Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Γ. Χατζημάρκος: Τα νησιά μας, σταθερά στην πλευρά των νικητών με εντατική και μεθοδική δουλειά

Γ. Χατζημάρκος: Τα νησιά μας, σταθερά στην πλευρά των νικητών με εντατική και μεθοδική δουλειά
Την ώρα που οι μύθοι των μεγάλων διεθνών προορισμών καταρρέουν, τα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, στέκονται όρθια, με υψηλές επιδόσεις

Τις σκέψεις του για την επόμενη ημέρα της πανδημίας επιδαψιλεύει ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, σε συνέντευξη του στο Ελεύθερο Τύπο, κάνοντας παράλληλα έναν απολογισμό για την πορεία του τουρισμού στα νησιά της περιφέρειας του.
Ο κ. Χατζημάρκος, αναφέρεται στις δράσεις που υλοποιεί η περιφέρεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Και μιλά για τις προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει στην κατεύθυνση της υγειονομικής θωράκισης των νησιών.

  • Πώς κινείται η τουριστική ζήτηση φέτος στην Περιφέρειά σας και μέχρι πότε θα έχουν επισκέπτες τα νησιά σας; Είστε ικανοποιημένος από τις επιδόσεις που κατέγραψε φέτος ο τουρισμός στην Περιφέρειά σας;

“Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι όχι μόνο εξαιρετικά αλλά και ιστορικών διαστάσεων. Με την παγκόσμια οικονομία στην κατάσταση που σήμερα βρίσκεται, τα αποτελέσματα του Νοτίου Αιγαίου έχουν την ιστορική διάσταση που δεν επιτρέπει την σύγκριση ούτε ακόμα και με τα αντίστοιχα της χρονιάς-ρεκόρ, του 2019.
Γιατί, οι καταστάσεις μεταξύ ’19 και ’21 δεν έχουν τίποτα κοινό. Την ώρα που οι μύθοι των μεγάλων διεθνών προορισμών καταρρέουν, τα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, στέκονται όρθια, με υψηλές επιδόσεις.
Πολλά από αυτά μάλιστα, ξεπέρασαν και το 2019. Από τις 13 Μαΐου που η χώρα άνοιξε τουριστικά, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, οι διεθνείς αφίξεις στα πέντε διεθνή αεροδρόμια της Περιφέρειάς μας, της Ρόδου, της Κω, της Σαντορίνης,της Μυκόνου και της Καρπάθου, ξεπέρασαν τα 2.800.000.
Μας μιλούσαν όλοι για τον στόχο των 2.000.000 διεθνών αεροπορικών αφίξεων και ξεπερνάμε τα 3.000.000.
Στη Ρόδο, που είναι και το μεγαλύτερο τουριστικά νησί μας, ξεπεράσαμε το 1.170.000. Μόνο τον Σεπτέμβριο τα πέντε διεθνή αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου, διαχειρίστηκαν 4.852 διεθνείς πτήσεις, που μετέφεραν συνολικά 624.525 επιβάτες από το εξωτερικό, πετυχαίνοντας να καλύψουν σε ποσοστό 85% το «άπιαστο» 2019.
Εντυπωσιακή δείχνει και η πορεία της τουριστικής κίνησης του Οκτωβρίου, κρίνοντας από τον ρυθμό των απευθείας διεθνών αφίξεων των τριών μόνο πρώτων ημερών του μήνα, αφού ξεπερνούν τις 69.000, αριθμός υψηλότερος από την επίδοση του Σεπτεμβρίου το αντίστοιχο διάστημα”.

  • Πριν από λίγους μήνες και εν καιρώ πανδημίας, υπογράψατε Μνημόνιο Συνεργασίας με την Cisco και την ΟΝΕΧ, με σκοπό τη δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας. Τι ακριβώς είναι αυτό το Κέντρο και ποιος ο σκοπός του;

“Μέσα από αυτή τη συνεργασία θέλαμε να περάσουμε ένα διπλό μήνυμα. Ότι η μετά πανδημία εποχή, πρέπει να μας βρει σε νέες, γερές βάσεις και ότι τα νησιά μας, δεν είναι μόνο τουρισμός.
Μπορούν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια χώρα που ζει πρωτίστως από τη θάλασσα.
Με τη συμβολή του υπουργείου Ανάπτυξης, του τεχνολογικού κολοσσού Cisco, της ONEX, και μέσω του Αναπτυξιακού Οργανισμού ῾῾Κ2 Α.Ε.῾῾ της Περιφέρειάς μας, συμμετέχουμε ενεργά στη δημιουργία ενός νέου τεχνολογικού επιχειρηματικού μοντέλου.
Δημιουργούμε στη Σύρο έναν κόμβο θαλάσσιας καινοτομίας, με ανάπτυξη τεχνολογιών που θα αλλάζουν τα δεδομένα για τον ναυτιλιακό κλάδο, ενώ θα ενισχύσουν σημαντικά την ανταγωνιστικότητά μας σε διεθνές επίπεδο.
Δημιουργούμε ένα συνεχώς αναπτυσσόμενο σύγχρονο οικοσύστημα, επιστημονικών συνεργατών, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, Start-up επιχειρήσεων, με τεράστιες προοπτικές εξέλιξης.
Απευθυνόμαστε στη νέα γενιά για την οποία δημιουργούμε ένα φιλόξενο περιβάλλον να παρουσιάσουν την καινοτόμα ιδέα τους και να την υλοποιήσουν.”

  • Είναι γεγονός ότι ηγείστε της πιο δύσκολης γεωγραφικά Περιφέρειας της χώρας, με 48 κατοικημένα νησιά, την οποία παραλάβατε με πολλές ελλείψεις σε καίριες υποδομές. Ποια έργα ξεχωρίζετε από την αρχή της θητείας σας ως σήμερα;

“Δεν μπορώ να ξεχωρίσω έργα γιατί κάθε δράση σημαίνει διαφορετικά πράγματα από νησί σε νησί.
Στο οδικό δίκτυο, δημοπρατήσαμε και υλοποιούμε τις ιστορικά μεγαλύτερες παρεμβάσεις που αφορούν όλα τα νησιά μας, ταυτόχρονα. Το ίδιο και στην αντιπλημμυρική προστασία.
Στην υγεία, ο ιατρικός υλικοτεχνικός εξοπλισμός των δομών υγείας, με έμφαση στα νοσοκομεία μας, είναι ο καλύτερος που έχει διατεθεί στην ιστορία τους και για πρώτη φορά ενισχύουμε και με 204 γιατρούς και νοσηλευτές τις δομές υγείας.
Στην Παιδεία, δεκάδες σχολικές μονάδες έχουν συντηρηθεί σε όλα τα νησιά μας μέσα από το Ειδικό Πρόγραμμα Συντήρησης Σχολικών Μονάδων που η Περιφέρεια μας , πρώτη στην Ελλάδα σχεδίασε και υλοποιεί.
Το ίδιο ακριβώς και στον αθλητισμό, όπου επίσης μέσω του Ειδικού Προγράμματος Συντήρησης Αθλητικών Εγκαταστάσεων που η Περιφέρεια μας πρώτη στην Ελλάδα σχεδίασε και υλοποιεί, δεκάδες γήπεδα έχουν ήδη παραδοθεί σύγχρονα και ασφαλή στη νεολαία μας και δεκάδες ακόμα βρίσκονται σε στάδιο κατασκευής.
Σε πολλά νησιά μας κατασκευάζουμε Βιολογικούς και δίκτυα ύδρευσης που τα περίμεναν δεκαετίες, για παράδειγμα Ρόδος,Χάλκη, Σύμη, Σίφνος, Κέα κ.α.
Στη Ρόδο ειδικά, η ολοκλήρωση του Φράγματος Γαδουρά, του μεγαλύτερου έργου στον Αιγαιακό χώρο, σηματοδότησε το τέλος μιας εποχής και μια νέα αντίληψη στην διαχείριση των κρίσιμων και χρονίως άλυτων ζητημάτων των νησιών.”

  • Η κλιματική αλλαγή και τα παρελκόμενα της είναι αυτήν την ώρα η υπ’ αριθμόν ένα απειλή. Βρισκόμαστε και στην έναρξη της χειμερινής περιόδου. Τι κάνετε στο Νότιο Αιγαίο γι’ αυτό;

“Είναι αλήθεια ότι κλιματική αλλαγή διαμορφώνει νέες συνθήκες στο περιβάλλον. Κανένας δεν δικαιούται να εθελοτυφλεί. Ξεκινήσαμε εγκαίρως την οργάνωσή μας με τρόπο που να δίνει έμφαση στην πρόληψη που είναι και το ζητούμενο.Σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας μας, και για πρώτη φορά στην ιστορία τους, δημοπρατούνται έργα αντιπλημμυρικής προστασίας για περίοδο τριετίας.
Παράλληλα, ολοκληρώσαμε το μεγαλύτερο έργο καθαρισμού ρεμάτων και αντιπλημμυρικής προστασίας στην ιστορία των νησιών μας. Το κάναμε ακόμα και όταν δεν είχαμε καμία αρμοδιότητα για αυτό. Το κάναμε για να σωθούν ανθρώπινες ζωές.
Η νέα γέφυρα του ποταμού Μάκαρη, στην κεντρική οδική αρτηρία του νησιού της Ρόδου, που κατασκευάστηκε σε χρόνους ρεκόρ για την ελληνική πραγματικότητα, είναι όντως ένα έργο πολλαπλών συμβολισμών.”

  • Η κλιματική αλλαγή είναι πάντα σε άμεση συνάρτηση με το περιβάλλον, που εκ των πραγμάτων είναι ένας τομέας πολύ ευαίσθητος, όταν πρόκειται για το οικοσύστημα των νησιών.

Έχετε δίκιο. Στα νησιά, λόγω του μεγέθους τους, το όποιο περιβαλλοντικό πρόβλημα διογκώνεται. Το Νότιο Αιγαίο, είχε μέχρι πρότινος ένα ακόμη ρεκόρ, αλλά δυστυχώς αρνητικό. Είχε τον μεγαλύτερο αριθμό ανεξέλεγκτων ΧΑΔΑ, και τα αντίστοιχα πρόστιμα από την Ευρώπη.
Στον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου ΑΕ, την εταιρεία της αυτοδιοίκησης που ιδρύθηκε πριν ένα χρόνο για το περιβάλλον, δεν χάσαμε ούτε μέρα.Από την πρώτη στιγμή, κλείνουμε θέματα, μελέτες, χρηματοδοτήσεις, έργα, που με την ολοκλήρωση τους θα διαμορφώσουν ένα εντελώς νέο περιβάλλον διαχείρισης αποβλήτων στα νησιά μας.
Αυτήν την περίοδο δημοπρατείται η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ρόδου, με τα σύνοδα της έργα, το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο, μετά το Φράγμα Γαδουρά.
Το περιβαλλοντικό έργο ΣΔΙΤ της Ρόδου, το πρώτο του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, είναι ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα της χώρας.
Από εκεί και πέρα, ολοκληρώσαμε τις μελέτες και καταθέσαμε την πρόταση μας για την Ανακύκλωση στα νησιά μας. Μήλος, Σαντορίνη, Κάρπαθος, έχουν πάρει σειρά και θα ακολουθήσουν όλα τα νησιά. Έχει ξεκινήσειμια νέα περίοδος περιβαλλοντικής υπευθυνότητας, σε μία Περιφέρεια που η βασική πηγή πλούτου της είναι το περιβάλλον.”

  • Η υγεία ήταν πάντα ένα μεγάλο κεφάλαιο για τη νησιωτική Ελλάδα, για προφανείς λόγους. Πόσο θωρακισμένα είναι σήμερα τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου;

“Ο τομέας της υγείας, πολύ περισσότερο στα νησιά, είναι μια διαρκής μάχη. Σε μια Περιφέρεια 48 κατοικημένων νησιών, ήταν και παραμένει το μεγάλο στοίχημα. Συναντήσαμε μια κατάσταση με τεράστιες ελλείψεις.
Η πανδημία εκτόξευσε κατακόρυφα τις ανάγκες υγειονομικής θωράκισης των νησιών μας κι εμείς είδαμε σε αυτήν την κρίση μια ευκαιρία για να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τις δομές υγείας.
Δουλέψαμε πολύ σκληρά ξεπερνώντας κάθε γνωστό όριο. Στηρίξαμε και ενισχύσαμε τις δομές υγείας των νησιών μας με τρόπο καθοριστικό. Μέχρι σήμερα έχουμε διαθέσει άνω των 20 εκατ. ευρώ, μόνο για την υγεία, με τις δομές υγείας στα νησιά μας να βρίσκονται σαφώς σε πολύ καλύτερο επίπεδο.”

  • Ποιο είναι το στοίχημα που έχετε βάλει για τη μετά-COVID εποχή;

“Δουλεύουμε εντατικά και μεθοδικά για να παραμείνουν τα νησιά μας στην πλευρά των νικητών.
Το τέλος της πανδημίας να βρει τα νησιά μας όχι μόνοι όρθια , όχι μόνο θεατές των εξελίξεων, αλλά συνδιαμορφωτές μιας Ελλάδας που αλλάζει.
Της Ελλάδας της σκληρής και μεθοδικής δουλειάς, της σοβαρότητας και της αξιοπιστίας, της υπευθυνότητας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας.”

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης