Συγκρατημένα αισιόδοξοι δηλώνουν πολλοί άνθρωποι του τουρισμού στα νησιά του Ιονίου. Δημοφιλείς προορισμοί ετοιμάζονται να μπουν δυναμικά σε έναν «καλύτερο Ιούνιο» που σηματοδοτεί την αρχή του καλοκαιριού και το κατώφλι της high season, με τις διεθνείς αφίξεις στα αεροδρόμια να αυξάνονται κάθε εβδομάδα και με τη βρετανική αγορά να κυριαρχεί στα συστήματα κρατήσεων των ξενοδοχείων. Πέπλο μυστηρίου καλύπτει ωστόσο τις κινήσεις της πολωνικής αγοράς που εμφανίζεται για την ώρα «μαγκωμένη» για διακοπές. Η την έλευσή της ήδη, έχει μετατεθεί (από τον Μάιο) για τον Ιούνιο, επειδή το κλίμα στη χώρα είναι βαρύ, λόγω γειτνίασης με την εμπόλεμη Ουκρανία και την υποδοχή κυμάτων προσφύγων – μια κατάσταση που άλλαξε σημαντικά τα δεδομένα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι στη Ζάκυνθο οι Πολωνοί κατέληξαν να είναι η πρώτη εθνικότητα σε αφίξεις, εκτοπίζοντας από την πρώτη θέση ακόμα και τους Βρετανούς (είχαν τα γνωστά θέματα λόγω πανδημίας, έως ότου πάρουν στα τέλη Ιουλίου το «πράσινο φως» για να ταξιδέψουν). Οι επιχειρηματίες εμφανίζονται πολύ προβληματισμένοι με τη στασιμότητα που επικρατεί και το ζήτημα παραμένει για αυτούς το «αγκάθι» της σεζόν, διότι πιστεύουν πως δύσκολα θα μπορέσει να αναπληρωθεί ένα ενδεχόμενο μεγάλο κενό (μετά τις απώλειες Ρώσων και Ουκρανών) από άλλες αγορές, διότι «είναι ήδη αργά». Κρατούν στάση αναμονής ωστόσο μέχρι τα μέσα Ιουνίου, προκειμένου να είναι σε θέση όπως λένε, να επανεκτιμήσουν την κατάσταση και ελπίζουν να «ξεμπλοκάρει» η αγορά της Πολωνίας, το «συντομότερο δυνατόν».
Αγωνία στη Ζάκυνθο για την πολωνική αγορά
«Έχουμε σοβαρό πρόβλημα με τις τουριστικές ροές που αναμένουμε από την Πολωνία. Υπάρχει σημαντική καθυστέρηση έως ότου καταφέρουμε να δούμε τις πρώτες αφίξεις, αφού από τον Μάιο, το ξεκίνημα της συγκεκριμένης αγοράς μεταφέρθηκε για τα μέσα Ιουνίου και βλέπουμε» εξηγεί η πρόεδρος των ξενοδόχων Λαγανά Ζακύνθου κ. Χριστίνα Τετράδη, εκφράζοντας την ανησυχία του κλάδου: «Δυστυχώς, επειδή πέρυσι οι Πολωνοί βρέθηκαν στην πρώτη θέση των ξένων τουριστών που επισκέφτηκαν τη Ζάκυνθο, δεν είναι μια καλή εξέλιξη και πλέον, εάν υπάρξει κενό, δεν θα μπορέσει την τελευταία στιγμή να καλυφθεί από άλλες εθνικότητες».
Έτσι, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου «δεν ξεκίνησε πολύ καλά για τη Ζάκυνθο» προσθέτει η ίδια, αφού η πληρότητα στα ξενοδοχεία κινήθηκε κάτω του 50%, με ανοδικές τάσεις ωστόσο προς τον Ιούνιο. Εκτός από την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου που έχει δείξει τη δυναμική της από το ξεκίνημα της θερινής τουριστικής περιόδου, η κ. Τετράδη σημειώνει ότι και η αγορά της Γαλλίας που έχει ανοίξει για τον προορισμό την τελευταία τριετία, δείχνει ότι θα πάει καλά, όπως εξίσου καλά κινείται και η ολλανδική αγορά. «Θέλουμε να αναπτύξουμε περισσότερο τη γερμανική αγορά και η επιθυμία αυτή εκφράζεται και από τις δύο πλευρές», σημειώνει.
Αισθητή η παρουσία Πολωνών το 2021
Οι Πολωνοί τουρίστες εμφανίστηκαν μαζικά στην Ελλάδα από το 2019 και έκτοτε βρίσκονται σταθερά στο top των αγορών που επισκέπτονται τη χώρα μας, μετά τη Γερμανία, τη Βρετανία, την Ολλανδία, τη Γαλλία και την Ιταλία. Πέρυσι ειδικά, σημείωσαν μια μεγάλη άνοδο και βρέθηκαν στην 3η θέση. Το 2021 την Ελλάδα επισκέφθηκαν αεροπορικώς 837.007 τουρίστες από την Πολωνία. Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί διακοπών για τους Πολωνούς τουρίστες είναι πέντε ελληνικά νησιά: Κρήτη, Ρόδος, Ζάκυνθος, Κέρκυρα και Κως, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΤ.
Το 2021 οι Πολωνοί (μαζί με τους Γάλλους) έκαναν ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους πανελλαδικά εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας στα ταξίδια. Έφταναν κυρίως αεροπορικώς μέσω τσάρτερ ή απευθείας πτήσεων στη χώρα μας και μόλις το 2% οδικώς. Τον περσινό Ιούνιο, οι Πολωνοί ήταν πρώτη ή δεύτερη δύναμη μετά τους Γερμανούς και αυτό δείχνει πόσο σημαντική θα είναι μια ενδεχόμενη απουσία τους. Μάλιστα μέχρι πριν να ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ήταν ένας λαός που σταθερά ταξίδευε στο εξωτερικό και τελευταία τοποθέτησε στα στάνταρ του την Ελλάδα, δίνοντας ώθηση σε σημαντικές προοπτικές για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών στο πεδίο του τουρισμού.
«Συμπαθητικός» Μάιος στην Κέρκυρα
Μια καλύτερη χρονιά από το 2021 (ευτυχώς ανοίξαμε τον Μάιο, λένε οι επιχειρηματίες) περιμένουν οι άνθρωποι του τουρισμού στην Κέρκυρα, σκοπεύουν όμως να παραμείνουν επιφυλακτικοί έως ότου δείξει τις προθέσεις τους ο Ιούνιος για να έχουν μια καλύτερη εκτίμηση για το πως θα κινηθεί το σύνολο των αγορών. «Προσωπικά εκτιμώ ότι θα είμαστε περίπου στο 80% του 2019, σύμφωνα με τις σημερινές ενδείξεις. Σε γενικές γραμμές είμαστε ευχαριστημένοι από την κίνηση του Μαΐου, θα έλεγα ότι είναι ένας «συμπαθητικός» μήνας και περιμένουμε και ο Ιούνιος να πάει καλά. Είναι σίγουρα τεράστια η διαφορά από πέρυσι που είχαμε ουσιαστικά επανεκκινήσει τη δραστηριότητά μας στα τέλη Ιουλίου» δηλώνει στο BN o πρόεδρος των ξενοδόχων Κέρκυρας κ. Χαράλαμπος Βούλγαρης.
Φέτος όπως λέει, η Κέρκυρα έχει αρχίσει και δέχεται περισσότερους Βρετανούς (σήμερα, 6 -7 στις 10 κρατήσεις είναι από το Ηνωμένο Βασίλειο), όπως και Γερμανούς, ενώ οι επιχειρηματίες του νησιού έχουν τα μάτια τους στραμμένα στο τι μέλλει γενέσθαι με την αγορά της Πολωνίας. Να σημειωθεί ότι στο προφίλ του Πολωνού τουρίστα συμπεριλαμβάνονται και οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, ενώ δείχνει μεγαλύτερη προτίμηση στα all-inclusive πακέτα που κλείνει σε 4άστερα και 5άστερα ξενοδοχεία. Η μέση τιμή των πακέτων κυμαίνεται μεταξύ 850 - 1500 ευρώ και η χρονική διάρκεια των διακοπών του φτάνει τη μία εβδομάδα. Η Κέρκυρα ωστόσο, βρίσκεται στην τέταρτη θέση με τις περισσότερες προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις σε διεθνείς πτήσεις (64.739) την εβδομάδα 6 – 12 Ιουνίου 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία Recovery Tracker του ΙΝΣΕΤΕ.
Γάμους και κοινωνικό τουρισμό επιλέγουν οι Έλληνες
Συγκρατημένα αισιόδοξοι δηλώνουν οι ξενοδόχοι στην Κεφαλονιά, οι οποίοι, ενώ βλέπουν περισσότερες προγραμματισμένες θέσεις από το εξωτερικό φέτος για το νησί τους, ανησυχούν για τις διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης που όπως τονίζουν, δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς πολλοί εξακολουθούν να προσφέρουν υπηρεσίες ξενοδοχείου, χωρίς να έχουν τις αντίστοιχες υποχρεώσεις προς το κράτος. «Υπάρχει έκρηξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Κεφαλονιά και δεν γνωρίζουμε πως «ξεφύτρωσαν» ξαφνικά φέτος όλες αυτές οι περιπτώσεις» αναρωτιέται ο πρόεδρος των ξενοδόχων κ. Γεράσιμος Τιμοθεάτος, ο οποίος εκτιμά ότι και το 2022, το last minute θα έχει καθοριστικό ρόλο στο πως θα εξελιχθεί τελικά η τουριστική σεζόν.
Ταυτόχρονα, βάζει στην εξίσωση και έναν ακόμη παράγοντα που αφορά τον εσωτερικό τουρισμό: «Τα περισσότερα τηλεφωνήματα που γίνονται στα ξενοδοχεία από Έλληνες πελάτες, αφορούν κρατήσεις για γάμους και για κοινωνικό τουρισμό. Φέτος, περισσότερο από άλλη χρονιά, οι διερευνητικές επαφές για κράτηση δωματίων με αφορμή γαμήλιες τελετές στην Κεφαλονιά, έχουν αυξηθεί σημαντικά, λόγω του ότι με τους περιορισμούς που υπήρχαν το 2020 και το 2021, πολλές από αυτές είχαν αναβληθεί. Επιπλέον, η ακρίβεια που επηρεάζει την τσέπη της μέσης ελληνικής οικογένειας στρέφει μεγάλο τμήμα της κοινωνίας στον κοινωνικό τουρισμό», προσθέτει ο κ. Τιμοθεάτος.
Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr
Τουρισμός: Προβληματίζει τα νησιά του Ιονίου, η στασιμότητα της πολωνικής αγοράς
Την ίδια στιγμή αυξάνονται οι αεροπορικές θέσεις, με τη βρετανική αγορά να παραμένει ο νούμερο ένα επισκέπτης στο Ιόνιο
Σχόλια αναγνωστών