Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Ξενοδόχοι: Να δουλέψουμε μέσα στις γιορτές, για να καλύψουμε μέρος των λειτουργικών μας εξόδων

Ξενοδόχοι: Να δουλέψουμε μέσα στις γιορτές, για να καλύψουμε μέρος των λειτουργικών μας εξόδων
Κορυφώνεται η αγωνία ενόψει Χριστουγέννων – Δεν ασπάζεται η αγορά, υπεραισιόδοξες προβλέψεις για την τουριστική κίνηση
Σχετικά Άρθρα

Εν αναμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς βρίσκεται η πλειοψηφία των τουριστικών επιχειρήσεων όχι μόνο στους ορεινούς και ημιορεινούς προορισμούς, αλλά και στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και στις επαρχιακές πόλεις που επιθυμούν να δουν μια «άσπρη» μέρα, μετά από αρκετό καιρό.
Πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις ανυπομονούν να κάνουν το πρώτο σημαντικό βήμα εξόδου από την απόλυτη στασιμότητα και να καταγράψουν ικανοποιητική κίνηση σε διάρκεια έτσι ώστε, αν και τραυματισμένες από την πανδημία, να ανακτήσουν μέρος από τις χαμένες τους δυνάμεις.
H αβεβαιότητα όμως δεν τις αφήνει να ησυχάσουν αφού για πολλές κρατήσεις που έχουν γίνει, δεν έχουν καταβληθεί προκαταβολές και άρα «όλα είναι στον αέρα», όπως εκτιμούν οι επιχειρηματίες.
«Είναι σημαντικό να πάρουμε μια ανάσα αισιοδοξίας στο τέλος της χρονιάς και να υποδεχτούμε το 2022 με ελπίδα» τονίζει ξενοδόχος της επαρχίας, παρόλο που γνωρίζει καλά ότι δεκαπέντε μέρες ευφορίας δεν επαρκούν για να υπερκαλύψουν την κατήφεια 18 ολόκληρων μηνών.
«Και από Ιανουάριο, τι θα γίνει;» αναρωτιούνται από τώρα οι ξενοδόχοι που προεξοφλούν έναν δεύτερο «ψυχρό» χειμώνα, επιβαρυμένο κατά πολύ από το αυξημένο ενεργειακό κόστος που «τρίζει» τα δόντια του σε επιχειρήσεις εγκατεστημένες στα ορεινά, μαζί με τη νέα μετάλλαξη Όμικρον και την ακρίβεια στις πρώτες ύλες που απειλούν τη βιωσιμότητά τους.

Θετικές οι ενδείξεις, αλλά η κατάσταση παραμένει ρευστή

Με τη μέση πληρότητα να κινείται για την ώρα πέριξ του 50% - 60% πανελλαδικά, οι ξενοδόχοι πορεύονται με την ελπίδα ότι όσο ο Δεκέμβριος θα πλησιάζει προς το τέλος του, η αυξημένη ζήτηση θα μετατρέπεται σε νέες κρατήσεις και θα ζεσταίνεται η αγορά, καλύπτοντας μέρος του τεράστιου λειτουργικού κόστους που καλούνται να αντιμετωπίσουν.
Τα σύννεφα είναι πιο «βαριά» για περίπου 1300 επιχειρήσεις που βρίσκονται σε υψόμετρο από 300 μέτρα και πάνω και οποίες έχουν ανάψει θέρμανση αναγκαστικά από το φθινόπωρο, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις χαμηλές θερμοκρασίες.
Η έξαρση της πανδημίας, ο αυξημένος οικογενειακός προϋπολογισμός, το κόστος των μετακινήσεων, η ακύρωση εκδηλώσεων και συνεδρίων, τα μειωμένα επαγγελματικά ταξίδια στην περιφέρεια είναι λόγοι που συντηρούν την κατάσταση ρευστή, με αποτέλεσμα το γιορτινό 15νθήμερο να φαντάζει ως «όαση δροσιάς» μέσα στην... έρημο των 120 ημερών της χειμερινής περιόδου.
«Τις καθημερινές η πληρότητα κατρακυλά στο μηδέν και δυσκολεύει τον αγώνα που δίνουμε για την επιβίωσή μας.
Είναι τέτοια η αγωνία μας για το σήμερα και για το αύριο που δεν μας αφήνει στιγμή να χαρούμε, ακόμη και αν πλησιάζουν οι γιορτινές μέρες όπου αναμένουμε να αυξηθεί η κίνηση», τονίζουν οι επιχειρηματίες.

Τα ευρωπαϊκά lockdown στρέφουν τους Έλληνες στο εσωτερικό

Το υπέρογκο ενεργειακό κόστος και η Όμικρον είναι ο «κόκκινος» συνδυασμός που συντηρεί εκτός από την αστάθεια στην αγορά, και την ψυχολογία της στο ναδίρ.
Φέρνει δεύτερες σκέψεις και διστακτικότητα στο ταξιδιωτικό κοινό που σε αρκετές περιπτώσεις «παγώνει» το ενδιαφέρον και τη διάθεσή του για μετακινήσεις, έστω και προσωρινά.
Στα θετικά της συγκυρίας είναι ότι αποφεύχθηκε ένα νέο lockdown στη χώρα μας που «θα ισοδυναμούσε με καταστροφή» σύμφωνα με τους επιχειρηματίες, αλλά και τα περιοριστικά μέτρα που σε αντίθεση με την Ελλάδα, λαμβάνουν άλλοι ανταγωνιστικοί ευρωπαϊκοί προορισμοί και αναμένεται να ωφελήσουν την εγχώρια αγορά, στρέφοντας όλο και περισσότερους εν δυνάμει ταξιδιώτες στην αναζήτηση εσωτερικών προορισμών για τις γιορτές.
Ταυτόχρονα, η μέση πληρότητα στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές πανελλαδικά (αν και έχουμε ήδη μπει στον Δεκέμβριο) δεν ξεπερνά ούτε το 50% - 60%, με εξαίρεση ορισμένους περισσότερο δημοφιλείς προορισμούς και περιοχές που διαθέτουν θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα και που καταγράφουν λίγο μεγαλύτερη κινητικότητα.
Εξαίρεση από το μέσο όρο αποτελούν για παράδειγμα η Ήπειρος όπου εκεί οι πληρότητες παραμένουν υψηλότερες – έως και 70% ή 80% - η ορεινή Πελοπόννησος, η Αράχωβα, ενώ αυξημένη κινητικότητα εμφανίζει και η ορεινή Μαγνησία. Διαφορετική είναι η εικόνα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και σε αρκετές επαρχιακές πόλεις, όπου η πληρότητα στα ξενοδοχεία διατηρείται πολύ χαμηλότερα από τα συνήθη για την εποχή (προ πανδημίας) επίπεδα.

Τάσιος: Να μην δημιουργούνται ψευδαισθήσεις τουριστικής ανάκαμψης

Με δήλωσή του ο πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γρηγόρης Τάσιος χαρακτηρίζει «υπεραισιόδοξες» ορισμένες προβλέψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, οι οποίες όπως λέει «καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα που αντιμετωπίζει καθημερινά ο Έλληνας ξενοδόχος».
Αναφέρεται στα σημερινά στοιχεία πληροτήτων και τα χαρακτηρίζει απογοητευτικά για τους αστικούς προορισμούς, ενώ στις ορεινές περιοχές ο μέσος όρος δεν ξεπερνά το 60%, ξεκαθαρίζοντας ότι η αγορά αναμένεται να κινηθεί και πάλι με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής (last minute).
Υποστηρίζει δε, ότι «δεν αρκεί για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις μόνο ένα καλό 15νθήμερο που μάλιστα δεν είναι για την ώρα εξασφαλισμένο, ώστε να καταφέρουν να καλύψουν τεράστιες ζημίες 18 μηνών» και προσθέτει:
«Πόσο μάλλον, όταν το αυξημένο ενεργειακό κόστος και η αγορά πρώτων υλών επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τη λειτουργία επιχειρήσεων που παλεύουν να εξέλθουν από την παρατεταμένη απραξία.
Η τουριστική κίνηση αποτυπώνεται με βάση τα στοιχεία των νόμιμα αδειοδοτημένων επιχειρήσεων, οι οποίες είναι και αυτές που στηρίζουν την απασχόληση, τα δημόσια έσοδα και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Το απόλυτο μπάχαλο που επικρατεί στην αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης και στα παράνομα καταλύματα «θολώνει» όπως φαίνεται την πραγματική εικόνα και δημιουργεί ψευδαισθήσεις τουριστικής ανάκαμψης».

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης