Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Δημοφιλής παραμένει η Ελλάδα και το Φθινόπωρο - Στο 60% η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων

Δημοφιλής παραμένει η Ελλάδα και το Φθινόπωρο - Στο 60% η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων
Μέχρι και την τελευταία ημέρα της σεζόν όλα δείχνουν πως θα διατηρηθεί η τουριστική «άνοιξη»,
Σχετικά Άρθρα

Μέχρι και την τελευταία ημέρα της σεζόν όλα δείχνουν πως θα διατηρηθεί η τουριστική «άνοιξη», αν και το... σασπένς δεν έχει απομακρυνθεί ελέω πανδημίας.
Σε αρκετούς προορισμούς ωστόσο, ακόμα και σε δημοφιλείς όπως είναι η Μύκονος, οι πληρότητες σήμερα μπορεί να μη θυμίζουν Αύγουστο διότι έχουν αρχίσει να φθίνουν και αυτές στη φθινοπωρινή λογική, κρατιούνται όμως σε ικανοποιητικά για την εποχή επίπεδα. Ξενοδοχειακές πηγές αναφέρουν ότι πανελλαδικά, ο μέσος όρος των πληροτήτων κινείται λίγο πάνω από το 60% - σε ορισμένα καταλύματα σε Νότιο Αιγαίο και Κρήτη ξεπερνά το 70 %, ενώ σε άλλες περιοχές μόλις το 50%.
Την ίδια ώρα, μεγάλες αγορές όπως είναι η Γερμανία και η Βρετανία πραγματοποιούν χιλιάδες «κλικ» και εμφανίζονται πρόθυμες να ταξιδέψουν μέσα στο φθινόπωρο, με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής (last minute).
Έτσι, παρ΄ όλο που ο ανταγωνισμός στη Μεσόγειο καραδοκεί, με Ισπανία, Ιταλία αλλά και Τουρκία να ανεβάζουν και αυτές τις δικές τους ιντερνετικές «στροφές», η χώρα μας παραμένει αναμέσα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς και τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με τους Γερμανούς τουριστικούς πράκτορες (DRV) καταγράφεται υψηλή ζήτηση για διακοπές, ενώ πάνω από το 60% των κρατήσεων που έγιναν μέσω τουριστικών πρακτόρων, γραφείων και διαδικτυακά μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, αφορούσαν αναχωρήσεις τον ίδιο μήνα, αλλά και τον Οκτώβριο του 2021.

«Αραιώνουν» σιγά σιγά οι πτήσεις

Με φθινοπωρινές προσφορές επιχειρούν αεροπορικές εταιρίες να κρατήσουν «ζεστή» την κίνηση, με στόχο να διατηρηθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο η δυναμική του Αυγούστου.
Ο ρυθμός αύξησης βέβαια κάμπτεται όσο πλησιάζουμε προς το τέλος της σεζόν και ο Οκτώβριος μοιάζει να είναι ένας «συμπαθητικός» μήνας, εάν δεν υπάρξει κάποια δυσάρεστη ανατροπή.
Ωστόσο, αρκετά ξενοδοχεία προγραμματίζουν να κλείσουν έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, αφού δεν αναμένεται να έχουν ικανές κρατήσεις.
Οι προγραμματισμένες θέσεις πάντως στις διεθνείς πτήσεις από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου, ξεπερνούν τις 619 χιλιάδες και από τις 4 έως τις 10 Οκτωβρίου τις 553 χιλιάδες (ΙΝΣΕΤΕ), με την Αθήνα, το Ηράκλειο, την Κέρκυρα και τη Θεσσαλονίκη να συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση και να ακολουθούν η Κως, τα Χανιά, η Ζάκυνθος η Σαντορίνη και η Μύκονος.
«Ο Σεπτέμβριος του 2019 ήταν ένας καταπληκτικός μήνας.
Ο φετινός, μέχρι τις 20, είχε πληρότητες που κυμαίνονταν μεσοσταθμικά στο 60% για το νησί μας.
Όμως σιγά σιγά τελειώνουν οι πτήσεις από την Ιταλία, ενώ έκπληξη προκαλεί το ότι προστέθηκε ακόμη μια από τη Βρετανία, παρ΄ όλο που τα αεροσκάφη δεν είναι γεμάτα.
Ίσως η περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων δημιουργεί προσδοκίες, ενώ κρατήσεις «μπαίνουν» αμυδρά και για τον Οκτώβριο, με τα περισσότερα ξενοδοχεία που θα παραμείνουν ανοιχτά, να είναι αυτά που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Αργοστολίου», εξηγεί στο ΒΝ ο πρόεδρος των ξενοδόχων Κεφαλονιάς κ. Γεράσιμος Τιμοθεάτος.

«Μια καλή χρονιά, αλλά... εν μέσω πανδημίας»

Άνθρωποι της αγοράς τονίζουν στο BN ότι το φετινό καλοκαίρι «μείωσε την ψαλίδα σε σχέση με το 2019 και - συγκριτικά με την περσινή χρονιά (2020) που ο τουρισμός δεν θέλει να θυμάται - ήταν μια καλή σεζόν αλλά εν μέσω πανδημίας», όπως λένε χαρακτηριστικά.
Εκπρόσωποι των ξενοδόχων σημειώνουν ότι είναι πολύ κρίσιμη και κομβική στιγμή για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, όχι μόνο των συνεχούς λειτουργίας που αναμένουν έναν «βαρύ» χειμώνα, αλλά ακόμα και όσων βρίσκονται σε αμιγώς τουριστικές περιοχές.
«Θα μπορούσαν να πετύχουν καλύτερες πληρότητες την άνοιξη ή το φθινόπωρο, επενδύοντας στην ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα υπερτουρισμού που όπως ανέδειξε ο φετινός Αύγουστος, οδηγεί τις υφιστάμενες υποδομές μας στα όρια», συμπληρώνουν.
«Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να προχωρήσει η σύσταση των Οργανισμών Διαχείρισης Προορισμών, των DMO’ s, ώστε να δοθεί η καταλληλότερη κατεύθυνση για την ανάπτυξη των τουριστικών περιοχών», σύμφωνα με τους επιχειρηματίες, οι οποίοι αναμένουν οφέλη τόσο για τον κλάδο, όσο και για τους κατοίκους.
Υποστηρίζουν ότι έτσι θα γίνεται καλύτερη διαφύλαξη της πολιτιστικής και οικολογικής κληρονομιάς του κάθε τόπου, με διάχυση των οικονομικών ωφελειών σε όσο το δυνατόν περισσότερους παραγωγικούς τομείς της κάθε τοπικής κοινωνίας.
«Πρέπει να στηρίξουμε όλες τις τουριστικές μορφές, διότι έχουμε δει δράσεις εναλλακτικού τουρισμού να κόβονται επειδή δεν έχουν χρηματοδότηση.
Ο τουρισμός πρέπει να αποκτήσει αυτονομία και οι αμιγώς τουριστικοί δήμοι να χαράξουν ανεμπόδιστα τη στρατηγική τους και να απελευθερώσουν υγιείς δυνάμεις», σημειώνει επιχειρηματίας της Ρόδου.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankinngews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης