Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Τι ζητούν οι ξενοδόχοι από Σκρέκα και Βεσυρόπουλο

Τι ζητούν οι ξενοδόχοι από Σκρέκα και Βεσυρόπουλο
Οι ξενοδόχοι επισημαίνουν ότι η ρύθμιση για την προσωρινή αναστολή από την κατεδάφιση λήγει τέλη Οκτωβρίου
Επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα και τον υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο, σχετικά με τη νομιμοποίηση των τουριστικών εγκαταστάσεων στον αιγιαλό, απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), με δεδομένο πως η ρύθμιση για προσωρινή αναστολή από την κατεδάφισή τους λήγει τέλη Οκτωβρίου.
Συγκεκριμένα, στην επιστολή, η οποία κοινοποιήθηκε στον υπουργό Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια, η ΠΟΞ αναφέρει: «Η ακτογραμμή της χώρας μας, η οποία υπερβαίνει τις 16.000 χλμ., αποτελεί ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του τουριστικού μας προϊόντος και το σημαντικότερό ίσως συγκριτικό πλεονέκτημα μας έναντι άλλων ανταγωνιστριών χωρών, που λόγω των αυξημένων οικονομικών δυνατοτήτων που έχουν υπερτερούν σαφώς σε υποδομές.
Η αξιοποίηση του συγκεκριμένου πλεονεκτήματος πρέπει να αποτελεί από τις πρώτες μας προτεραιότητες, καθώς μπορεί να συμβάλει στην άνοδο της τουριστικής κίνησης και επομένως στην αύξηση των εσόδων, τόσο των επιχειρήσεων και των τοπικών οικονομιών, όσο και του κράτους (από τους άμεσους και έμμεσους φόρους που εισπράττει), ενισχύοντας παράλληλα και την απασχόληση. Αξιοποίηση που βέβαια θα πρέπει να γίνεται με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και την ιδιαιτερότητά του, αλλά και στο δικαίωμα των πολιτών να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές.
Πολλές ξενοδοχειακές μονάδες έχουν κατασκευάσει, εδώ και πολλά έτη, εγκαταστάσεις στον έμπροσθεν αυτών χώρο του αιγιαλού. Εγκαταστάσεις που σε πολλές περιπτώσεις έγιναν για αντικειμενικούς λόγους, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω διάβρωση του εδάφους, είναι καλαίσθητες και προσαρμοσμένες στην γεωμορφία της ακτογραμμής».

Αδειοδότηση

«Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε υπέρ της παρανομίας, ούτε ασφαλώς υπέρ της τσιμεντοποίησης του χώρου του αιγιαλού, καθώς κάτι τέτοιο θα επέφερε, στο άμεσο μάλιστα μέλλον, τα ακριβώς αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Ωστόσο υπάρχουν κατασκευές που όντως αναβαθμίζουν το περιβάλλον και συμβάλουν στην εν γένει βελτίωση της εικόνας της περιοχής που βρίσκονται, η δε ύπαρξη τους αποτελεί πραγματικό γεγονός, το οποίο δεν μπορούμε να αγνοούμε.
Η απουσία της δυνατότητας αδειοδότησης των ανωτέρω εγκαταστάσεων είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει διαχρονικά ο ξενοδοχειακός κλάδος, αποβαίνει κατά της ανταγωνιστικότητάς του τουριστικού μας προϊόντος και στερεί από τη χώρα μας έσοδα, δημιουργώντας παράλληλα σημαντικά προβλήματα στην απρόσκοπτη ολοκλήρωση της συνολικής αδειοδότησής (περιβαλλοντικής, λειτουργικής) των επιχειρήσεων», επισημαίνεται στη σχετική επιστολή.

Το αίτημα

Μάλιστα, η ΠΟΞ καλεί τους αρμόδιους υπουργούς να προχωρήσουν στην έκδοση σχετικής διάταξης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος για προσωρινή αναστολή των πρωτοκόλλων κατεδάφισης των ανωτέρω εγκαταστάσεων, η οποία ελήφθη ενόψει της νομοθέτησης μιας διάταξης που θα έδινε οριστική λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα ήταν ένα πολύ θετικό βήμα.
Ωστόσο η διάταξη που αναμέναμε και θα προέβλεπε την ακριβή διαδικασία και τους όρους και προϋποθέσεις νομιμοποίησης των ανωτέρω εγκαταστάσεων ακόμα δεν έχει νομοθετηθεί, παρά το γεγονός πως σχετικό σχέδιο ρύθμισης περιλαμβανόταν σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Τουρισμού που τέθηκε σε διαβούλευση τον Απρίλιο του 2021.
Δεδομένου πως η ρύθμιση για προσωρινή αναστολή από τη κατεδάφιση λήγει τέλη Οκτωβρίου παρακαλούμε για τις ενέργειες σας ώστε η σχετική διάταξη να νομοθετηθεί άμεσα και οι επιχειρήσεις να έχουν τον απαραίτητο χρόνο να ενταχθούν στις ρυθμίσεις της».

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης