Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Τι ζητά ο ΣΕΤΕ από την κυβέρνηση

Τι ζητά ο ΣΕΤΕ από την κυβέρνηση
Οι 12μηνης λειτουργίας τουριστικές επιχειρήσεις έχουν, λόγω της έξαρσης της πανδημίας και της παράτασης των περιοριστικών μέτρων ελάχιστα έσοδα, έσοδα τα οποία καλύπτουν μικρό μόνο μέρος του λειτουργικού τους κόστους
Την παράταση των μέτρων στήριξης για τις τουριστικές επιχειρήσεις που πλήττονται από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης για δύο επιπλέον μήνες, καθώς και την επέκταση των μέτρων, εντάσσοντας σε αυτά και άλλες επιχειρήσεις, ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
Οπως αναφέρεται στην επιστολή, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου, Γιάννης Ρέτσος, «η επιβάρυνση που προκαλεί η αύξηση του ενεργειακού κόστους στη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων είναι τεράστια, πλήττοντας οριζόντια τους επιμέρους κλάδους του τουρισμού».

Ισχυρό πλήγμα

«Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκαν από την ελληνική Κυβέρνηση μέτρα που στοχεύουν στον κατά το δυνατόν περιορισμό της ανωτέρω επιβάρυνσης. Τα μέτρα αυτά κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και κρίνονται ιδιαίτερα θετικά, περιορίζονται όμως χρονικά μόνο στον μήνα Ιανουάριο, ενώ είναι -δυστυχώς- βέβαιο πως αποκλιμάκωση των τιμών δεν θα υπάρξει στο προσεχές τουλάχιστον χρονικό διάστημα.
Οι 12μηνης λειτουργίας τουριστικές επιχειρήσεις έχουν, λόγω της έξαρσης της πανδημίας και της παράτασης των περιοριστικών μέτρων ελάχιστα έσοδα, έσοδα τα οποία καλύπτουν μικρό μόνο μέρος του λειτουργικού τους κόστους. Είναι, λοιπόν, αντικειμενικά αδύνατο να μπορέσουν να ανταποκριθούν και στις πρόσθετες επιβαρύνσεις που προκαλεί η υπέρμετρη αύξηση του ενεργειακού κόστους», σημειώνει ο ΣΕΤΕ.

Τα αιτήματα

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος, καθίσταται αναγκαία η συνέχιση της επιδότησης που ανακοινώθηκε για τον μήνα Ιανουάριο και τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο.
Μάλιστα, αναφέρει ότι κρίνεται απαραίτητη η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης των τουριστικών επιχειρήσεων που λειτουργούν στις ορεινές περιοχές της χώρας μας, για τις οποίες το κόστος θέρμανσης αποτελούσε ήδη και πριν τις πρόσφατες αυξήσεις τη μεγαλύτερη επιβάρυνση.
«Οι επιχειρήσεις αυτές δεν έχουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο (επειδή ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του σχετικού δικτύου), χρησιμοποιούν πετρέλαιο και άλλες πηγές, όπως pellet, για τη θέρμανση των εγκαταστάσεών τους, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να επωφεληθούν από τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην επιστολή, η οποία έχει κοινοποιηθεί προς τον υπουργό Επικρατείας Ακη Σκέρτσο, τον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια και τον γενικό γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θάνο Πετραλιά.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης