Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Έργο ζωής από την Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου

Έργο ζωής από την Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου
του Χάρη Ντιγριντάκη
Πολυσχιδής και αξιοθαύμαστη είναι η Ποιμαντική Διακονία Ι.Μ.Κισάμου & Σελίνου, η οποία υλοποιεί σημαντικές προνοιακές, κοινωνικές και φιλανθρωπικές δράσεις παρέχοντας ύψιστης σημασίας υπηρεσίες μέσα από το Αννουσάκειο Ιδρυμα – Θεραπευτήριο ΙΜΚΣ και το Τσατσαρωνάκειο Πολιτιστικό Πολύκεντρο.
Σε μείζονος σημασίας έργο για τη δυτική Κρήτη και την προσφορά που δύναται να παρέχει η εκκλησία στον άνθρωπο, αναδεικνύονται οι προνοιακές, κοινωνικές και φιλανθρωπικές δομές και οι πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου, όπως αυτές λειτουργούν και οργανώνονται μέσω του Αννουσάκειου Ιδρύματός της και του Τσατσαρωνάκειου Πολύκεντρου.
Η Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου επιτελεί εδώ και πολλά χρόνια πολύπλευρο και αξιόλογο φιλανθρωπικό, κοινωνικό και προνοιακό έργο, ανακουφίζοντας μεγάλο αριθμό ανθρώπων, που στερούνται βασικών κοινωνικών αγαθών.
Οι επιτελείς της Ιεράς Μητρόπολης υλοποιούν πράξεις ζωής, συνδράμοντας εκατοντάδες ανθρώπων και προσφέροντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε όσους δεν έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Αννουσάκειο Ιδρυμα – Θεραπευτήριο ΙΜΚΣ

Το έργο που επιτελεί το Αννουσάκειο Ιδρυμα, το οποίο ανήκει στην Ι. Μ. Κισάμου & Σελίνου, με την μορφή ΝΠΙΔ, μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, είναι πολυδιάστατο και ιδιαίτερης σημασίας για όσους δεν μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες τους. Στελεχώνεται με 58 πρόσωπα προσωπικό και συνεπικουρείται από τον Εθελοντικό Σύλλογο «Φίλοι του Αννουσάκειου Ιδρύματος», ο οποίος αριθμεί περί τα 350 μέλη.
Το Ιδρυμα διατηρεί ένα Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων, το οποίο φιλοξενεί, φροντίζει, νοσηλεύει και περιθάλπει 80 άτομα, κυρίως τρίτης ηλικίας, Α.Μ.Ε.Α, ανοοικούς, κ.ά. Παράλληλα, λειτουργεί Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης, δυναμικότητας έως 20 θέσεων. Στο Κέντρο φιλοξενούνται άτομα που χρήζουν ειδικής φροντίδας μετά την έξοδό τους από κάποιο νοσηλευτικό ίδρυμα και πριν από την ένταξή τους στο οικογενειακό περιβάλλον.
Το Κέντρο ως και το Θεραπευτήριο υποστηρίζονται από πλήρως εξοπλισμένο Φυσικοθεραπευτήριο, εντός του Ιδρύματος, με σάουνα, θεραπευτική πισίνα, τσακούζι, ως και όργανα τελευταίας τεχνολογίας, χορηγία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».
Το Αννουσάκειο Ιδρυμα υλοποιεί δύο προγράμματα «Βοήθεια στο σπίτι». Στο πλαίσιο αυτό, δύο Οργανωμένες Κινητές Μονάδες Α/θμιας φροντίδας, επανδρωμένες με κοινωνική λειτουργό, νοσηλεύτρια, οικιακή βοηθό και οδηγό σε καθημερινή βάση φροντίζουν 400 οικογένειες και μεμονωμένα πρόσωπα, υποστηρίζοντας την παραμονή τους στο φυσικό τους περιβάλλον.
Παράλληλα, λειτουργούν τέσσερα Φυσικοθεραπευτήρια σε Κίσαμο, Βουκολιές, Παλαιόχωρα και Κάντανο. Είναι πλήρως εξοπλισμένα, παρέχουν υπηρεσίες σε κοινωνικά αδύναμους συνανθρώπους, ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και μπορούν να αντιμετωπίσουν περί τα 1.700 περιστατικά ετησίως.
Ομοίως, το Κοινωνικό Ιατρείο στελεχώνεται από 15 ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και προσφέρει υπηρεσίες σε πρόσωπα που, λόγω οικονομικών δυσκολιών, αδυνατούν να έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Στην ίδια κατεύθυνση λειτουργεί και η Κοινωνική Κουζίνα, η οποία παρέχει οργανωμένα, σε καθημερινή βάση, γεύματα σε εμπερίστατες και οικονομικά αδύναμες οικογένειες και πρόσωπα της ευρύτερης περιοχής που έχουν καταγραφεί από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Ιδρύματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε εβδομαδιαία η Κοινωνική Κουζίνα προσφέρει 1500 μερίδες φαγητού.
Την ίδια στιγμή, το Κοινωνικό Παντοπωλείο προσφέρει, μέσω των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Ιδρύματος, οργανωμένα και συστηματικά τρόφιμα ως και άλλα είδη πρώτης ανάγκης σε ευάλωτες οικογένειες και πρόσωπα. Το 2020 προσέφερε 14.650 κιλά τρόφιμα (κρέας, ζυμαρικά, όσπρια, γαλακτομικά είδη), 800 πακέτα γλυκίσματα, είδη ρουχισμού σε 240 οικογένειες, κλινοσκεπάσματα, στρώματα κ.λπ. σε 50 οικογένειες.
Μεταξύ άλλων, το Αννουσάκειο Ιδρυμα διαθέτει μία Κινητή Ιατρική Μονάδα, η οποία είναι πλήρως εξοπλισμένη (Υπέρηχος, Καρδιογράφος, Διαφανοσκόπιο, Αγγειολογικό Doppler, Ωτοσκόπιο, Οφθαλμοσκόπιο, Λαρυγγοσκόπιο, Μόντιορ ασθενή, Σπιρόμετρο, κ.α.) και αποτελεί ευγενή χορηγία της Ι. Μ. Μονής Βατοπαιδίου. Εντάχθηκε στις προνοιακές δομές του Ιδρύματος, λειτουργεί σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, το Ν. Γ. Ν. Χανίων «Αγιος Γεώργιος», τον Ιατρικό Σύλλογο Χανίων και εθελοντές ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων.
Κινείται στην ευρύτερη περιοχή προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες Α/θμιας περίθαλψης στη μαθητιώσα νεολαία και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Λειτουργεί επιπλέον Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), σκοπός της οποίας είναι η παροχή εξειδικευμένης ιατρικής παρακολούθησης και νοσηλευτικής φροντίδας, με κατάλληλο ιατρικό εξοπλισμό και την απαιτούμενη τεχνογνωσία. Η ΜΑΦ είναι ευγενής χορηγία του Ιδρύματος « Ιωάννης Σ. Λάτσης».

Τσατσαρωνάκειο Πολιτιστικό Πολύκεντρο

Αξιέπαινη είναι την ίδια στιγμή η πολιτιστική προσφορά του Τσατσαρωνάκειου Πολιτιστικού Πολύκεντρου, ενός ιδρύματος της Ι.Μ.Κ.Σ., ΝΠΙΔ, Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα. Είναι ευγενής χορηγία της οικογένειας Νικολάου Τσατσαρωνάκη, εις μνήμη Μαρίας Τσατσαρωνάκη, Γεωργίου Τσατσαρωνάκη.
Πάνω από 450 παιδιά, νέοι, έφηβοι και ενήλικες δραστηριοποιούνται, σε εβδομαδιαία βάση, στις πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις του Τσατσαρωνάκειου Πολιτιστικού Πολύκεντρου. Πρόκειται για μια ζωντανή κυψέλη πολιτισμού, δημιουργίας, δράσης και χαράς που καλύπτει ανάγκες παιδείας και καλλιέργειας των ανθρώπων του τόπου και της ευρύτερης περιοχής και ανεβάζει την κοινωνία «λίγο ψηλότερα».
Το πολυδύναμο Πολύκεντρο έχει έκταση 2.500 τ.μ. και στους χώρους του λειτουργεί και δραστηριοποιείται, μεταξύ άλλων, Ωδείο (Αναγνωρισμένο από το Κράτος), το οποίο διαθέτει διάφορα τμήματα: Σχολή Βυζαντινής Μουσικής, Σχολή Χορωδιών (Βυζαντινή, Παραδοσιακή, Έντεχνη, Παιδική, Εφηβική), Σχολή Κλασικής και Μοντέρνας Μουσικής (Πιάνο, Κλασική Κιθάρα, Κλασικό Βιολί, Αρμόνιο), Σχολή Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής (Βιολί, Λύρα, Λαούτο, Μπουζούκι, Ούτι), Σχολή Μουσικής Προπαιδείας (4-7 ετών) & Μουσικής Τεχνολογίας και Ηχοληψίας. Το Ωδείο διαθέτει την πολυπληθέστερη χορωδία της Κρήτης και στις Σχολές του φοιτούν περί τους 120 μαθητές όλων των ηλικιών.
Επίσης, λειτουργεί ένα πιστοποιημένο Εργαστήριο – Κέντρο Εκμάθησης Η/Υ και μία Σχολή Αγιογραφίας, από την οποία έχουν ήδη αναδείξει επαγγελματίες αγιογράφοι. Στο Πολύκεντρο υπάρχουν ακόμη Σχολή Ψηφιδωτού, Κοινωνικά Φροντιστήρια, Θεατρικό Εργαστήρι, Φωτογραφική Ομάδα, Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων χωρητικότητας 300 ατόμων, Δανειστική Βιβλιοθήκη, Αναγνωστήριο με χιλιάδες τίτλους βιβλίων, καθώς και χώροι φιλοξενίας και εκθεσιακός χώρος.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης