Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Αβεβαιότητα και παραξενοδοχία «επισκιάζουν» την αναθέρμανση της θερινής τουριστικής κίνησης στην Αθήνα

Αβεβαιότητα και παραξενοδοχία «επισκιάζουν» την αναθέρμανση της θερινής τουριστικής κίνησης στην Αθήνα
«Καμπανάκια» από τους ξενοδόχους εν όψει χειμώνα: Φόβοι ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τον «κακό μας εαυτό»

«Στην ηπειρωτική Ελλάδα, η Αθήνα αποτελεί τον κύριο προορισμό των τουριστών.
Πόλος έλξης είναι ο Παρθενώνας στην Ακρόπολη, το υψηλότερο ύψωμα της πρωτεύουσας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν εκτός αυτού τα μουσεία των Αθηνών, το ιστορικό κέντρο και φυσικά η Πλάκα» γράφει μεταξύ άλλων η γερμανική ιστοσελίδα DW, εξηγώντας (με φωτογραφικό υλικό):
«Να γιατί η Ελλάδα είναι τόσο δημοφιλής στους τουρίστες».
Την αναθέρμανση της τουριστικής κίνησης μετά από αρκετούς δύσκολους μήνες για τις δωδεκάμηνης λειτουργίας επιχειρήσεις - όταν η πανδημία οδηγούσε στο ναδίρ τις πληρότητες, διαπιστώνουν από την πλευρά τους και οι ξενοδόχοι της Αθήνας.
Υποστηρίζουν ωστόσο, ότι η απόδοση των ξενοδοχείων της πρωτεύουσας παραμένει μέχρι στιγμής μακριά από τις επιδόσεις του 2019.
Να σημειωθεί ότι όπως δείχνουν τα στοιχεία του Recovery Tracker του ΙΝΣΕΤΕ, η Αθήνα συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αριθμό προγραμματισμένων θέσεων σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις και κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου (215.560 θέσεις από 30 Μαΐου έως 5 Ιουνίου και 221.066 από 6 Ιουνίου έως 12 Ιουνίου), ενώ αντίστοιχα, βρίσκεται στην πρώτη θέση των αεροδρομίων της χώρας με αυξητικές τάσεις, ολόκληρο τον Μάιο, δεδομένου ότι έχουμε μπει επίσημα στη θερινή τουριστική σεζόν. Την ίδια ώρα, η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής & Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) ανακοινώνοντας τα στοιχεία για το πρώτο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 2022, αναφέρει πτώση -33,6% στην πληρότητα, μείωση – 36,3% στο RevPar (έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο) και αντίστοιχα μείωση της τάξης του – 4,1% στη μέση τιμή δωματίου, έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2019.

ΕΞΑΑΑ: Μέση πληρότητα 44,9% το πρώτο τετράμηνο

Πιο συγκεκριμένα, από Ιανουάριο έως Απρίλιο 2022, η μέση πληρότητα στην Αθήνα ήταν 44.9%, η μέση τιμή δωματίου 85,08 και το RevPar38,2.
Η μέση πληρότητα αυξήθηκε σταδιακά από 26.9% έως και 50% κατά το πρώτο τρίμηνο, ενώ τον Απρίλιο έφτασε το 65% - ωστόσο παρέμεινε κατά 19% χαμηλότερη από την αντίστοιχη του 2019 (που ήταν 80%).
Παρόμοιες επιδόσεις καταγράφει και η έρευνα του ΞΕΕ/ΙΤΕΠ όπου κατά το διάστημα Δεκεμβρίου 2021- Απριλίου 2022 η μέση πληρότητα δεν ξεπέρασε το 39% στα ανοιχτά και το 36.7% στο σύνολο ξενοδοχείων της Αττικής.
Η δε μέση τιμή δωματίου είχε παραμείνει πέριξ των 77 ευρώ.
Σε σχέση δε, με τις ανταγωνίστριες πόλεις, ο προορισμός της Αθήνας υστερεί σε μεγέθη και την φέρνει σε μειονεκτική θέση έναντι άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών. H Ρώμη για παράδειγμα πέτυχε πληρότητα 47% και ADR € 149 αντίστοιχα, η Βαρκελώνη 55% και € 124, η Μαδρίτη 56% και € 116 και η Κωνσταντινούπολη πληρότητα 64% και ADR € 97 σε σύγκριση με την Αθήνα που είχε πληρότητα 45% και ADR € 85.

Ρεκόρ αφίξεων Αμερικανών vs χαμηλές φθινοπωρινές προκρατήσεις

Για ρεκόρ αφίξεων Αμερικανών τουριστών μέσα στο καλοκαίρι, μίλησε στον Ant1 ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας: «Έχουμε απευθείας πτήσεις από την Αμερική προς το “Ελευθέριος Βενιζέλος” για πάνω από μισό εκατομμύριο ταξιδιώτες, με 9 πτήσεις την ημέρα, από τις 7 Μαρτίου. Μιλάμε, δηλαδή, για 63 πτήσεις την εβδομάδα απευθείας από τις ΗΠΑ, χωρίς να συνυπολογίσουμε και τις πτήσεις transit. Πρόκειται για “high spenders” ταξιδιώτες, οι οποίοι αφήνουν μεγάλο εισόδημα στα καταστήματα, στα ξενοδοχεία, στην πόλη, στη χώρα. Και μπορείτε να ρωτήσετε για αυτό τους ίδιους τους καταστηματάρχες στην Πλάκα», τόνισε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, όπως πρόσθεσε ο Υπουργός Τουρισμού, το τουριστικό ρεύμα από τις ΗΠΑ είναι τόσο ισχυρό που οι ίδιες οι εταιρείες βάζουν μεγαλύτερα αεροσκάφη, καθώς δεν υπάρχουν κενές θέσεις μέχρι και το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου.
Οι ξενοδόχοι συμφωνούν πως οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις για το καλοκαίρι είναι όντως θετικές, τα δεδομένα που υπάρχουν όμως μέχρι στιγμής για το Φθινόπωρο δεν προδικάζουν… επιμήκυνση αντίστοιχων καλών επιδόσεων: Χαμηλά επίπεδα σε προκρατήσεις, αβεβαιότητα για το εάν θα πραγματοποιηθούν συνέδρια, υπερπροσφορά κλινών κάθε είδους που 'ανοίγουν' και ανακοινώνονται σε καθημερινή βάση – συνθήκες που σε συνδυασμό με τον πόλεμο στην Ουκρανία που συνεχίζεται και την ακρίβεια που χτυπά καθημερινά την πόρτα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, υπονομεύουν όπως λένε, την επιβίωσή τους.
«Η δε καθυστέρηση της ανάκαμψης των αγορών επαγγελματικών ταξιδιών, συνεδρίων και city breaks, ανάγκασαν τα ξενοδοχεία της Αθήνας να λειτουργήσουν με εξαιρετικά χαμηλές πληρότητες καθ' όλη την διάρκεια του χειμώνα και με εξαιρετικά αυξημένο κόστος λειτουργίας», σημειώνουν.

«Βραχνάς» η αρρύθμιστη βραχυχρόνια και η παραξενοδοχία

Tα «καμπανάκια» του κλάδου ακούγονται ηχηρά στο κομμάτι της βραχυχρόνιας μίσθωσης, που όπως υποστηρίζει η ΕΞΑΑΑ, συνεχίζει να λειτουργεί ανεξέλεγκτα, μεγεθύνοντας τον αθέμιτο ανταγωνισμό με τις επιχειρήσεις. «Πολύ φοβούμαστε πως μετά από ένα καλοκαίρι που αναμένεται να κυλίσει θετικά από πλευράς αφίξεων - και αν δεν υπάρξουν άλλες εκπλήξεις όπως ελπίζουμε- θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τον παλιό ‘κακό μας εαυτό» επισημαίνουν χαρακτηριστικά τα μέλη της.
Τονίζουν δε πως, η Αθήνα είναι ίσως η μοναδική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που δεν έχει ρυθμίσει τα θέματα της "οικονομίας διαμοιρασμού" και δεν διαθέτει Μητροπολιτικό Συνεδριακό Κέντρο διεθνών προδιαγραφών. Μιλούν για άνθιση της 'παραξενοδοχίας' «η οποία δεν υπόκειται σε υγειονομικούς κανονισμούς, σε κανόνες συνάθροισης κοινού, σε φορολογικές επιβαρύνσεις, σε ασφαλιστικές επιβαρύνσεις κ.ά.» και ζητούν γενναίες αποφάσεις, στρατηγικού χαρακτήρα, για μια υγιή και μακροπρόθεσμα σταθερή ανάπτυξη ενός βιώσιμου τουρισμού για την Αθήνα.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης