Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Επώδυνο «κοκτέιλ» για τον Tουρισμό με ακυρώσεις, αναβολές, πάγωμα κρατήσεων και αυξημένο ενεργειακό κόστος

Επώδυνο «κοκτέιλ» για τον Tουρισμό με ακυρώσεις, αναβολές, πάγωμα κρατήσεων και αυξημένο ενεργειακό κόστος
Φόβοι ακόμη και για λουκέτα σε ξενοδοχεία από τον Ιανουάριο

Όσα πληθαίνουν οι ακυρώσεις και οι αναβολές συνεδρίων και εκδηλώσεων, επικρατούν απαισιόδοξα σενάρια στην τουριστική αγορά για το πώς τελικά θα εξελιχθεί η κίνηση στη συνέχεια, μόλις δηλαδή σβήσει η λάμψη από τα φώτα των γιορτών και εξαντληθεί η μικρή οικονομική «ανάσα» στους περισσότερο δημοφιλείς προορισμούς που βλέπουν να γεμίζουν με κόσμο τα Χριστούγεννα. Η αγωνία στους αστικούς προορισμούς βρίσκεται ήδη «στο κόκκινο» και οι επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας αντιμετωπίζουν πλέον νέα ζητήματα επιβίωσης.
Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι όσο η πανδημία δεν θα τίθεται υπό έλεγχο, ο φόβος για τη νέα ιδιαίτερα μεταδοτική μετάλλαξη του κορωνοϊού θα εξακολουθεί να φρενάρει τη ζήτηση τόσο από ξένους, όσο και από Έλληνες επισκέπτες και αναμένουν μεγάλη καθίζηση της κινητικότητας κατά τους πρώτους μήνες του 2022.
Άλλοι φοβούνται ότι οι τελευταίες εξελίξεις μπορεί να επηρεάσουν ακόμα και την επιθυμία για αποδράσεις σε εσωτερικούς χειμερινούς προορισμούς, οι οποίοι για την ώρα δείχνουν να αντέχουν στο crash test με την Omicron.

Θα κλείσουν ξενοδοχεία τον Ιανουάριο;

«Δεν σας κρύβω ότι υπάρχουν μονάδες που σκέφτονται να κλείσουν από τον Ιανουάριο, διότι η κίνηση έχει περιοριστεί σημαντικά και έρχονται χειρότερα. Η ρητορική που ξεκίνησε με την εμφάνιση της Omicron και η (επιτρέψτε μου την έκφραση) τρομολαγνεία, έφερε πολλές ακυρώσεις το τελευταίο δεκαήμερο κυρίως από Βαλκάνιους, δηλαδή Σέρβους, Βούλγαρους, Ρουμάνους και Σκοπιανούς», εξηγεί στο ΒΝ ο πρόεδρος του Thessaloniki Convention Bureau (TCB) και γενικός διευθυντής του Grand Hotel Palace κ. Γιάννης Ασλάνης και προσθέτει:
«Οι περισσότεροι τουρίστες, σε συνδυασμό με το υπέρογκο κόστος των τεστ που καλούνται να επωμιστούν ακόμα και οι εμβολιασμένοι με τα νέα μέτρα που ανακοινώνονται, αλλάζουν τα σχέδιά τους και προτιμούν άλλους πιο οικονομικούς προορισμούς που δεν έχουν αντίστοιχες απαιτήσεις προς το παρόν, όπως είναι για παράδειγμα η Κροατία». Και μπορεί, η πλειοψηφία των ακυρώσεων να αφορά τις κρατήσεις που έχουν γίνει από το εξωτερικό για τις γιορτές, ωστόσο τα τελευταία εικοσιτετράωρα παρατηρούνται και ακυρώσεις από Έλληνες.

Πλήγμα η αναβολή κλαδικών εκθέσεων

Στη Θεσσαλονίκη, όπου οι επιχειρηματίες χαρακτηρίζουν τη Διεθνή Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων και Εξοπλισμού Agrotica «καλύτερη και από τη ΔΕΘ, από άποψη τουριστικής κίνησης» επικρατεί κατήφεια και παγωμάρα. Η δεκάμηνη αναβολή της 29ης διοργάνωσης που ήταν προγραμματισμένη για τις 27 με 30 Ιανουαρίου 2022 μετά από αίτημα του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων και με βασικό επιχείρημα την έξαρση της πανδημίας, έχει προκαλέσει κύμα ανησυχίας, την ώρα που τα φετινά Χριστούγεννα οι πληρότητες σε πολλά καταλύματα δεν ξεπερνούν ούτε το 25 % - 30%.
«Είναι μεγάλο πλήγμα η αναβολή της 29ης Agrotica που τελικά θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 20 έως τις 23 Οκτωβρίου 2022.
Έγινε για δύο λόγους, από τη μια γιατί οι εισαγωγές αγροτικών μηχανημάτων καθυστερούν και δεν θα μπορέσουν να εκτεθούν εγκαίρως και από την άλλη, διότι με τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού που έχουν οι όμοροι νομοί, τεκμαίρεται ως συμπέρασμα ότι η συμμετοχή ικανοποιητικού αριθμού αγροτών της Βόρειας Ελλάδας δεν θα μπορούσε να είναι εξασφαλισμένη, αφού με βάση τα πρωτόκολλα οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι μόνο εμβολιασμένοι», λέει ο κ. Ασλάνης.

Ξενοδόχοι: «Δεν είναι βιώσιμη η κατάσταση»

Περιγράφοντας την εικόνα που επικρατεί αυτή τη στιγμή, οι ξενοδόχοι τα βλέπουν όλα «μαύρα».
Τονίζουν ότι δεν προγραμματίζονται ούτε εταιρικές εκδηλώσεις, ούτε κοπές πίτας τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, ούτε συνέδρια, ούτε κλαδικές εκθέσεις και παράλληλα αναβάλλονται όλες οι εκδηλώσεις των Δήμων. Επισημαίνουν δε, ότι η ζήτηση για αντίστοιχες διοργανώσεις που είχε εκδηλωθεί πριν τη νέα έξαρση της πανδημίας ήταν ελάχιστη – περίπου στο 10% - 20% του 2019 και όπως χαρακτηριστικά τονίζουν «σήμερα κατέληξε να είναι μηδενική».
Όσο για τις εκτιμήσεις τους;
«Οι επόμενοι μήνες τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι.
Στόχος μας είναι να μη χαθούν ο Μάιος και ο Ιούνιος που είναι δύο δυνατοί για τα συνέδρια και θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα έχουμε γλιτώσει μέχρι τότε από αυτό που περνάμε σήμερα.
Θα πρέπει παράλληλα να διεξαχθούν κανονικά επόμενες κλαδικές εκθέσεις που είναι σημαντικές για την πόλη και τους επαγγελματίες της», σημειώνει ο πρόεδρος του TCB και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις τουριστικές επιχειρήσεις: «Με την έξαρση της πανδημίας, τη νέα μετάλλαξη, τα μέτρα, τη μείωση της επισκεψιμότητας, την αναβολή συνεδρίων και εκδηλώσεων και το υπέρογκο κόστος της ενέργειας, η κατάσταση απλά δεν είναι βιώσιμη».

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης