Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Προκαλεί τον διεθνή τουρισμό η νέα μετάλλαξη Omicron - Προβληματισμός στη βιομηχανία

Προκαλεί τον διεθνή τουρισμό η νέα μετάλλαξη Omicron - Προβληματισμός στη βιομηχανία
Παρά τις «τρικλοποδιές» που βάζει η Omicron, ο ελληνικός τουρισμός θα παραμείνει σε τροχιά ανάκαμψης
Σχετικά Άρθρα

Περίπου δύο κρίσιμες εβδομάδες έχει να διανύσει η τουριστική βιομηχανία που αναζητά εναγωνίως όσο ο χρόνος την πιέζει, τα γνώριμα πατήματά της μέσα στην υψηλή ταξιδιωτική περίοδο των Χριστουγέννων - αφού τόσος χρόνος εκτιμάται ότι θα χρειαστεί μέχρι να αποσαφηνιστούν όλα τα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι του νέου στελέχους κορωνοϊού – αν και τα πρώτα σημάδια μοιάζουν να είναι ενθαρρυντικά.
Η νέα άνοδος των κρουσμάτων στην Ευρώπη και η εμφάνιση της Omicron δημιουργούν προκλήσεις και αβεβαιότητες την επικείμενη περίοδο των γιορτών, ωστόσο, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης DBRS που αναμένει ότι ο κλάδος θα συνεχίσει να βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης το 2022, μόνο ένα υψηλό ποσοστό εμβολιασμού παγκοσμίως μπορεί να αποτρέψει τον κίνδυνο.
Εξάλλου, η απειλή περαιτέρω περιοριστικών μέτρων στα ταξίδια θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιβράδυνση της ανάκαμψης του τουρισμού.
Το φετινό καλοκαίρι, ανάμεσα στις χώρες της Νότιας Ευρώπης η Ελλάδα και η Κύπρος ξεχώρισαν αφού κατέγραψαν ισχυρή ανάκαμψη στις αφίξεις, στο 43% του 2019 μέχρι τον Σεπτέμβριο και στο 46% του 2019 μέχρι τον Οκτώβριο αντίστοιχα, ενώ τα στοιχεία για Ισπανία, Μάλτα και Πορτογαλία δείχνουν ανάκαμψη περίπου στο 30% των επιπέδων του 2019 από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο.
Παράλληλα η έκθεση επισημαίνει ότι η αναζωπύρωση κρουσμάτων στην Ευρώπη και η Omicron κρύβουν κινδύνους για το μέλλον, ιδιαίτερα σε χώρες με χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος, σε αντίθεση με την υψηλή εμβολιαστική κάλυψη σε Ισπανία, Μάλτα και Πορτογαλία.
Η DBRS εκτιμά ότι ο τουρισμός θα παραμείνει το κλειδί για τις οικονομίες της Νότιας Ευρώπης, οι οποίες θα πρέπει να κινηθούν προς τον αειφόρο τουρισμό για να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους, δίνοντας ταυτόχρονα ώθηση στη διαφοροποίηση των οικονομιών τους, αναπτύσσοντας και άλλους κλάδους και δημιουργώντας νέους.

Διατηρεί το πλεονέκτημα η Ελλάδα και το 2022

Την ώρα που η Omicron επιχειρεί να βάλει «τρικλοποδιές» στην ανάκαμψη, ο προβληματισμός της τουριστικής βιομηχανίας ανεβάζει και πάλι στροφές, εκεί που η διεθνής κοινότητα είχε αρχίσει να χαλαρώνει τους περιορισμούς λόγω πανδημίας.
Η Ελλάδα παρ’ όλα αυτά, εξακολουθεί να παραμένει δημοφιλής προορισμός για το 2022 με την Expedia να προβλέπει σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα για τις κρατήσεις.
Όπως διαπιστώνει, διατηρείται ανοδική η τάση αναζητήσεων από ΗΠΑ, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία, ενώ την ίδια στιγμή, οι πιο αισιόδοξες φωνές της αγοράς που εκτιμούν ότι η ζήτηση δεν αποκλείεται να «εκτιναχθεί» το επόμενο καλοκαίρι, σκέφτονται ήδη την επόμενη μέρα.
Στο μεταξύ, οι φορείς τηρούν στάση αναμονής για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού που όπως ανακοίνωσε ο κ. Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξή του στο Open, έρχεται στη βουλή αφού έχει ήδη εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο.
Θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη δημιουργία των Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών, δηλαδή τους Destination Management Organizations (DMOs) «που δίνουν στους Δήμους και στις Περιφέρειες τη δυνατότητα συνδιαφήμισης με ιδιώτες, έτσι ώστε να μπορούν με τεχνικό, ολιστικό και πιο εύσχημο τρόπο να προβάλλουν τους προορισμούς που έχουμε σε όλη τη χώρα», είπε ο υπουργός Τουρισμού.

Επιτάχυνση βελτίωσης των υποδομών

Η ενίσχυση των υποδομών και μάλιστα προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας είναι αυτή που αναμένεται να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο για τη βελτίωση του υψηλού επιπέδου ανταγωνιστικότητας που ήδη έχει κατακτήσει ο ελληνικός τουρισμός κερδίζοντας την εμπιστοσύνη της αγοράς τα δύο καλοκαίρια της πανδημίας, ιδιαίτερα όσον αφορά το επίπεδο της ασφάλειας και τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.
Όμως ένας μήνας φάνηκε υπεραρκετός για να έρθει στο προσκήνιο ένα πρόβλημα που συζητιόταν εδώ και χρόνια και συνδέεται με τον υπερτουρισμό. Προορισμοί έφθασαν στα όριά τους τον περασμένο Αύγουστο, ένα φαινόμενο που εξελισσόταν όχι μόνο στις βαριές υποδομές, όπως οδικούς άξονες, αεροδρόμια, λιμάνια, αλλά και στις υποδομές που σχετίζονται με την παροχή υπηρεσιών, δηλαδή τα δίκτυα ύδρευσης και διαχείρισης απορριμμάτων.
Εφόσον ο τουρισμός συνεχίζει να έχει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης στην Ελλάδα που αυτή τη στιγμή είναι το 5ο ισχυρότερο τουριστικό brand παγκοσμίως, η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αποτελεί για τους ανθρώπους του τουρισμού, προϋπόθεση ανάπτυξης της δραστηριότητας, ανεξαρτήτως πανδημίας.
Για να συνεχίσει όπως εκτιμούν, η χώρα μας να απολαμβάνει απρόσκοπτα (και με σχέδιο) την ανοδική πορεία που διαφαίνεται ότι θα έχει ο κλάδος μέσα στην επόμενη δεκαετία, προς όφελος της ελληνικής οικονομίας.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης