Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Αισιοδοξία για ανάκαμψη των τουριστικών κρατήσεων από τον Απρίλιο

Αισιοδοξία για ανάκαμψη των τουριστικών κρατήσεων από τον Απρίλιο

«Βραχνάς» το ενεργειακό κόστος, ελάφρυνση των υγειονομικών πρωτοκόλλων στα τουριστικά καταλύματα

Σχετικά Άρθρα
Στην ευρωπαϊκή «ομπρέλα» έχουν εναποθέσει (κυρίως) τις ελπίδες τους οι τουριστικές επιχειρήσεις προκειμένου να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν την κρίση, καθώς έχουν αντιληφθεί πως τα κρατικά ταμειακά διαθέσιμα δεν περισσεύουν για νέες ενισχύσεις.
Ήδη όμως, 4000 ξενοδοχεία στα αστικά κέντρα και στον ορεινό – ημιορεινό όγκο βρίσκονται αντιμέτωπα τους τελευταίους μήνες με ένα τεράστιο κόστος λειτουργίας και με ισχνές πληρότητες ταυτόχρονα και αδυνατούν να προβλέψουν τη συνέχεια.
Όπως υποστηρίζουν ξενοδόχοι και τουριστικοί πράκτορες, ο συνδυασμός ενδεχομένως να απειλήσει σοβαρά την επιβίωση των επιχειρήσεων, ενώ η αβεβαιότητα στην αγορά «ξαναφούντωσε» μόλις είδε «παγωμένες» ροές κρατήσεων στο ξεκίνημα της άνοιξης και καλοκαιρινοί προορισμοί στη Βόρεια Ελλάδα και αλλού «κρατούν την ανάσα τους» ενόψει θερινής περιόδου.

Ευρωπαϊκός μηχανισμός

Θεωρούν σημαντική την παρέμβαση του υπουργού Τουρισμού κ. Βασίλη Κικίλια από την Ντιζόν της Γαλλίας και το βήμα του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Τουρισμού της ΕΕ, ο οποίος έσπευσε να επισημάνει την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού για την αντιμετώπιση της κρίσης και τις επιπτώσεις της στον Τουρισμό, καθώς και τη δυνατότητα στήριξης στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος, εξαιτίας της αύξησης του ενεργειακού κόστους.
Μια πρόταση, η οποία έτυχε αποδοχής από τους ομολόγους του της Ισπανίας και της Ιταλίας, οι οποίοι κάλεσαν την ΕΕ να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.
«H βασικότερη παρέμβαση από τις ανακοινώσεις των μέτρων στήριξης για τις επιχειρήσεις είναι η αύξηση των δόσεων αποπληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής από 60 που είναι σήμερα σε 96.
Μόνο με επιμήκυνση των οφειλών σε πολλές δόσεις θα έχουμε έμμεση ρευστότητα ώστε να χτίσουμε αντοχές», σχολίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γρηγόρης Τάσιος με αφορμή τις τελευταίες ανακοινώσεις του Οικονομικού Επιτελείου της κυβέρνησης.
Ο ίδιος, επανειλημμένα έχει τονίσει πως «το μόνο που μπορεί να γίνει είναι σήμερα, είναι να πάνε πιο πίσω οι υποχρεώσεις, μέσω επιμήκυνσης δανειακών, ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων».

Από Απρίλιο ανακάμπτουν οι κρατήσεις

Η Ελλάδα ποντάρει στις αγορές της Γερμανίας και της Μεγάλης Βρετανίας από όπου η ζήτηση «είναι ανθεκτική» σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού, όπως και στις σκανδιναβικές αγορές που παράγουν «σημαντική ταξιδιωτική κίνηση».
Ο κ. Κικίλιας δήλωσε στο Πρακτορείο Bloomberg ότι ενώ οι νέες κρατήσεις πάγωσαν αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δεν υπήρξαν σχεδόν καθόλου ακυρώσεις, εκτός από Ρώσους που αντιπροσώπευαν μικρό αριθμό επισκεπτών. «Από τον Απρίλιο και μετά οι κρατήσεις ανακάμπτουν. Υπάρχει ψυχολογική ανάγκη του κόσμου να ταξιδέψει μετά από δυόμισι χρόνια πανδημίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Άλλες αγορές που μπορούν να πριμοδοτήσουν την Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι είναι η γαλλική και οι μακρινές των ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλίας, ενώ εκτιμάται ότι και η Κίνα θα χαλαρώσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τους πολίτες της κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022.
Ταυτόχρονα η φετινή στρατηγική στη σκιά της ενεργειακής κρίσης και της πανδημίας, δεν εγκαταλείπει τον στόχο της αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος ώστε η χώρα μας να συνεχίσει να προσελκύει περισσότερους επισκέπτες με «γερό πορτοφόλι».
Ήδη, το 2021 η μέση δαπάνη αυξήθηκε στα 600 ευρώ από τα 520 ευρώ, ενώ οι προσδοκίες προτού τον πόλεμο στην Ουκρανία ανέβαζαν τον πήχη στα 14 - 15 δισ. έσοδα.

Χαλαρώνουν οι περιορισμοί covid και στα ξενοδοχεία

Στο μεταξύ, με λιγότερους περιορισμούς για τη διασπορά της Covid_19 θα λειτουργήσουν φέτος τα ξενοδοχεία, καθώς στα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν έως 31.05.2023, έχουν ενσωματωθεί οι περισσότερες από τις παρατηρήσεις που κατέθεσαν οι τουριστικοί φορείς (ΣΕΤΕ,ΞΕΕ,ΠΟΞ). Αυτό που δεν αλλάζει, είναι η συνεργασία με γιατρό στα καταλύματα δυναμικότητας άνω των 50 δωματίων. Άλλωστε η πανδημία είναι ακόμη εδώ και η Ελλάδα θέλει να διατηρήσει την καλή της φήμη, πάση θυσία.
Ο κλάδος πέτυχε μια άριστη υγειονομική διαχείριση κατά τις δύσκολες χρονιές 2020 και 2021 με απόλυτη συμμόρφωση στα υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ τα ελάχιστα κρούσματα αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς.
Έτσι κατάφερε να αποσπάσει διεθνή εύσημα για τη συμβολή της χώρας μας στην παγκόσμια τουριστική επανεκκίνηση.
Τα επικαιροποιημένα υγειονομικά πρωτόκολλα των ξενοδοχείων έχουν «ελαφρύνει» αρκετά και ήδη οι επιχειρήσεις αισθάνονται ότι θα επαναλειτουργήσουν τη φετινή θερινή σεζόν με καλύτερες συνθήκες. Για παράδειγμα, δεν είναι απαραίτητα τα γάντια στους μπουφέδες σερβιρίσματος, οι αποστάσεις για τις ξαπλώστρες στις πισίνες έχουν μειωθεί στο 1,5 μέτρο, αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα μέσα στις πισίνες από ένα άτομο ανά πέντε τετραγωνικά σε ένα άτομο ανά 2,5 τετραγωνικά, όπως μειώνονται και οι αποστάσεις στους κοινόχρηστους χώρους των ξενοδοχείων από δύο άτομα σε δέκα τετραγωνικά που ίσχυε, πλέον σε ένα άτομο ανά τρία τετραγωνικά.

Μόλις στο 28,2% η πληρότητα τριμήνου Δεκεμβρίου – Φεβρουαρίου

Οι επιπτώσεις του πολέμου άνοιξαν στον κλάδο των ξενοδοχείων ένα νέο κεφάλαιο αγωνίας, σχετικά με την εκτίναξη του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων αρχής γενομένης από τις συνεχούς λειτουργίας και σε δεύτερο χρόνο, τις εποχικές. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το πληθωριστικό τσουνάμι που έχει ανεβάσει τις τιμές στην ενέργεια, τις μετακινήσεις, τις πρώτες ύλες και τη διατροφή επαναπροσδιόρισε τις προτεραιότητες της αγοράς και ανύψωσε τον δείκτη ανασφάλειας σε επίπεδα που θυμίζουν εποχές έναρξης της πανδημίας πριν καλά καλά κλείσει ο κύκλος των οικονομικών συνεπειών της που για τους παράγοντες της αγοράς θα χρειαστούν χρόνια ακόμη, έως ότου αποσβεστούν.
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του ΙΤΕΠ (Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων) του ΞΕΕ, σύμφωνα με τα οποία, κατά το τρίμηνο Δεκέμβριος 2021– Φεβρουάριος 2022, η μέση πληρότητα στα ανοιχτά ξενοδοχεία πόλεων και ορεινών περιοχών ήταν 28,2% η οποία με αναγωγή στο σύνολο των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας πέφτει στο 21,3% και με μέση τιμή διάθεσης δίκλινου δωματίου στα 48 ευρώ αντίστοιχα. Ελαφρώς καλύτερη ήταν η πληρότητα κατά την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, καθώς η μέση πληρότητα στα ανοιχτά ξενοδοχεία διαμορφώθηκε στο 37%, με το ίδιο ποσοστό για το σύνολο των μονάδων 12μηνης λειτουργίας να ανέρχεται στο 33%.
Η μέση τιμή διάθεσης ενός δίκλινου δωματίου την εβδομάδα από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 6 Μαρτίου ανήλθε στα 58 ευρώ.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης