Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Πλησιάζει η ώρα της αποτίμησης της τουριστικής σεζόν

Πλησιάζει η ώρα της αποτίμησης της τουριστικής σεζόν

Οι εκτιμήσεις και το πλάνο της επόμενης μέρας

Τα θετικά και τα αρνητικά σημεία της φετινής τουριστικής περιόδου που επεκτείνεται σε ορισμένους προορισμούς μέχρι και τον Νοέμβριο μετρούν κυβέρνηση και φορείς και προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα που στόχος είναι ο ελληνικός τουρισμός να φτάσει πιο κοντά στην πλήρη ανάκαμψή του ήδη από το 2022.
Με τη φήμη της Ελλάδας να έχει ενισχυθεί σημαντικά μέσα στην πανδημία την ώρα που άλλοι προορισμοί παρέμεναν κλειστοί, η χώρα μας φιλοδοξεί να κεφαλαιοποιήσει την επιτυχία και να προλάβει το διεθνή ανταγωνισμό, επιλέγοντας να επιδίδεται σε «πρωταθλητισμό ποιότητας» σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό.

Κικίλιας: Να προετοιμαζόμαστε για ένα ισχυρό 2022

Τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα διαχειρίστηκε την πανδημία και αξιοποίησε τα ιατρικά και ταξιδιωτικά πρωτόκολλα που την έφεραν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου της Ευρώπης με τον τίτλο του καλύτερου προορισμού (Europe’s Leading Destination 2021, World Travel Awards), υπογραμμίζει ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας καλώντας ταυτόχρονα τους επαγγελματίες του χώρου «να ετοιμάζονται για ένα ισχυρό 2022».
Ο σχεδιασμός του και η προετοιμασία για την επόμενη μέρα «τρέχει» ήδη και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διπλή τουριστική καμπάνια μέσω ΕΟΤ (χειμερινός τουρισμός, κεντρική διεθνής) και συμφωνίες της χώρας μας με tour operators και αεροπορικές εταιρείες για αύξηση των θέσεων προς ώριμους, αλλά και νέους προορισμούς, όχι μόνο από τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και από την άλλη όχθη του Ατλαντικού, ώστε να συνεχιστεί η «έκρηξη διασύνδεσης» της Ελλάδας με τις ΗΠΑ που δεν υπήρξε ούτε προ πανδημίας.
«Η Ελλάδα απέδειξε στον πλανήτη ότι είναι ο ομορφότερος αλλά και ο ασφαλέστερος προορισμός.
Το διεθνές αυτό βραβείο για το 2021, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι πλέον στον Τουρισμό κάνουμε πρωταθλητισμό ποιότητας και ταξιδιωτικής εμπειρίας», σημειώνει ο αρμόδιος υπουργός, για τον οποίο ο τουρισμός θα συνεχίσει να έχει καλές επιδόσεις μέχρι και μέσα στον Νοέμβριο σε κάποιους προορισμούς.
«Εντολή του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να αποτελέσουν η Ρόδος, τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και όλη η Ελλάδα προορισμούς 12μηνου τουρισμού», δήλωσε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο σμαραγδένιο νησί – προορισμός που ακόμη και τη χαμηλή φθινοπωρινή περίοδο συνεχίζει να προσελκύει σημαντικό αριθμό επισκεπτών.

Ρέτσος: Ελπίζουμε ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί περαιτέρω το 2022

Την ίδια ώρα, οι εκπρόσωποι του ελληνικού τουρισμού τονίζουν ότι η αγορά χρειάζεται να ισορροπήσει καλύτερα το 2022 και ότι η ανάκαμψη θα πρέπει να συμπεριλάβει όλους τους κρίκους της αλυσίδας.
Για τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ κ. Γιάννη Ρέτσο που μίλησε στην «Ναυτεμπορική», το ευρύ κοινό επικεντρώνεται στις επιχειρήσεις που λειτουργούν από Απρίλιο μέχρι Οκτώβριο, όμως ένα μεγάλο μέρος του τουρισμού είναι επιχειρήσεις που σε αρκετές περιπτώσεις δεν είναι σε λειτουργία μόνο τον χειμώνα, αλλά σε 12μηνη βάση.
Σημειώνει ότι η ισχυρή ζήτηση που καταγράφηκε από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 έρχεται να επιβεβαιώσει το αισιόδοξο σενάριο για τον ελληνικό τουρισμό, ότι στο τέλος της χρονιάς τα τουριστικά έσοδα θα διαμορφωθούν σε υψηλότερα επίπεδα από το 50% του 2019.
Ωστόσο όπως τονίζει ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ υπάρχουν κλάδοι που υστέρησαν και περιοχές που εισέπραξαν μικρότερα οφέλη σε σχέση με δημοφιλείς προορισμούς της χώρας.
«Ελπίζουμε ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί περαιτέρω το 2022, φέρνοντας μία ισορροπία στην τουριστική αγορά.
Σίγουρα γεγονότα όπως η ενεργειακή κρίση δεν βοηθούν, όμως τα μέχρι στιγμής μηνύματα είναι ιδιαίτερα θετικά και δεν αποκλείεται, αν δεν συμβούν άλλα απρόοπτα γεγονότα, να προσεγγίσουμε τα επίπεδα του 2019».
Στις συνεχείς επαφές του ΣΕΤΕ με την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία, τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη στήριξης του χειμερινού τουρισμού όπου προορισμοί ουσιαστικά δεν έχουν λειτουργήσει από τον Φεβρουάριο του 2020. «Πιστεύω ότι φέτος θα λειτουργήσουν και η κατάσταση θα είναι καλύτερη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα μπορέσουν να ισοσκελίσουν τις ζημιές της προηγούμενης περιόδου», εκτιμά ο κ. Ρέτσος.

Τάσιος: 5 βασικά συμπεράσματα των ξενοδόχων για το 2021

Οι ξενοδόχοι από την άλλη, προσπαθούν να βάλουν σε μια τάξη τις προτεραιότητές τους και τις υποχρεώσεις τους από τα «σπασμένα» και, κάνοντας «ταμείο», είναι γεγονός ότι δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την αντανάκλαση της «αβεβαιότητας» όσο η πανδημία είναι ακόμα εδώ και δημιουργεί ανασφάλεια.
Τα πέντε βασικά συμπεράσματα του τομέα για το 2021 αναλύει με άρθρο του στη RealNews ο πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γρηγόρης Τάσιος, σε μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης:

  • Όταν υπάρχει «ομαδικό πνεύμα» η φιλοξενία κερδίζει το στοίχημα. Το να πιαστεί μέσα στις αντιξοότητες το 50%-60% του 2019 απαιτούσε συνεργασία και συνένωση δυνάμεων.
  • Ένας Αύγουστος δεν φέρνει την ανάκαμψη. Οι μεγάλες απώλειες του κλάδου στο σύνολο της διετίας 2020-21 δεν καλύπτονται από τη δυναμική ενός και δύο μηνών ειδικά σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.
  • Τουρισμός δεν είναι μόνον οι καλοκαιρινές διακοπές και η δυναμική της επανεκκίνησης δεν είναι οριζόντια σε όλες τις θεματικές κατηγορίες (city breaks, συνέδρια, εκθέσεις, εταιρικά ταξίδια, συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχεία στις πόλεις, ορεινός τουρισμός).
  • Στήριξη του κλάδου σημαίνει επένδυση στην ανάκαμψη της οικονομίας.
  • Η «γάγγραινα» των συναρμοδιοτήτων κοστίζει σε χρόνο και χρήμα και χρειάζεται «θεραπεία».

Αλ. Βασιλικός: Υπόθεση όλων η τύχη της φιλοξενίας

Ο κλάδος χρειάζεται βραχυπρόθεσμα στοχευμένη στήριξη εκεί όπου υπάρχει άμεση ανάγκη, σημειώνει από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Αλέξανδρος Βασιλικός μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και υπογραμμίζει μεταξύ άλλων το σχέδιο της ΕΕ για παράταση των κρατικών ενισχύσεων λόγω πανδημίας έως και την 30η Ιουνίου 2022 που είναι όπως τονίζει, αξιοποιήσιμο από την ελληνική κυβέρνηση.
Για τον ίδιο, μαρκοπρόθεσμα απαιτείται ένα σχέδιο τουλάχιστον δεκαετίας που να κατευθύνεται από τις αρχές της βιωσιμότητας, της ποιότητας, της καινοτομίας και τις νέες υποδομές.
"Η τύχη της φιλοξενίας δεν είναι υπόθεση μόνον των ξενοδόχων, είναι υπόθεση όλων. Δημιουργεί αλυσίδες αξίας σε όλη την πραγματική οικονομία και λειτουργεί πολλαπλασιαστικά για την ανάπτυξη.
Συνεισφέρει τα μέγιστα στην απασχόληση και την κοινωνική συνοχή. Εγγυάται την περιφερειακή ανάπτυξη και την ευημερία τοπικών κοινωνιών σε όλη την Ελλάδα", υπογραμμίζει ο κ. Βασιλικός.
Προσθέτει ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να γίνει η βιώσιμη φιλοξενία επιταχυντής της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και αναφέρεται σε ένα θετικό «momentum» για τη χώρα με ενισχυμένη την αξιοπιστία της και την αναπτυξιακή της δυναμική από ευρωπαϊκούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ που αθροίζουν κοντά στα 57 δισ. ευρώ.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης