Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Οι νέοι περιορισμοί που θα ισχύουν τα ταξίδια στην ΕΕ από την 1η Φεβρουαρίου - Τι λέει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Οι νέοι περιορισμοί που θα ισχύουν τα ταξίδια στην ΕΕ από την 1η Φεβρουαρίου - Τι λέει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Η σύσταση τίθεται σε ισχύ την ερχόμενη Τρίτη 1 Φεβρουαρίου, την ίδια ημέρα που τα κράτη μέλη συντομεύουν την ισχύ των πιστοποιητικών εμβολιασμού το πολύ σε 270 ημέρες, ενώ ορισμένα από τα μέλη πρόκειται να τα καταστήσουν ακόμη συντομότερα

Από την 1η Φεβρουαρίου, συνιστάται στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταργήσουν τους ισχύοντες περιορισμούς, οι οποίοι βασίζονται στην κατάσταση COVID-19 στη χώρα αναχώρησης του ταξιδιώτη και να τους αντικαταστήσουν με περιορισμούς βάσει της κατάστασης του ταξιδιώτη.
Σήμερα Τρίτη 25 Ιανουαρίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε μια νέα σύσταση σε μια άλλη προσπάθεια για τη διευκόλυνση της ασφαλούς ελεύθερης κυκλοφορίας.
Καθοδηγεί τα κράτη μέλη να λαμβάνουν υπόψη το καθεστώς του ταξιδιώτη, αντί της χώρας αναχώρησης του.
“Αυτό σημαίνει ότι η κατάσταση εμβολιασμού, δοκιμής ή ανάρρωσης ενός ταξιδιώτη κατά του COVID-19, όπως αποδεικνύεται από ένα έγκυρο ψηφιακό πιστοποιητικό της ΕΕ, θα πρέπει να είναι ο καθοριστικός παράγοντας.
Μια προσέγγιση με βάση το άτομο θα απλοποιήσει ουσιαστικά τους ισχύοντες κανόνες. Και θα παρέχει πρόσθετη σαφήνεια και προβλεψιμότητα στους ταξιδιώτες”, σημειώνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Η σύσταση τίθεται σε ισχύ την ερχόμενη Τρίτη 1 Φεβρουαρίου, την ίδια ημέρα που τα κράτη μέλη συντομεύουν την ισχύ των πιστοποιητικών εμβολιασμού το πολύ σε 270 ημέρες, ενώ ορισμένα από τα μέλη πρόκειται να τα καταστήσουν ακόμη συντομότερα.
Σύμφωνα με τη σημερινή απόφαση του Συμβουλίου, θα πρέπει να αρθούν όλοι οι περιορισμοί στην ελεύθερη κυκλοφορία για ταξιδιώτες που:

  • Διαθέτουν ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 της ΕΕ που αποδεικνύει ότι έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον δύο εμβόλια για τον COVID-19 τις τελευταίες 270 ημέρες.
  • Πιστοποιητικό ανάρρωσης από Ο COVID-19 που εκδόθηκε τις τελευταίες 180 ημέρες.
  • Αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης που πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες 72 ώρες εάν είναι PCR ή τις τελευταίες 24 ώρες εάν πρόκειται για ταχεία εξέταση αντιγόνου.

Όσοι δεν διαθέτουν ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 της ΕΕ θα πρέπει να κάνουν τεστ 24 ώρες πριν ή μετά την άφιξη. Εξαιρούνται τα παιδιά κάτω των 12 ετών, καθώς και εκείνα με ουσιαστική λειτουργία ή ανάγκη, και οι διασυνοριακοί μετακινούμενοι.
Σχολιάζοντας τη σύσταση η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδη και ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς, δήλωσαν ότι η κίνηση επιβεβαιώνει ότι η κατοχή έγκυρου ψηφιακού πιστοποιητικού της ΕΕ για τον COVID θα πρέπει να είναι επαρκής όταν ταξιδεύετε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Η σύσταση έρχεται σε μια στιγμή που ο Οργανισμός Υγείας Εργασίας (ΠΟΥ) υπογραμμίζει ότι η ήπειρος της Ευρώπης μπορεί να μπορέσει να τερματίσει τη φάση έκτακτης ανάγκης COVID-19 το 2022, λόγω της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Omicron, η οποία αποδείχθηκε λιγότερο σοβαρή.
Λόγω της χαμηλότερης σοβαρότητας της παραλλαγής Omicron, ένα μεγάλο μέρος των κρατών μελών διευκόλυνε πρόσφατα τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Καταργώντας τις υποχρεώσεις δοκιμών και συντομεύοντας τις περιόδους καραντίνας, παρά την εξάπλωση του Omicron.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης