Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Οι Βαλκάνιοι, το Χόλιγουντ και η... γαστρονομία της Θεσσαλονίκης στο «μενού» Κικίλια

Οι Βαλκάνιοι, το Χόλιγουντ και η... γαστρονομία της Θεσσαλονίκης στο «μενού» Κικίλια
Μπαράζ επαφών στη ΔΕΘ του νέου υπουργού Τουρισμού
Σχετικά Άρθρα

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί ο νέος υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας, προκειμένου να ολοκληρώσει όσο το δυνατόν συντομότερα τον κύκλο των επαφών του με παράγοντες και εκπροσώπους όλων των κλάδων της τουριστικής αλυσίδας. Το «φθινόπωρο» καθυστερεί ακόμη και όσο διαρκεί η «ηλιοφάνεια» σε πληρότητες και σε αφίξεις της σεζόν, η συνέχιση της τουριστικής δραστηριότητας κατά τη χειμερινή περίοδο που είναι στόχος άμεσος, «μπορεί να περιμένει, όχι όμως για περισσότερο από 15 μέρες. Ενημερώνουμε τον αρμόδιο υπουργό για πρωτοβουλίες που πρέπει άμεσα να αναληφθούν ώστε ο ελληνικός τουρισμός να συνεχίσει απρόσκοπτα να βρίσκεται σε ράγες ανάκαμψης. Η πανδημία έχει δημιουργήσει νέες συνθήκες, αλλά εμείς είμαστε αυτοί που θα καθορίσουμε την ταχύτητα. Όσο πιο γρήγορα το πετύχουμε αυτό, τόσο το καλύτερο για την ελληνική οικονομία, το επιχειρείν και την απασχόληση», σχολιάζει άνθρωπος της αγοράς.
Σύμφωνα με τουριστικό παράγοντα που συμμετέχει στις συναντήσεις, δεν αναμένεται να υπάρξει καμία νομοθετική πρωτοβουλία από πλευράς Υπουργείου, προτού ο ίδιος ο κ. Κικίλιας σχηματίσει ξεχωριστή άποψη για ζητήματα που κρατούν ψηλά στην ατζέντα οι άνθρωποι του τουρισμού. Θέματα που έχουν να κάνουν όχι μόνο με τη νέα πραγματικότητα που διαμόρφωσε η πανδημία και που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, αλλά και με «θέματα μακροπρόθεσμης στρατηγικής» σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΕΤΕ κ. Γιάννη Ρέτσο, ιεραρχώντας τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν με την «ομαδική συνεργασία» στην οποία δηλώνει ότι επενδύει, ο νέος Υπουργός.

Η «στήριξη» σε Τζιτζικώστα και το δείπνο με Καλαφάτη

Ως «έμμεση» επιβράβευση στις προσπάθειες του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας που άνοιξε το δρόμο για να μεταμορφωθεί η περιοχή σε film friendly προσελκύοντας τουριστική προβολή για τη χώρα μας, θεωρείται μεταξύ άλλων στους κόλπους της συμπρωτεύουσας το σημερινό (Παρασκευή) τετ ατ τετ Κικίλια – Τζιτζικώστα στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ. Η πρόσφατη χολιγουντιανή παραγωγή με τον Αντόνιο Μπαντέρας έβαλε την Ελλάδα στο «κάδρο» των διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών και άνοιξε την όρεξη για... επανάληψη μέσα στο Νοέμβριο. Άλλωστε, σε κτίριο της Περιφέρειας αναμένεται να βρεθούν στη συνέχεια, ξενοδόχοι της Βόρειας Ελλάδας, εκπρόσωποι τουριστικών γραφείων, ξεναγοί, ιδιοκτήτες κάμπινγκ κλπ για σύσκεψη εργασίας με τη συμμετοχή εκτός των δύο ανδρών, της υφυπουργού Τουρισμού κ. Σοφίας Ζαχαράκη και της γ.γ. Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης κ. Βίκυς Λοϊζου. Ένα από τα θέματα που αναμένεται να τεθεί είναι και η ενίσχυση του οδικού τουρισμού με αναβάθμιση των χερσαίων συνοριακών σταθμών, καθώς τα γειτονικά Βαλκάνια είναι ο κύριος «τροφοδότης» της περιοχής χειμώνα – καλοκαίρι.
Ενδιαφέρον όμως έχει και η προσωπική πρόσκληση του κ. Κικίλια προς τον υφυπουργό Εσωτερικών (αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρο Καλαφάτη, με τον οποίο όπως όλα δείχνουν, το ραντεβού δεν θα κλειστεί στο ΥΜΑΘ, αλλά σε εστιατόριο της Θεσσαλονίκης, αμέσως μετά την ομιλία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, το βράδυ του Σαββάτου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Καλαφάτης αποδέχθηκε με χαρά την... πρόκληση και αισθάνεται έτοιμος να... ξεναγήσει τον νέο υπουργό στα γαστρονομικά μονοπάτια της Θεσσαλονίκης – «δυνατό χαρτί» άλλωστε, του τουριστικού της προφίλ. Στο τραπέζι αναμένεται να παρακαθήσουν και άλλοι, όμως την παράσταση θα κλέψουν όπως είναι φυσικό οι γυναικείες παρουσίες – σύζυγοι των δύο υπουργών κυρίες Τζένη Μπαλατσινού και Βίκυ Μωϋσιάδου (σημειωτέων ότι η δεύτερη, αν και πετυχημένη δικηγόρος, έχει βρεθεί στο παρελθόν στα λημέρια της πρώτης - διεθνούς φήμης μοντέλου, κάνοντας φωτογραφήσεις μόδας).

Ομαδική συνεργασία και... συναρμοδιότητες

Η ανάκαμψη των αστικών προορισμών που υφίστανται μια μακροχρόνια «φθορά» από το ξέσπασμα της πανδημίας, αλλά και οι προορισμοί της ορεινής – ηπειρωτικής Ελλάδας που από τον Φεβρουάριο του 2020 έχουν να δουν τουρίστες «είναι οι δύο άξονες που πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση για να είναι ζωντανός ο δωδεκάμηνος τουρισμός» υποστηρίζει ξενοδόχος που βλέπει την επιχείρησή του (συνεχούς λειτουργίας) να μην αντέχει να βγάλει τα έξοδά της μια επιπλέον χαμένη χρονιά.
«Μπορούμε με τους κατάλληλους χειρισμούς, να συνεχίσει η τουριστική δραστηριότητα όχι μόνο το φθινόπωρο, αλλά και το χειμώνα» δήλωσε ο κ. Ρέτσος, υπενθυμίζοντας στον κ. Κικίλια «ότι πολλές μικρές επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές από το Μάρτιο του 2020 λόγω της πανδημίας». Η νέα πραγματικότητα από την άλλη και η μετάβαση στη μετά covid εποχή ανέδειξε το μείζον θέμα των συναρμοδιοτήτων στον Τουρισμό που συντηρεί αμετακίνητα εμπόδια για έγκαιρη επίλυση... άλυτων θεμάτων του κλάδου.
Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση του προέδρου της ΠΟΞ κ. Γρηγόρη Τάσιου που, χαριτολογώντας, επικαλείται την ιδιότητα του γιατρού που κατέχει ο νέος υπουργός, καλώντας τον κ. Κικίλια να «γιατρέψει αυτή τη χρόνια παθογένεια». Οι ξενοδόχοι από την πλευρά τους αναμένουν να ολοκληρωθεί η ΔΕΘ και θα ζητήσουν νέα διαδικτυακή συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό προκειμένου να του θέσουν επιμέρους ζητήματα που τους απασχολούν.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης