Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Αναστροφή του θετικού κλίματος για τις κρατήσεις των Χριστουγέννων φέρνει η αύξηση των κρουσμάτων

Αναστροφή του θετικού κλίματος για τις κρατήσεις των Χριστουγέννων φέρνει η αύξηση των κρουσμάτων
ΧΑΡΗΣ ΝΤΙΓΡΙΝΤΑΚΗΣ (pressntigri@gmail.com)

Σε προσωρινή ανάσχεση του κλίματος ευφορίας που επικρατούσε αναφορικά με τις κρατήσεις τις ημέρες των εορτών έχει οδηγήσει η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων του κορωνοϊού.
Πρόκειται για αναστροφή του θετικού κλίματος που καταγράφηκε μέχρι πρότινος ενόψει Χριστουγέννων, με τους ξενοδόχους, οι οποίοι τα τελευταία 24ωρα μετρούν ακυρώσεις, να εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για την πορεία της φετινής χειμερινής σεζόν.
Μπορεί τα lockdowns των δύο τελευταίων ετών και οι περιορισμοί να ενίσχυσαν τις τάσεις φυγής των Ελλήνων ταξιδιωτών, οι οποίοι από νωρίς προχώρησαν σε κρατήσεις για την περίοδο των εορτών, ωστόσο το τέταρτο κύμα της πανδημίας της νόσου COVID-19 έχει ανατρέψει το σκηνικό που επικρατούσε τις προηγούμενες ημέρες, όταν οι πληρότητες στα ξενοδοχεία που βρίσκονται σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας, όπως η Αράχωβα, ο ‘Αγιος Αθανάσιος, το Περτούλι και τα Καλάβρυτα, κυμαίνονταν άνω του 70% για την περίοδο των Χριστουγέννων.
Εν αναμονή της πορείας της υγειονομικής κρίσης, η οποία, όπως φαίνεται θα κρίνει και την πορεία της χειμερινής σεζόν, βρίσκονται οι επιχειρηματίες, οι οποίοι κάνουν λόγο για τις πρώτες ακυρώσεις και για «πάγωμα» του ρυθμού των προκρατήσεων.
«Είμαστε εν αναμονή των εξελίξεων. Υπάρχουν προκρατήσεις άνω του 60%, οι οποίες, ωστόσο, δεν είμαστε σε θέση να κρίνουμε εάν θα μεταφραστούν σε πληρότητες, καθώς ο κορωνοϊός μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα. Όλα είναι στον αέρα αυτή τη στιγμή», επισημαίνει ο κ. Γιώργος Ζαφείρης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας. «Βέβαια, ακόμη κι αν τελικά υπάρξει κινητικότητα την περίοδο των εορτών, αυτές οι ημέρες δεν φτάνουν για να καλύψουν τις υποχρεώσεις που έχουν δημιουργηθεί», προσθέτει.
Σε χαμηλότερα επίπεδα, πέριξ του 30%, διαμορφώνονται, την ίδια στιγμή, οι προκρατήσεις για την Πρωτοχρονιά.
«Παγωμάρα» επικρατεί και με τα ταξίδια με προορισμό τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Μπορεί η ζήτηση για παραδοσιακά δημοφιλείς προορισμούς του εξωτερικού, όπως η Βιέννη, η Πράγα, το Λονδίνο και το Παρίσι μέχρι πρότινος να ήταν έντονη, ωστόσο, η αύξηση του αριθμού των νέων μολύνσεων και οι περιορισμοί που υιοθετούν εκ νέου κάποιες χώρες έχουν προκαλέσει στασιμότητα.
«Οι προκρατήσεις τόσο για χειμερινούς προορισμούς της Ελλάδας όσο και για το εξωτερικό ήταν “ζεστές” μέχρι πρότινος. Ξαφνικά επικρατεί παγωμάρα και θε περάσουμε δύσκολα Χριστούγεννα εάν δεν αναστραφεί και πάλι το κλίμα και δεν αλλάξει η πορεία της πανδημίας», τονίζει ο Αρης Μαρίνης, πρόεδρος της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΓΕΠΟΕΤ).
«Η αισιοδοξία του καλοκαιριού έδωσε τη θέση της ξανά στον φόνο που έχει δημιουργήσει το τέταρτο κύμα της πανδημίας», προσθέτει.

Βραχυχρόνιες μισθώσεις:Προκρατήσεις στο 100% για τις ημέρες των Χριστουγέννων

Την ίδια στιγμή, πάντως, σχεδόν γεμάτα είναι για την περίοδο των Χριστουγέννων τα καταλύματα που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας τύπου AirBnb.
Σημαντικό ρόλο στις υψηλές πληρότητες που καταγράφονται παίζει, εκτός από τον μικρό αριθμό των διαθέσιμων καταλυμάτων, και η ευέλικτη πολιτική ακυρώσεων που έχουν υιοθετήσει το τελευταίο διάστημα ελέω πανδημίας οι ιδιοκτήτες των ακινήτων.
«Η φετινή χειμερινή σεζόν ξεκίνησε με αισιόδοξα μηνύματα τόσο για τον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, όσο και για τους ξενοδόχους ορεινών περιοχών όπου το τετραήμερο της 28ης Οκτωβρίου οι πληρότητες άγγιξαν το 100% στο σύνολο των δημοφιλών χειμερινών προορισμών, ενώ υψηλές πληρότητες καταγράφονται σχεδόν στο σύνολο των Σαββατοκύριακων του Νοεμβρίου», επισημαίνει ο κ. Θέμης Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates. Το συγκεκριμένο διάστημα οι προκρατήσεις στους δημοφιλείς προορισμούς κυμαίνονται από 80% έως και 95%.

  • Στην Αράχωβα οι προ-κρατήσεις για τις ημέρες των Χριστουγέννων αγγίζουν το 98%, με μόλις 20 διαθέσιμες προς μίσθωση κατοικίες. Το συνολικό κόστος διαμονής των 714 ευρώ, αφορά chalet 90τ.μ. με 3 υπνοδωμάτια.
  • Στο Μέτσοβο καταγράφεται μηδενική πληρότητα για τις ημέρες των Χριστουγέννων για ολόκληρο διαμέρισμα ή/και αυτοτελή κατοικία.
  • Η πόλη των Ιωαννίνων αποτελεί έναν παραδοσιακό προορισμό για χειμερινές αποδράσεις τόσο για τους κατοίκους του Νομού Αιτωλοακαρνανίας μέσω της Ιόνιας Οδού όσο και για τους Θεσσαλονικείς μέσω της Εγναντίας.

Παράλληλα, η πόλη των Ιωαννίνων καταγράφει έντονη επισκεψιμότητα καθ’ όλη τη διάρκεια των χειμερινών μηνών. Οι εγχώριοι εκδρομείς επιλέγουν τα Ιωάννινα τόσο για διήμερες-τριήμερες εξορμήσεις όσο και για το διάστημα των εορτών τόσο λόγω των ιστορικών αξιοθέατών, όσο και της καλής εμπορικής πιάτσας. Οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 96% και η διαθεσιμότητα να περιορίζεται μόλις σε 31 κατοικίες.

  • Στα Καλάβρυτα οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 92%, με τις ζητούμενες τιμές μίσθωσης για ολόκληρο διαμέρισμα ή/και αυτοτελή κατοικία να κυμαίνονταν από 480 ευρώ έως 730 ευρώ.

Τα διαθέσιμα προς μίσθωση διαμερίσματα που μπορούσε να αναζητήσει ο εν δυνάμει ταξιδιώτης ήταν κυρίως από 55 τ.μ. έως 75 τ.μ. Διαμερίσματα που μπορούν να φιλοξενήσουν έως 6 άτομα, ανάλογα πάντα με την πολιτική του εκάστοτε ιδιοκτήτη-διαχειριστή ακινήτου.

  • Τα Τρίκαλα Κορινθίας αποτελούν έναν προορισμό που αναδείχθηκε κυρίως στις αρχές των μνημονιακών χρόνων. Η κοντινή απόσταση και το καλό οδικό δίκτυο τόσο από την Αθήνα, όσο και από την Αχαϊκή πρωτεύουσα έχουν «τοποθετήσει» τα Τρίκαλα Κορινθίας στο χάρτη των δημοφιλών χειμερινών προορισμών της χώρας μας.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 95%, με τις ζητούμενες τιμές μίσθωσης για ολόκληρο διαμέρισμα ή/και αυτοτελή κατοικία να κυμαίνονταν από 360 ευρώ έως 1.100 ευρώ. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ανώτερη τιμή μίσθωσης αφορά αυτοτελές chalet με 2 υπνοδωμάτια 72 τ.μ.

  • Το Καρπενήσι φαίνεται να προτιμούν τόσο Αθηναίοι που θέλουν να ξεφύγουν τις ημέρες των Χριστουγέννων και να βρεθούν κοντά στη φύση, όσο και κάτοικοι τόσο της Φθιώτιδας όσο και των όμορων νομών.

Οι προκρατήσεις για τις ημέρες των Χριστουγέννων έχουν αγγίξει το 100%. Σήμερα, διαθεσιμότητα καταγράφεται σε χωριά δίπλα από το Καρπενήσι, όπως οι Κορυσχάδες με το κόστος μίσθωσης να διαμορφώνεται στα 188 ευρώ/διανυκτέρευση, στο Μεγάλο Χωρίο με κόστος μίσθωσης 412€/διανυκτέρευση, στο Νόστιμο με κόστος μίσθωσης να ανέρχεται σε 376 ευρώ για δυο διανυκτερεύσεις και στον Άγιο Νικόλαο με ζητούμενη τιμή μίσθωσης ανά διανυκτέρευση να διαμορφώνεται στα 100 ευρώ για κατοικία με 1 υπνοδωμάτιο.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης