Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Επιτάχυνση της χαλάρωσης των ταξιδιωτικών περιορισμών ζητά η IATA

Επιτάχυνση της χαλάρωσης των ταξιδιωτικών περιορισμών ζητά η IATA
Μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη από την Oxera και την Edge Health έδειξε τον εξαιρετικά περιορισμένο αντίκτυπο των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων στον έλεγχο της εξάπλωσης Omicron

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) προέτρεψε τις κυβερνήσεις να επιταχύνουν τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών καθώς ο COVID-19 συνεχίζει να εξελίσσεται από το πανδημικό σε ενδημικό στάδιο.
Η IATA ζήτησε την άρση όλων των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων (συμπεριλαμβανομένης της καραντίνας και των δοκιμών) και επιτάχυνση της χαλάρωσης των ταξιδιωτικών περιορισμών αναγνωρίζοντας ότι οι ταξιδιώτες δεν αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο για την εξάπλωση του COVID-19 από ό,τι υπάρχει ήδη στον γενικό πληθυσμό. Συγκεκριμένα ζητά:

  • Άρση περιορισμών για όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως με εμβόλιο εγκεκριμένο από τον ΠΟΥ.
  • Ταξίδια χωρίς καραντίνα για μη εμβολιασμένους, με αρνητικό αποτέλεσμα δοκιμής αντιγόνου πριν από την αναχώρηση.

Τα μέτρα δεν απέδωσαν

«Με την εμπειρία της παραλλαγής Omicron, υπάρχουν αυξανόμενα επιστημονικά στοιχεία και απόψεις που αντιτίθενται στη στόχευση ταξιδιωτών με περιορισμούς και απαγορεύσεις χωρών για τον έλεγχο της εξάπλωσης του COVID-19, δήλωσε ο Willie Walsh Γενικός Διευθυντής της IATA.
Τα μέτρα δεν απέδωσαν. Σήμερα η Omicron είναι παρούσα σε όλα τα μέρη του κόσμου. Γι’ αυτό τα ταξίδια, με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν αυξάνουν τον κίνδυνο για τους γενικούς πληθυσμούς.
Τα δισεκατομμύρια που δαπανήθηκαν για τις δοκιμές των ταξιδιωτών θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικά εάν διατεθούν για τη διανομή εμβολίων ή την ενίσχυση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης».

Ο περιορισμένος αντίκτυπος των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων στην εξάπλωση της Omicron

Μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη από την Oxera και την Edge Health έδειξε τον εξαιρετικά περιορισμένο αντίκτυπο των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων στον έλεγχο της εξάπλωσης Omicron. Η μελέτη διαπίστωσε ότι:

  • Εάν τα πρόσθετα μέτρα του Ηνωμένου Βασιλείου όσον αφορά στην Omicron είχαν τεθεί σε ισχύ από τις αρχές Νοεμβρίου (πριν από τον προσδιορισμό της παραλλαγής), η αιχμή του κύματος θα είχε καθυστερήσει μόλις πέντε ημέρες με 3% λιγότερα κρούσματα.
  • Η απουσία οποιωνδήποτε μέτρων δοκιμής για τους ταξιδιώτες θα είχε δει το κύμα Omicron να κορυφώνεται επτά ημέρες νωρίτερα με συνολική αύξηση 8% στα κρούσματα.
  • Τώρα που το Omicron είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στο Ηνωμένο Βασίλειο, εάν αφαιρούνταν όλες οι απαιτήσεις ταξιδιωτικών δοκιμών, δεν θα είχε καμία επίδραση στους αριθμούς των κρουσμάτων Omicron ή τις νοσηλεύσεις στην περιοχή.

«Ενώ η μελέτη αφορά συγκεκριμένα το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι σαφές ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου είχαν μικρό αντίκτυπο στην εξάπλωση του COVID-19, συμπεριλαμβανομένης της παραλλαγής Omicron, δήλωσε ο Willie Walsh.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ελβετία το έχουν αναγνωρίσει και είναι από τις πρώτες που άρχισαν να καταργούν τα ταξιδιωτικά μέτρα.
Περισσότερες κυβερνήσεις πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Η επιτάχυνση της άρσης των ταξιδιωτικών περιορισμών θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη ζωή με τον ιό».
Όσον αφορά στις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, την περασμένη εβδομάδα η Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης του ΠΟΥ επιβεβαίωσε τη σύσταση της για «Άρση ή χαλάρωση των απαγορεύσεων διεθνούς κυκλοφορίας, καθώς δεν παρέχουν προστιθέμενη αξία και συνεχίζουν να συμβάλλουν στο οικονομικό και κοινωνικό άγχος που βιώνουν τα κράτη.
Η αποτυχία των ταξιδιωτικών περιορισμών που εισήχθησαν μετά τον εντοπισμό και την αναφορά της παραλλαγής Omicron για τον περιορισμό της διεθνούς εξάπλωσης της καταδεικνύει την αναποτελεσματικότητα τέτοιων μέτρων με την πάροδο του χρόνου».

Τι θα συμβεί όταν ο COVID-19 επιβεβαιωθεί ως ενδημικός

Όλες οι ενδείξεις υποδεικνύουν ότι ο COVID-19 γίνεται ενδημική κατάσταση, επισημαίνει η IATA.
Μια κατάσταση με την οποία η ανθρωπότητα έχει πλέον τα εργαλεία (συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμών και των θεραπευτικών μέσων) για να ζήσει και να ταξιδέψει, ενισχύοντας την αυξανόμενη ανοσία του πληθυσμού.
Αυτό ευθυγραμμίζεται με τις συμβουλές των εμπειρογνωμόνων της δημόσιας υγείας για τη μετατόπιση της πολιτικής εστίασης από την κατάσταση της υγείας ενός ατόμου σε πολιτικές που εστιάζουν στην προστασία σε όλο τον πληθυσμό.
Είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις και ο ταξιδιωτικός κλάδος να είναι καλά προετοιμασμένοι για τη μετάβαση και έτοιμοι να αφαιρέσουν το βάρος των μέτρων που διαταράσσουν τα ταξίδια.
Όπως τόνισε ο Willie Walsh «η τρέχουσα κατάσταση των ταξιδιωτικών περιορισμών είναι ένα χάος.
Έρευνα από το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει καταμετρήσει περισσότερα από 100.000 ταξιδιωτικά μέτρα σε όλο τον κόσμο που δημιουργούν πολυπλοκότητα για τη διαχείριση των επιβατών, των αεροπορικών εταιρειών και των κυβερνήσεων.
Έχουμε διετή εμπειρία για να μας καθοδηγήσει σε μια απλοποιημένη και συντονισμένη πορεία προς κανονικά ταξίδια όταν ο COVID-19 θα είναι ενδημικός.
Αυτή η κανονικότητα πρέπει να αναγνωρίσει ότι οι ταξιδιώτες, με πολύ λίγες εξαιρέσεις, δεν θα παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο από ό,τι υπάρχει στον γενικό πληθυσμό.
Και γι’ αυτό οι ταξιδιώτες δεν πρέπει να υπόκεινται σε μεγαλύτερους περιορισμούς από αυτούς που ισχύουν για τη γενική κοινότητα».

Προτεραιότητες εμβολιασμού

Οι αμοιβαία αναγνωρισμένες πολιτικές για τον εμβολιασμό θα είναι κρίσιμες καθώς πλησιάζουμε στην ενδημική φάση. Τα ταξίδια χωρίς φραγμούς είναι ένα ισχυρό κίνητρο για εμβολιασμό.
Η βιωσιμότητα αυτού του κινήτρου δεν πρέπει να διακυβεύεται από πολιτικές εμβολίων που περιπλέκουν τα ταξίδια ή εκτρέπουν τους πόρους εμβολίων από εκεί που μπορούν να κάνουν το καλύτερο. Τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν περιλαμβάνουν:

Αποδεκτά εμβόλια

Δεν υπάρχει καθολική αναγνώριση για όλα τα εμβόλια στη λίστα της ΠΟΥ για Έκτακτη Χρήση.
Αυτό δημιουργεί ένα εμπόδιο για τα ταξίδια, καθώς οι άνθρωποι έχουν ελάχιστη επιλογή σχετικά με το φάσμα των εμβολίων που είναι διαθέσιμα στη χώρα τους.

Εγκυρότητα

Δεν υπάρχει ευθυγράμμιση σχετικά με τη διάρκεια ισχύος του εμβολίου. Αυτό θα αποτελέσει εμπόδιο για τα ταξίδια, καθώς η επιλεξιμότητα για ενισχυτές ελέγχεται από τις εθνικές πολιτικές.
Αδικαιολόγητα σύντομες περίοδοι ισχύος που απαιτούν από τους επιβάτες αεροπορικών μεταφορών να κάνουν τακτικά αναμνηστικά εμβόλια για να ταξιδεύουν διεθνώς, θα καταναλώσουν πόρους που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τον πρωτογενή εμβολιασμό στον αναπτυσσόμενο κόσμο και τις αναμνηστικές δόσεις για τους πιο ευάλωτους.
Αναφέρεται ότι ο επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ ζήτησε να χρησιμοποιηθούν ενισχυτικές δόσεις «για την προστασία των πιο ευάλωτων και αυτών που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και θανάτου.
Πρόκειται για ηλικιωμένους πληθυσμούς, ανοσοκατεσταλμένους ανθρώπους με υποκείμενες παθήσεις, αλλά και εργαζόμενους στον τομέα της υγείας».

Προτεραιότητες διανομής

Οι εκκλήσεις του ΠΟΥ και των ειδικών στον τομέα της υγείας για ισότητα στα εμβόλια δεν έχουν παγκόσμια προτεραιότητα.
Μόνο οι μισές πολιτείες στην Αφρική μπόρεσαν να εμβολιάσουν περισσότερο από το 10% του πληθυσμού τους, ενώ πολλές ανεπτυγμένες χώρες μειώνουν την εγκυρότητα του εμβολιασμού και εξετάζουν το ενδεχόμενο δεύτερου γύρου αναμνηστικών.
Αυτό δημιουργεί ένα εμπόδιο στα ταξίδια και στελέχη των πόρων δοκιμών σε μέρη του κόσμου όπου η διανομή εμβολίων είναι λιγότερο προηγμένη.

Να εξεταστούν οι κρίσιμες ανησυχίες σχετικά με τα εμβόλια

«Χρειάζεται επείγουσα εξέταση για αρκετές κρίσιμες ανησυχίες σχετικά με τα εμβόλια, επισημαίνει ο επικεφαλής της IATA.
Ενώ η Ευρώπη ευθυγραμμίζεται γύρω από μια περίοδο ισχύος εννέα μηνών για τους αρχικούς εμβολιασμούς, αυτό δεν είναι καθολικό.
Και η εγκυρότητα του ενισχυτικού πυροβολισμού δεν έχει αντιμετωπιστεί. Καθώς το πρώτο τρίμηνο του έτους είναι το κλειδί για τις κρατήσεις για την καλοκαιρινή περίοδο αιχμής στα βόρεια ταξίδια, είναι σημαντικό να παρέχουμε βεβαιότητα στους πιθανούς ταξιδιώτες όσο το δυνατόν νωρίτερα.
Οι κυβερνήσεις έχουν δηλώσει προθέσεις να υποστηρίξουν μια ταξιδιωτική ανάκαμψη. Η αντιμετώπιση ερωτήσεων σχετικά με την εγκυρότητα του εμβολιασμού είναι βασικό στοιχείο».

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης