Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Μιχαηλίδης (ξενοδόχοι Δυτ. Μακεδονίας) στο BN: Υπάρχει μεγάλη μείωση σε διαθέσιμες κλίνες λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους

Μιχαηλίδης (ξενοδόχοι Δυτ. Μακεδονίας) στο BN: Υπάρχει μεγάλη μείωση σε διαθέσιμες κλίνες λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους

«Υπάρχουν ξενοδοχεία που ενώ λειτουργούσαν, αποφάσισαν να κλείσουν λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους», δηλώνει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Δυτικής Μακεδονίας

Σχετικά Άρθρα
Κίνητρα για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι ξενοδοχειακές μονάδες που ενώ βρισκόντουσαν σε τροχιά ανάκαμψης το 2019, «ήρθε ο κορωνοϊός και τις ισοπέδωσε», ζητά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Δυτικής Μακεδονίας κ. Ιορδάνης Μιχαηλίδης. «Ενώ ξεκίνησαν να υπάρχουν κάποια πρώτα δείγματα το 2019, ήρθε ο κορωνοϊός και μας έφερε σε βάσεις στις οποίες είχαμε βρεθεί όταν ξεκίνησε η οικονομική κρίση, δηλαδή σε μηδενικά σημεία όσον αφορά την πληρότητα» τονίζει.
Διατηρεί πάντως την αισιοδοξία του, έστω συγκρατημένα, ότι όσες ξενοδοχειακές μονάδες στην περιοχή παραμένουν ανοιχτές, θα κατορθώσουν να δουλέψουν καλά το φετινό χειμώνα.

Συνέντευξη στη Νένα Ουζουνίδου

Ποια ήταν μέχρι σήμερα η καλύτερη χρονιά για τον τουρισμό της Δυτικής Μακεδονίας;

Το 2019, για πρώτη φορά από τη στιγμή που ξεκίνησε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, φάνηκαν στην περιοχή μας δείγματα ανάκαμψης, όσον αφορά το κομμάτι του τουρισμού. Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι η μοναδική Περιφέρεια, η οποία δεν έχει επαφή με τη θάλασσα, που σημαίνει ότι εμείς ήμασταν αποκλεισμένοι από τα ρεκόρ που σημείωνε κάθε χρόνο η Ελλάδα. Ρεκόρ που είχαν να κάνουν κυρίως με το μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» και με επισκέπτες από το εξωτερικό.
Οπότε το 2019, όπως προείπα, ήταν η χρονιά που αρχίσαμε να βλέπουμε τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης στη Δυτική Μακεδονία. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να δώσουμε ποσοστά, αλλά υπήρξαν τριήμερα που πραγματικά αγγίξαμε το 100%.

Η μετάλλαξη Omicron έχει «φρενάρει» τη ζήτηση για τα Χριστούγεννα ή όχι;

Οι ενδείξεις που έχουμε για τα Χριστούγεννα, είναι πραγματικά πολύ καλές, αλλά όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν από στιγμή σε στιγμή και εδώ παίζει σημαντικό ρόλο η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, η Όμικρον. Βλέποντας περιοχές όπως η Αυστρία, κρατίδια της Γερμανίας, η Ολλανδία να μπαίνουν σε lockdown, ελπίζουμε και ευχόμαστε να μη συμβεί κάτι τέτοιο και στην Ελλάδα, ώστε να μπορέσουμε να απολαύσουμε και να ζήσουμε τα Χριστούγεννα όπως πραγματικά επιθυμούμε.

Άρα, αναμένετε restart στον τουρισμό σας αυτόν τον Δεκέμβριο;

Η περιοχή μας τουριστικά, έχει να κάνει με δουλειά μόνο τα Σαββατοκύριακα ή τριήμερα, που σημαίνει ότι μέσα στην εβδομάδα η κίνηση είναι σχεδόν μηδενική. Αλλά αυτό που πρέπει να θέσουμε σοβαρά υπόψη μας είναι ότι υπάρχει μεγάλη μείωση στις διαθέσιμες κλίνες πλέον. Μάλιστα, οι ξενοδόχοι στην ευρύτερη περιοχή των Γρεβενών και της Βασιλίτσας αναγκάστηκαν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες για να μπορέσουν να κρατήσουν τα καταλύματά τους ανοιχτά.

Γιατί συνέβη αυτό;

Βλέπουμε και γνωρίζουμε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα χιονοδρομικά κέντρα υπολειτουργούσαν, που σημαίνει ότι πάρα πολλά ξενοδοχεία - σχεδόν το 100% στην περιοχή των Γρεβενών - αναγκάστηκαν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες για να καταφέρουν να επιβιώσουν, αυτό συνέβη και σε κάποια ξενοδοχεία στην Καστοριά αλλά και στην Κοζάνη και τη Φλώρινα. Τώρα δεν υπάρχει κανένας πρόσφυγας στην περιοχή, όμως πάρα πολλά από τα ξενοδοχεία αυτά έχουν υποστεί αρκετά μεγάλες ζημιές και δεν υπάρχει η δυνατότητα, αν δεν γίνει κάποια μεγάλη ανακαίνιση, να μπορέσουν να ξαναμπούν σε λειτουργία.
Επίσης στο νομό της Καστοριάς που ουσιαστικά ήταν η ναυαρχίδα του τουρισμού της Δυτικής Μακεδονίας, από τις 2500 – 3000 κλίνες που προϋπήρχαν, σήμερα δεν λειτουργούν ούτε οι μισές.
Υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία τα οποία έχουν κλείσει και υπάρχουν ξενοδοχεία που ενώ λειτουργούσαν, αποφάσισαν να κλείσουν και αυτά λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους.

Αυτό τι σημαίνει για την περιοχή σας;
Πώς θα λυθούν τα προβλήματα;


Σημαίνει ότι πραγματικά ζητάμε να υπάρξουν κάποια κίνητρα για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι ξενοδοχειακές μας μονάδες. Σίγουρα πρέπει να υπάρξει μια επιδότηση όσον αφορά το ενεργειακό κόστος, αλλά ακόμα και μια επιδότηση του κόστους για να μπορέσουμε να κρατήσουμε το προσωπικό.
Εμείς λειτουργούμε δυστυχώς μόνο τα Σαββατοκύριακα και έτσι είναι πάρα πολύ δύσκολο να κρατήσεις για όλο το μήνα το προσωπικό.
Γίνονται πάντως προσπάθειες μέσω της ΠΟΞ και των ξενοδοχειακών ενώσεων ορεινού όγκου, ώστε να επιλύσουμε τα βασικά μας προβλήματα.

Τι εννοείτε όταν λέτε ότι ο κορωνοϊός σας ισοπέδωσε; Θέλετε να μας το εξηγήσετε αυτό;

Ενώ ξεκίνησαν να υπάρχουν κάποια πρώτα δείγματα το 2019, ήρθε ο κορωνοϊός και μας έφερε σε βάσεις στις οποίες είχαμε βρεθεί όταν ξεκίνησε η οικονομική κρίση, δηλαδή σε μηδενικά σημεία όσον αφορά την πληρότητα. Σίγουρα είναι πάρα πολύ μεγάλο και δυσβάσταχτο το κόστος που δεν μπορούν να το σηκώσουν όλα τα ξενοδοχεία.

Ανάκαμψη από το 2022 βλέπετε;

Το θέλουμε και το ελπίζουμε και το ευχόμαστε να είναι και για εμάς το 2022, έτος ανάκαμψης. Ευτυχώς που βλέπουμε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως αυτές που υποστηρίζουν το μοντέλο «ήλιος και θάλασσα», να πηγαίνουν καλά, διότι ο τουριστικός τομέας είναι πάρα πολύ σημαντικός για την εθνική οικονομία. Πόσο μάλλον όταν η Δυτική Μακεδονία που δεν έχει επαφή με τη θάλασσα, δεν καρπώνεται τα θετικά μηνύματα που έλαβαν άλλες ελληνικές περιοχές από την πρόσφατη διεθνή τουριστική έκθεση που έγινε για παράδειγμα στη Βρετανία.

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για τον φετινό χειμώνα;

Ο φετινός χειμώνας, Θεού θέλοντος, αν δεν υπάρξει κάποιο σοβαρό πρόβλημα όπως το να αυξηθούν τα κρούσματα σε τέτοιο βαθμό που να αναγκαστεί η κυβέρνηση να πάρει τη δύσκολη απόφαση που και η ίδια δεν το θέλει και εμείς το απευχόμαστε, να μπούμε σε κάποιου είδους lockdown, πιστεύω ότι οι μονάδες οι οποίες είναι ανοιχτές, θα δουλέψουν αρκετά καλά.
Το ελπίζουμε και το ευχόμαστε.

Μπορεί η Δυτική Μακεδονία να “κλέψει” τις εντυπώσεις ως προορισμός εναλλακτικού τουρισμού;

Αναμφισβήτητα η Δυτική Μακεδονία είναι ένας προορισμός εναλλακτικού τουρισμού και σε μια πρόσφατη συνάντηση που είχαμε με τον Περιφερειάρχη, ο οποίος έκανε και μια συνάντηση και με την Marketing Greece, αυτό που προσπαθούμε πλέον, είναι να πετύχουμε μια στοχευμένη προβολή της Δυτικής Μακεδονίας για να αναδείξουμε την ιδιαιτερότητα που έχει η περιοχή μας και για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε στοχευμένα επισκέπτες είτε από την Ελλάδα, είτε κυρίως όμως από αυτό που μας λείπει και χρειαζόμαστε, δηλαδή από το εξωτερικό.

Ειδικές μορφές τουρισμού, όπως για παράδειγμα ο Οινοτουρισμός, είναι ικανές να σας βοηθήσουν να πετύχετε κάτι τέτοιο;

Φυσικά! Πρόσφατα έγινε και το πανελλήνιο συνέδριο Οινοτουρισμού στην περιοχή μας, το οποίο είχε εξαιρετικά αποτέλεσμα και είναι μέσα στο πλαίσιο των δράσεων που ξεκίνησε η Περιφέρεια, σε συνεργασία με εμάς, για να μπορέσουμε να προβάλλουμε την περιοχή μας και τον τόπο μας, σε σχέση με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που μπορούν να αναδειχθούν στην περιοχή μας.

Άρα είστε συγκρατημένα αισιόδοξοι;

Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι και θέλουμε πραγματικά να “γυρίσει” αυτό το συγκρατημένοι και να είμαστε σκέτο αισιόδοξοι και να το δούμε αυτό να αποτυπώνεται και σε νούμερα.
Ο κάθε επισκέπτης της περιοχής μας μπορεί να βρει είτε τον παραδοσιακό ξενώνα, είτε τα πεντάστερα ξενοδοχεία για να απολαύσει τις διακοπές του και να μείνει όσο το δυνατόν πιο ικανοποιημένος από τη ζεστή και ποιοτική φιλοξενία.

Η γουνοποιία, η σημαντική αυτή οικονομική δραστηριότητα για την Καστοριά προσέλκυε και τουρισμό.
Σας λείπουν οι Ρώσοι;


Είναι αλήθεια ότι η Καστοριά έχει βιώσει την έννοια της παγκοσμιοποίησης δεκαετίες προτού εφευρεθεί η λέξη, λόγω της γουνοποιίας. Ο Καστοριανός έχει ταξίδεψε σε όλα τα εμπορικά μέρη του πλανήτη για το κομμάτι της γουνοποιίας. Η Καστοριά ήταν οι πρώτη περιοχή που “κάλυψαν” οι Ρώσοι, οι οποίοι συνδύαζαν την αγορά γουναρικών με τις διακοπές τους στην Ελλάδα. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, ναι υπάρχει ένα γενικότερο πρόβλημα όσον αφορά τους Ρώσους επισκέπτες και αναμένουμε και πάλι την ανάκαμψη της συγκεκριμένης αγοράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης