενίσχυση των υποδομών, προκειμένου ο τουρισμός να μπει πάλι σε μία νέα μεγάλη αναπτυξιακή περίοδο.
Αυτό θα είναι το αντικείμενο της συζήτησης και ελπίζουμε σε μια πολύ καλή συνεργασία”.
Στο πλαίσιο αυτό, οι εκπρόσωποι των κλαδικών ενώσεων – Μελών του ΣΕΤΕ ανέπτυξαν και τα ειδικότερα θέματα που αντιμετωπίζει ο κάθε επιμέρους κλάδος της τουριστικής οικονομίας.
Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις τους, η ανταπόκριση σε έναν συνεχώς εντεινόμενο ανταγωνισμό και η διατήρηση και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού, ειδικά σε μια περίοδο ανάκαμψης από μια πρωτοφανή κρίση, έχουν ανάγκη, ανάμεσα σε άλλα πιο ειδικά ζητήματα, από:
1. Τη διατήρηση της θετικής τάσης που επιβεβαιώνεται από την αύξηση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης τη φετινή χρονιά. Η εξέλιξη αυτή, αποδίδεται αφενός στην καλή διαχείριση της πανδημίας το 2020 και αφετέρου στον έγκαιρο και με κανόνες άνοιγμα, φέτος, στις αγορές. Ζητούμενο είναι να επικαιροποιούνται έγκαιρα οι κανόνες και τα πρωτόκολλα σε κάθε κλάδο του τουρισμού.
2. Την αναδιαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής, τον σχεδιασμό νέων προϊόντων που, πλέον, θέλει ο σύγχρονος τουρίστας και τη σωστή προβολή και προώθησή τους στις διεθνείς αγορές.
3. Τη δρομολόγηση στοχευμένων επενδύσεων για δημιουργία και αναβάθμιση δημοσίων υποδομών. Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στη βελτίωση των «πυλών εισόδου», όπως λιμάνια και αεροδρόμια και τοπικά οδικά δίκτυα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα φέρουσας ικανότητας των προορισμών, αξιοποιώντας κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και από τα ΕΣΠΑ 2021-2027.
4. Την υιοθέτηση ενός μείγματος οικονομικής πολιτικής που θα ευνοεί τη βιωσιμότητα των τουριστικών επιχειρήσεων με έμφαση στα εργασιακά, τη μείωση του ΦΠΑ σε διαμονή, τη σταθεροποίηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στις μεταφορές (αεροπορικώς – ακτοπλοϊκώς – χερσαία μέσα), την απαλλαγή από το συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ για καταλύματα, την κατάργηση του φόρου διαμονής ή ανταποδοτικότητά του και τη ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
5. Τη θεσμοθέτηση ενός χωροταξικού και πολεοδομικού πλαισίου για τον τουρισμό σύμφωνα με τις αρχές βιώσιμης ανάπτυξης.
6. Την πρόσβαση και αξιοποίηση δεδομένων για τη χάραξη τουριστικής και επιχειρηματικής πολιτικής.
7. Την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης.

Συμμετέχοντες στη συνάντηση από πλευράς Υπουργείου Τουρισμού

Βασίλης Κικίλιας, Υπουργός Τουρισμού και Βίκυ Λοΐζου, Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης
Συμμετέχοντες από πλευράς ΣΕΤΕ
Γιάννης Ρέτσος, Πρόεδρος ΔΣ ΣΕΤΕ, Ευτύχιος Βασιλάκης, Καλλίνικος Καλλίνικος, εκλεγμένοι Αντιπρόεδροι ΔΣ ΣΕΤΕ, Γιώργος Βερνίκος, Γενικός Γραμματέας ΔΣ ΣΕΤΕ, Γιάννης Παράσχης, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας ΔΣ ΣΕΤΕ, Μαρία Γάτσου, Γενική Διευθύντρια ΣΕΤΕ, Ηλίας Κικίλιας, Γενικός Διευθυντής ΙΝΣΕΤΕ και Ιωάννα Δρέττα, Διευθύνουσα Σύμβουλος MarketingGreece.
Συμμετέχοντες πανελλήνιων κλαδικών ενώσεων – Μελών ΣΕΤΕ
ΠΟΞ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων) – Γρηγόρης Τάσιος, Πρόεδρος
ΣΕΤΚΕ (Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος) – Παναγιώτης Τοκούζης, Πρόεδρος
HAPCO (Hellenic Association of Professional Congress Organizers) – ΡέναΤόλη, Πρόεδρος
ΣΤΕΕΑΕ (Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Ενοικιάσεως Αυτοκινήτων Ελλάδας) – Δημήτρης Μαγγιώρος, Πρόεδρος
ΓΕΠΟΕΤ (Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού) – Άρης Μαρίνης, Πρόεδρος
ΣΕΤΕΥΔΑ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Υπαίθριων Δραστηριοτήτων Αναψυχής) – Στέφανος Σιδηρόπουλος, Πρόεδρος
ΕΛΙΜΕ (Ένωση Λιμένων Ελλάδας) – Δημήτρης Ιατρίδης, Εκτελεστικός Διευθυντής
ΕΠΕΣΤ (Ένωση Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού) – Γιώργος Βερνίκος, Μέλος ΔΣ – Επίτιμος Πρόεδρος
ΣΑΑΕ (Σύνδεσμος Αντιπροσώπων Αεροπορικών Εταιρειών) – Μιχάλης Φλεριανός, Πρόεδρος
ΕΜΑΕ (Ένωση Μαρινών Ελλάδας) – Σταύρος Κατσικάδης, Πρόεδρος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης